Nieuwe youtube api
YouTube heeft zijn api vernieuwd naar versie 3. Dat betekent voor een aantal apps en plugins dat ze niet meer werken. Zo ook de TubePress plugin die ik hier op mijn blog heb. Daardoor zie je op veel sites en blogs de device not supported video. TubePress heeft wel een oplossing, maar dat is een dure oplossing. Je moet dan voor elke weblog of website waarop de plugin geïnstalleerd staat een jaarlijkse fee betalen. Op zoek dus naar een andere plugin.

Nieuwe plugin
Na diverse plugins getest te hebben kwam ik uiteindelijk uit op youtube for wordpress plugin. Daarmee kun je zowel een enkele video als een playlist embedden in je blog. En dat laatste is waar het mij om ging. Ik heb hier nl. diverse pagina’s met video’s uit een bepaalde playlist.

Installatie
De installatie van de plugin is zoals normaal bij plugins een fluitje van een cent in WordPress. Echter om alles werkend te krijgen is wat lastiger. Je moet voortaan een paar keys ophalen voor OAuth toegang.
[yt4wp-video video_id=”rJ5vwe1Q4t4″ shadow=”1″]
Dat staat prima uitgelegd als je plugin geïnstalleerd hebt en op de website van de developer van de plugin. Als je die stappen volgt kun je daarna de plugin toegang geven tot je youtube account.

Voordelen
youtube for wordpressVoordeel van deze methode is dat je een extra knop erbij krijgt boven je blogvenster waarmee je door je video’s kunt bladeren, een playlist toe kunt voegen of een enkele video. Ook zie je je abonnementen en kun je zoeken in youtube video’s. Zo hoef je dus niet meer om te schakelen naar youtube maar kun je in je editscherm van je blogbericht alles bekijken en toevoegen. Alles wat je in youtube ziet zie je ook in dat scherm van de plugin. Ook kun je video’s rechtstreeks uploaden onder die knop, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik lees daar berichten over met gemengde ervaringen. Het werkt soms nog niet goed.
De developer werkt daar nog aan. Evenals de mogelijkheid een compleet kanaal toe te voegen.

Als je wilt zien hoe het eruit ziet dan kun je hierboven in het menu video’s een pagina kiezen. Je ziet dan een soort magazine-layout met een plaatje van de video’s met een omschrijving. Deze layout zit standaard in WordPress. Als je op een plaatje klikt wordt er keurig een venster over de blog gelegd waarin je de video af kunt spelen met ook de Share-knop etc.
De layout is ook responsive, wat betekent dat het scherm zich aanpast aan de afmetingen van het scherm van het device. Dus werkt ook prima op je smartphone en tablet. Overigens werkt dat ook bij het embedden van een enkele video. In het vorige blogbericht heb ik de plugin gebruikt om een enkele video toe te voegen.

Kortom: een mooie plugin met als enige nadeel dat het even wat tijd kost om de benodigde keys op te halen.