Een Pro-Am is een professional amateur? Ben ik dat dan?
Tja, als je met nieuwe media aan de slag gaat, dan krijg je de ene verrassing na de andere. Je krijgt prachtige mensen in je netwerk die er toe doen, je wordt gevraagd voor presentaties, interviews of om een artikel te schrijven in een blad. Ben ik dan journalist, professioneel spreker, netwerker? Niets van dat alles. Ik doe gewoon mijn ding.


Maar kennelijk vinden anderen dat vaak goed en professioneel genoeg om me dat in een professionele setting/context te laten doen. Maar evengoed zou je kunnen zeggen: je doet gewoon je werk.
Maar wat dan als je dat werk in je vrije tijd door zet, als de grensen tussen prive en werk vervagen? Als anderen me vragen niet vanwege mijn werkgever, maar vanwege mezelf? Oh ja, dat hoort bij de nieuwe professional smile_regular
Afgelopen tijd heb ik met het begeleiden van een lijsttrekker van een politieke partij met webloggen (jawel die de prijs won voor de beste weblog) weer nieuwe mensen leren kennen, mocht ik mee met de campagnebus, werd ik gevraagd video-opnames te maken, ja ben ik zelfs uitgenodigd voor een afsluitend diner morgen met de fractie, het campagne team en de lijsttrekker van D66.
Ben ik nu een pr-man, online marketingdeskundige? Nee hoor, ik doe gewoon mijn ding.
En toch merk ik dat mensen me wel als deskundige op bepaalde vlakken gaan zien. Is dat nou een Pro-Am? Zou zomaar kunnen.
Een ander voorbeeld. Afgelopen weekend maakte ik video-opnames van het flyeren van het campagne team van D66 in Bergen op Zoom. Voor in YouTube en daarna voor het plaatsen op de betreffend weblogs. Maar wat is er gebeurd? 30 seconde van die video wordt nu op 2 lokale zender hier in Brabant als commercial in het reclameblok getoond….Is dat nu wat een pro-am doet? Ben ik nu een video-deskundige?
Mooi, dat je als amateur met een passie (inzet van nieuwe media en connector zijn tussen onder- en bovenstroom), goede wil, wat nette apparatuur en natuurlijk een service die door anderen als professioneel gezien wordt tot zoiets in staat bent. Bij die video geen studio, geen graficus, geen vormgever, redacteur, regisseur, grime, visagistes, cameramensen voor die opname. Nee, gewoon zomaar een straat ergens in Bergen op Zoom, Marusjka Lestrade en Alexander Pechtold even vragen om te stoppen met folders uitdelen, ze vragen om even wat te zeggen en hupsakee opgenomen op de video. Dan wat editen en uploaden naar een server, zodat Omroep Brabant en TV&Co ze dat filmpje daar af kunnen halen en in de uitzending kunnen zetten. Ja zo gaat dat. Vreemd, maar o zo leuk!
Het ingewikkelste was nog het zoeken naar de juiste instellingen van mijn video software waarmee ik de video produceer. Tja dat heb je met goedbedoelende amateurs smile_wink Maar nu weet ik het ook voor de volgende keer. Weer wat professioneler geworden, weer wat bijgeleerd.
Mooi man. Ik geniet en laat het maar gebeuren. Nee, ik veroorzaak het zelf!

Morgen weer een dag met mooie dingen…