DSC01672Tjonge jonge, vorige week was al een prachtige week op het Orion College.  Maar deze week was nog indrukwekkender. Nu alle leerlingen afgelopen maandag binnenkwamen. Daardoor kregen de ruimtes de sfeer die hoort bij deze school.


De leerlingen gingen gelijk volop aan de slag en binnen een dag waren we up-and-running.

biesbosch20027 [1280x768]En als je dan de tweede dag naar de Biesbosch fietst dan kan het eigenlijk allemaal niet meer stuk. Heerlijk weer, prachtige natuur en goed gezelschap. Na een heerlijke fietstocht, een leuke boottocht heerlijk in het zonnetje, bezochten we het griend van de Biesbosch. We kwamen na een modderpad tussen hoge reuzebalsemienen en brandnetels bij een echte griendhut en kregen daar de nodige uitleg.

inrichten0010Een mooi moment in de week vond ik ook het inrichten van de ruimte door de leerlingen zelf. Want waarom moeten volwassenen bepalen waar alles komt te staan? Kinderen kunnen daar best zelf over nadenken en vervolgens hun plannen uitvoeren. Prachtig zoals ze dan discussiëren, redeneren en argumenteren. Met als resultaat een prachtig en sfeervol ingerichte ruimte waarin iedereen zich thuis voelt onder andere omdat hij/zij zijn zegje heeft mogen doen. 

gastcolleges0011En in die ruimte zitten we met 2 leergroepen. Dus niks aparte lokalen. Leerlingen passen zich snel aan. Want als je natuurlijk teveel geluid maakt heeft de buurgroep daar last van. Zo hadden we 2 gastcolleges tegelijkertijd in 1 ruimte. Aan de ene kant ging het over waarden en normen en aan de andere kant werd human science gegeven (volledig in de Engels taal!)

studium generale0030De afsluiting van de week was het Studium Generale. En dat werd ingevuld door gastspreker Arjan Haring, neuromarketing consultant; organisatieadviseur en docent creativiteit aan de Hoge School Utrecht. Hij had het in het kader van het thema bewustwording over de manier waarop onze hersenen werken. Aan de hand van een aantal praktische voorbeelden en oefeningen liet hij leerlingen en ouders merken dat het verstandig is om stil te staan bij de manier waarop je brein werkt. Ik heb ook een korte video compilatie gemaakt van deze middag.

Ik heb genoten deze week! En we beginnen pas.