Blogpic1Ik schreef al eerder over projectblogs, het gebruik van blogs in crisissituaties en de inzet van blogs in een business book tour. Op de EduSite van SURF trof ik een goed artikel aan over bloggend leren geschreven door Marije Zomerdijk. Ze haalt daarbij Amerikaans onderzoek aan waarin uit de doeken wordt gedaan waarom je zou edubloggen. Ook kijkt ze naar de praktijk, want daar gaat het natuurlijk om. Naast de normale blogs komt ze resourceblogs tegen en intranetoplossingen.
De Nederlandse edubloggers staan nog in de kinderschoenen merkt ze op. Edublogs en de weblog van Pierre Gorissen proberen een stimulans te geven aan het gebruik van weblogs in het onderwijs. De BlackBoard weblog van de Universiteit van Leiden is een weblog die haar leden op de hoogte wil houden van ontwikkelingen.
Als je ‘normale’ digitale leeromgeving vergelijkt met weblogs dan valt op dat weblogs veel studentvriendelijker zijn. Studenten kunnen er makkelijker en sneller (vooral ook onderling) mee communiceren. De conclusie is dan ook dat bloggen de meest democratisch manier van electronisch leren is.
bron: EduSite
Ook op de weblog ICT en onderwijs wordt aandacht besteed aan deze special. Deze weblog is sowieso zeer de moeite waard!