Select Page

Mijn migratie van TypePad naar MovableType: de stand van zaken

Zoals je wellicht weet ben ik begonnen met de migratie van deze weblog naar MovableType. Even een overzichtje van wat ik tot nu toe heb gedaan. Zo heb ik in ieder geval zelf even overzicht. En wie weet heb je er als bezoeker van deze weblog ook nog wat aan. Hieronder lees je de diverse stappen hoe ik het heb aangepakt. Soms staat er ook een stukje code bij dat ik aangepast heb in een sjabloon.
En let op: een speciale actie voor hansonexperience-lezers: een speciale promocode voor maximaal $97 korting op een Dreamhost hostingaccount!

1. Dreamhost account aangevraagd voor hosting en 1 gratis domeinnaam (75 euro voor 2 jaar). De verschillende mogelijkheden op een rijtje. Ik heb de goedkoopste variant en met een promocode kreeg ik nog een fikse korting van $97. Vandaar die 75 euro voor 2 jaar.
Daarvoor heb ik nu:
– 20 gb diskstorage (komt elke week gratis 160 mb bij)
– 1 TB maandelijkse bandbreedte (komt elke week gratis 8 gb bij)
– 3000 emailaccounts
– 1 gratis domeinnaam
– en nog veel meer
2. Gratis domeinnaam hansmestrum.com aangemaakt. Daar staat nu nog even de content van mijn weblog, om er mee te experimenteren. Die content wordt niet bijgehouden en zal straks verdwijnen.
Als je de promocode die ik voor jullie heb aangemaakt gebruikt bij het bestellen van een account, krijg je ook maximaal $97 korting! De promocode is: hansonexperience
Voor de volledigheid meld ik dat ik hier helemaal niets aan verdien, aangezien ik mijn verdienste helemaal in die korting heb gestopt zodat jullie de maximale korting krijgen en ik dus niets.
3. MovableType (MT) geïnstalleerd op hansmestrum.com met daarna plugins voor Technorati tags, Related Tags en MT Enclosures. Ook een mysql database aangemaakt op de Dreamhost server. Trouwens alles wat MT nodig heeft is op Dreamhost al standaard aanwezig.
4. Hostingnaam hansonexperience.com aangemaakt.
5. Content uit TypePad (TP) geëxporteerd met de exportfunctie van TP en geïmporteerd in MT met de importfunctie. Daarvoor heb ik het exportbestand in de importdirectory gezet van MT.
6. Weblog aangemaakt (hansonexperience.com/my_weblog) en daar de content in geïmporteerd. Aangezien de DNS van hansonexperience.com nog naar mijn TP blog wijst (hmestrum.blogs.com) kon ik de nieuwe MT blog niet zien. Vandaar de volgende stap.
7. Subdomein hansonexperience.hansmestrum.com aangemaakt en die als mirror ingesteld van hansonexperience.com. Op deze manier kan ik dus zien hoe de blog er straks uit komt te zien in MT als ik de DNS namen omzet. Je kunt meekijken op: http://hansonexperience.hansmestrum.com  Als je op een url van hansonexperience.com klikt ga je natuurlijk naar deze weblog. Zoals je ziet op de MT blog heb ik ziet het er al vertrouwd uit.
8. Daarna heb ik de plaatjes, screencasts, podcasts e.d. uit TP gehaald met het hele handige programma DownThemAll. Daarmee kun je in een slag alles over halen. Ik heb er wel voor gezorgd dat ik dezelfde directorystructuur op mijn harddisk had als op deze weblog, zodat de plaatjes ook meteen in de goede directory stonden.
9. Uploaden van de bestanden e.d. naar mijn Dreamhost account heb ik gedaan met FileZilla. Een hele mooie tool om te ftp-en ofwel bestanden over te zetten naar een server op het internet. Dat gaat heel overzichtelijk met dit programmaatje. Uiteraard heb ik er voor gezorgd dat ik op de Dreamhost server de directorystructuur ook weer hetzelfde had als op deze TP blog. Dus de bestanden zouden nu goed moeten staan.
10. Daarna in MT met de handige zoek en vervang opdracht alles wat naar hmestrum.blogs.com stond vervangen door hansonexperience.com, zodat ik straks gerust de TP blog kan opheffen.
11. Omdat ik als alles klaar is de verwijzing van domeinnaam hansonexperience.com van hmestrum.blogs.com naar hansonexperience.com op mijn Dreamhost account, zullen alle urls in Google e.d. dus benaderbaar blijven en de ranking dus ook.
12. Om te zorgen dat de urls van MT dezelfde syntax hebben als in Google e.d. (dus zoals op deze weblog) heb ik in MT ingesteld dat urls maximaal 15 karakters mogen hebben. Anders zou ik nl. andere urls krijgen in mijn MT blog en is dus de Google juice weg.
13. De namen van de categorieën heb ik daarna met de hand moeten aanpassen, aangezien die ook 15 karakters lang waren. En in TP is dat juist niet het geval.
14. Mijn feed in FeedBurner kan hetzelfde blijven, aangezien de onderliggende feedurl van hansonexperience.com dezelfde zal zijn als die ik nu heb.
15. Via een .htaccess bestandje heb ik Dreamhost gemeld welke formaten de bestanden kunnen hebben (met name video en audio e.d.). Ik schreef daar al over. Daarnaast heb ik er een verwijzing van mijn index.htm bestand gemaakt, zodat als je straks hansonexperience.com intikt, je automatisch naar hansonexperience.com/my_weblog gaat. Daarvoor heb ik wel een leeg index.html bestandje in de root moeten zetten. Misschien kan dat anders, maar dit werkt in ieder geval ook (kijk maar op hansmestrum.com).
16. Op de MT blog heb ik gelijk ook wat met tags geëxperimenteerd en het resultaat is nu dat onder de posting waaraan ik tags heb gekoppeld die tags te zien zijn. Daar kun je andere posting op zoeken als je er op klikt. Daarnaast is het nu mogelijk met de Related Tags plugin om bij een bericht de andere relevante berichten te laten zien. Dat gaat dus ook op basis van die tags.
17. Om de categorie van een posting te laten zien onder die posting heb ik de template ook wat aan moeten passen met een stukje code:
Posted to <MTEntryCategories glue=" | ">
<a href="<$MTCategoryArchiveLink$>"><$MTCategoryLabel$>
</a></MTEntryCategories>
18. De Technorati tags die op de MT blog komen te staan, komen nu automatisch uit de lijst met keywords die ik invul bij een posting. Handig dus. Als er geen keywords zijn, zal er dus ook niets staan. Dit is de code, die dus bij de Technorati plug in hoort:
<MTIfNonEmpty tag="EntryKeywords">
<p class="module-content">
Technorati tags: <$MTTechnoratiTags$></p>
</MTIfNonEmpty>
19. De stijl van de MT weblog heb ik via StyleCatcher van mijn TP blog gehaald. Deze plugin in MT haalt het styles.css bestand op als je de url opgeeft van waar die zich bevindt.
20. Ik post voorlopig alles even dubbel op mijn MT en TP blog, zodat ik straks alleen de laatste reacties maar over hoef te zetten (als dat tenminste gaat)
21. Ik wil mijn screencast blog ook naar MT halen en moet ook de Context content nog over zetten. Allemaal weer een mooie han(d)s on experience.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

