Op deze blogposting schreef ik onderstaande reactie:

“Mooie blogposting die de tijdsgeest goed laat zien. Ook in de reacties lees ik het: hinken op 2 gedachten. Dat komt omdat we in een Tussentijd zitten. Daarin gaan we van het tijdperk van sociale regelgeving (het stoplichten tijdperk met regels, systemen, hierarchieen, procedures, instructies, discussie, debat, angst) naar het tijdperk van communicatieve zelfsturing (het rotonde tijdperk met creatieve chaos als orde (chaordisch), loslaten, liefde, dialoog, zelfsturing, immateriele waarden, transparantie, openheid, echtheid, liefde)
Arnold Cornelis schreef al eens een prachtig, machtig en krachtig boek over: De Logica van het Gevoel.
Die route van natuurlijk systeem via sociale regelgeving naar communicatieve zelfsturing brengt ons middelen/instrumenten die ons vergezellen op die route of het zelfs mogelijk maken de richting te vinden: sociale media.

De sociale media zijn dus niet het uitgangspunt, maar de route of liever nog de verandering van de mens. De mens komt weer centraal te staan. Hij breekt met systemen, regels, opgelegde zaken zoals dictators, ondemocratische systemen, muren die er niet horen te staan, fake en onechtheid.

En in deze context passen protocollen voor social media helemaal niet. Immers: protocollen zijn iets uit de “oude (alhoewel nog steeds gangbare tijd) tijd” en social media zijn voor/van de “nieuwe tijd”. Vandaar ook de spagaat, het hinken op 2 benen. We hoppen van oud naar nieuw in ons denken en handelen.
En inderdaad: maken we het halflege glas verder leeg of het halfvolle glas verder vol?

Gelukkig heeft iedereen de mogelijkheid tot een eigen keuze.”

Klik voor een grotere versie. En zie ook mijn oudere posting hierover.

stabititeitslagen cornelis