Ik werk nu soms met de Sony Vaio met Windows Vista. (disclaimer disclosure: ik kreeg dit systeem met vista in bruikleen van Microsoft). Wat is mijn ervaring tot nu toe.

Sony Vaio
Handig apparaat met een fijn toetsenbord, lekker snel, brilliant en haarscherp scherm. Jammer dat het een engels toetsenbord is. De toetsen zitten hier en daar op een andere plek. Lekker plat, dun en licht. Kortom: prima notebook.

Windows Vista
Ik ben er nog niet aan gewend. De presentatie is gelikt, maar er gebeuren soms rare dingen. Ik heb Miel van Opstal van Microsoft daar al over ingelicht.

Vreemde dingen op een rijtje:
– videodriver crash op willekeurige momenten. Dat geeft een zwart scherm. Herstelt daarna wel weer.
– mediaplayer in firefox werkt niet in mijn posting: https://www.hansonexperience.com/my_weblog/2007/03/videoblog_conceptronic_wifiwall.html. Ik moet een plugin installeren maar dat kan niet
– de fingerprint beveiliging werkt niet omdat er geen driver voor is
– mediaplayer werkt regelmatig niet als ik op een wmv file dubbel klik. Via Media Center werkt het dan wel
– de sidebar is regelmatig verdwenen. Kan wel weer toegevoegd worden, maar het is me een raadsel waarom hij verdwijnt
– als ik in movabletype (mijn blogtool) een link wil toevoegen in een posting moet ik telkens opnieuw aangeven dat ik de website vertrouw.

Wat werkte wel:
– aansluiten van mijn sony alpha 100 fototoestel en downloaden van de foto’s
– aansluiten van mijn sony hdr hc1e videocamera en het capturen van de videos met windows moviemaker
– Ulead VideoStudio 10 heeft een patch voor vista die na installatie goed werkt en is het mogelijk de high definition video te capturen
– het inloggen op het bedrijfsnetwerk met citrix ging zonder problemen
– firefox kon zonder problemen geinstalleerd worden en werkt naar behoren
– mozilla als ftp client werkt goed
– netvibes geen problemen
 
Algemene indruk tot nu toe:
– moeilijk te achterhalen wat er allemaal automatisch op de achtergrond gebeurd. Er komen diverse meldingen voorbij van updates, statusveranderingen etc. Ik vind dat wat eng allemaal omdat ik dat niet ingesteld heb. Kennelijk worden er profielen gebruikt die ik niet ken.
– waar blijven mijn files? Ik moet erg wennen aan waar mijn documenten naar toe gaan. Soms is dit niet echt overzichtelijk als je de explorer gewend bent.
– veel knoppen in de tray
– de knoppen van geinstalleerde applicaties die op de desktop worden getoond zijn groot in vergelijking met de rest
– applicaties van office 2007 heb ik opgestart, maar ik vind de knoppen bovenaan onoverzichtelijk. My god wat een wirwar aan opties etc. Het zal best veel kunnen, maar het schrikt mij af om het te gaan gebruiken
– ik merk dat als ik aan het werk ga achter mijn pc, ik niet per definitie naar mijn Vista systeem grijp. Ik start met mijn normale XP systeem. Voor de zwaardere toepassingen zoals videobewerking e.d. gebruik ik wel mijn vista systeem, omdat dat sneller gaat. Maar die hardware is ook een stuk sneller. Het zou dus best kunnen dat ik mijn vista systeem ga gebruiken voor screencasten en videobewerken. Voor het normale bloggerswerk zie ik nog geen reden om vista te gebruiken, maar dat kan natuurlijk nog best gaan veranderen, immers ik gebruik het systeem pas enkele dagen.

Ik zal regelmatig mijn bevindingen hier melden.