UPnP ofwel Universal Plug and Play moet de oplossing worden voor al dat gehannes en gefrot tussen devices met kabels, wireless devices die niet niet met elkaar samen werken, audiosets die niet met de tv samen werken etc. Met deze standaard moet dit mogelijk gaan worden, zo lees ik zojuist in het Brabants Dagblad.
UPnP is ontwikkelt geadopteerd door DLNA: Digital Living Network Alliance. De deelnemers zijn o.a. Microsoft, Intel, HP, Philips, Sony, Panasonic, Samsung, Nokia en Motorola. De opzet van de standaard is dat apparaten elkaar kunnen ‘zien’, weten wat ze allemaal kunnen, deel uit maken van een zelfde netwerk en dus met elkaar kunnen ‘praten’. In een presentatie wordt duidelijk gemaakt waar het allemaal om gaat. De UPnP standaard zelf is ontwikkeld door het UPnP Forum. Overigens is UPnP geen complete nieuwe standaard. Het bouwt verder op bestaande standaarden zoals wifi, bluetooth en firewire. Meer info over de UPnP standaard dus op de website van het forum.
Een mooi voorbeeld van toepassing van deze standaard is Philips Streamium Music Center. Een Brabant Dagblad van vandaag staat daar een mooi artikel over. Jammer dat het nog niet online staat…..

Technorat tags: , , , ,