4 Comments

 1. mf

  Handig die 3000 emailaccounts 😉

  Antwoord
 2. Frank Meeuwsen

  Dank voor het beschrijven van dit traject Hans. Ik ben zelf ook aan het kijken hoe ik mijn verschillende blogs en opkomende projecten anders kan gaan indelen en domeinnamen, filenames en google juiuce spelen daar in een belangrijke rol. Ik denk dat een gespecialiseerde consultant, een soort blogverhuisbedrijf, hier nog wel eens een mooie boterham aan kan gaan verdienen!

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  Ha Frank, ja het is een heel gepuzzel. Vooral ook omdat blogsoftware, domeinregistrator en hosting 3 verschillende partijen zijn is het lastig een compleet beeld te krijgen. Maar met de mensen van Dreamhost ben ik toch al een eind gekomen. De rest is meer mijn strategische beslissing. Welke content zet ik waar, welke domeinnamen laat ik vervallen etc.
  Zoals ik er nu over denk, laat ik alles samen komen op hansonexperience en laat ik bijv. mijn screencastblog een categorie zijn van hansonexperience. Mensen kunnen zich toch apart abonneren op een categorie, dus ook op de screencasting categori. Daardoor komen dus ook de bezoekers van de screencastingblog op hansonexperience en is dat volgens mij weer en handiger en overzichtelijker en levert dat weer meer ranking op. Daarnaast wil ik in movabletype veel meer gaan werken met tagging, zodat bezoekers meer zinvolle content kunnen vinden dan die ene post.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This