Ja hoor, daar is ie dan: het Gouden Apenstaartje. Afgelopen zondag mocht Marusjka Lestrade deze trofee in ontvangst nemen in een uitzending van Omroep Brabant. Zij heeft namelijk de beste weblog van de brabantse lijsttrekkers die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezing. Je vindt Marusjka’s weblog op brabantkiest.nl
Ik heb daar menig avondje aan zitten sleutelen voor wat betreft de techniek, het maken en uploaden van video’s, het plaatsen van de video’s, een podcast, roterende foto-carroussels, een poll, links en afgelopen weekend een heuse verkiezingsmap in Google Maps die ik ook op beide weblogs heb staan. En daarbij kwam ook nog het gegeven dat Marusjka’s eigen weblog precies hetzelfde moest blijven. Dus ook daar heb ik het nodige aan gewerkt.
De samenwerking met Omroep Brabant in de persoon van Tim Zunneberg (de admin van de blogs) was meer dan voortreffelijk. Want ik wilde natuurlijk weer allerlei dingetjes anders. De laatste weken kreeg ik van hem zelfs adminrechten op de blog bij Omroep Brabant, zodat ik zelf al die wijzigingen door kon voeren!
Ik moet zeggen, dat ik apetrots ben dat we dit kleinood gewonnen hebben. En het feit dat we gewonnen hebben komt natuurlijk vooral ook door de schrijfsels van Marusjka, die het webloggen heel goed heeft opgepakt en gepassioneerd bezig was om het allemaal te leren. Hartstikke knap om dat in zo’n korte tijd allemaal voor elkaar te krijgen. Daaruit blijkt maar weer eens dat je niet bang hoeft te zijn om te gaan bloggen. Er geldt eigenlijk maar een ding: je moet gepassioneerd zijn. En dat was Marusjka zeker!

Uit het juryrapport (Wiel Schmetz, directeur Fontys Hogeschool Journalistiek en Rick van Wandelen, hoofd communicatie van de gemeente Tilburg):

“Vanaf dag 1 heeft Marusjka laten zien dat ze zich als politica en als Marusjka Lestrade op haar gemak voelt met en binnen haar weblog. Ze communiceert met haar lezers in een open stijl. Gaat het debat aan met wie dat volgens haar ook maar verdient. De bezoeker van haar weblog kan Lestrade volgen in haar optredens, krijgt inzicht in haar politieke visie en de dingen die zij belangrijk vindt. De weblog van Lestrade is een bron van informatie met links naar documenten en video’s die niet alleen belangrijk zijn voor aanhangers van D66, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in politiek. De weblog bevat nieuws, is steeds actueel, is creatief en multimediaal samengesteld en is daarbij gericht op contact met de bezoeker. Zo horen weblogs van politici te zijn. Daarom is Marusjka Lestrade de terechte winnaar van het gouden apestaartje.”