Select Page

Conscious co-creation: WOW!!

Conscious co-creation: WOW!!

Gisteren werd ik via twee weblogs geattendeerd op het fenomeen conscious co-creation. De ene posting was van Tom van Brunschot en de andere van Mike Janssen. Beide laten ze ons 2 video´s zien over dit onderwerp. Lees hieronder verder.


En Mike verwoord het mooi als hij zegt:

“If your mental mind preference is left side orientated, or if you represent the scientific, rational western world, or if you are short of time: click this 9 minute film.”


De link naar de video in YouTube.

Je hoort o.a. Ervin Laszlo aan het woord.

Daarna zegt Mike:

“If your mental mind preference is right side orientated, or if you think you can handle the spiritual explanation based upon the knowledge from the Maya indians five thousands of years ago, or if you have the time: click these 2 films, each lasting 1.30 hours.”

Link naar de video Link naar de video

Ik heb de lange versie in 2 delen hierboven gisteren ademloos zitten bekijken. Heel handig is dat ze ondertiteld zijn. Je moet in het begin wel wennen aan de persoon Ian Xel Lungold, maar zijn verhaal over de Maya kalender is werkelijk fascinerend. En niet zomaar prietpraat. Het is wetenschappelijk onderbouwd door Dr. Carl Johan Calleman.
Het komt er heel kort gezegd (om het goed uit te leggen moet je de videos van Ian Xel bekijken), dat ons verstand ons in de weg begint te zitten. Dat kan de snelheid waarmee alles gaat (en het zal nog veel sneller gaan) niet bij benen. Hoe we om kunnen gaan met de toenemende snelheid (en turbulenten die we voelen) is ons eigen weten beter te benutten, ofwel onze intuitie te gebruiken. Indrukwekkende voorbeelden mensen die bijna-dood ervaringen of zware ongelukken hebben meegemaakt illustreren wat er in een dergelijke situatie gebeurd: het verstand wordt uitgeschakeld en er ontstaat een soort ‘zone’ waarin de tijd stil lijkt te staan en je intuitie het over neemt. De mensen die dat meegemaakt hebben overleven het of redden zich uit een rampzalige situatie. 
Het gebruik van intuitie is door ons naar de achtergrond verdrongen, doordat we plaats en tijd als orientatiemiddel zijn gaan gebruiken (onze kalender). De Mayas hadden een andere orientatie, nl. die van bedoeling en aspect. En zo leefden ze hun leven. Het is werkelijk fascinerend te zien hoe in de video onze hele evolutie past in het schema van de Mayas. Zelfs de toekomst werd er in voorspeld. Dat kan natuurlijk ook als je tijd niet gebruikt als orientatiepunt.
Het afstemmen van wat de Mayas deden op hun kalender (dus geen tijd en plaats, maar bedoelingen en aspect) doet me denken aan het model van Het Evolutionair Leiderschap van Peter Merry.
Boodschap van de Maya kalender is ook dat alles beter wordt. in de kalender van de Mayas kun je duidelijk zien, dat de rampspoed die volgde op een nieuwe ontdekking of verlichting steeds minder katastrofaal was. Dus we leren bij. Komt er dan een moment dat alles goed gaat en we helemaal geen kalender meer nodig hebben? Volgens de Mayas wel. Hun kalender stopt in november 2011. We zijn dan in staat om tijd en plaats los te laten (teleportatie?).

Als je dus eens tijd hebt, beveel ik deze videos van harte aan.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

9 Comments

 1. Marc

  Hans, interessante materie, ik ga die videos zeker bekijken. Een leek-opmerking van te voren: je hebt het over intuïtie. Is er daarom een verschil tussen mannen en vrouwen? Met andere woorden, zit ons verstand als man ons meer in de weg dan bij de vrouw (gezien het feit dat vrouwen over het algemeen een betere intuïtie hebben)?
  Andere leek-opmerking: we kennen de begrippen digital natives en digital immigrants. Zouden digital natives hier ‘beter’ mee om kunnen gaan, doordat zij (ik kijk naar mijn kinderen) geboren zijn met het feit dat een continue informatiestroom op ons afkomt?
  Zomaar twee gedachten die bij me opkomen, maar laat ik eerst de videos bekijken, wellicht komt het wel ter sprake.

  Antwoord
 2. Hans Mestrum

  @marc: we zien natuurlijk al een meer feminine samenleving ontstaan. Misschien heeft dat er mee te maken. En inderdaad zijn digital natives in het voordeel. Zij leren en handelen al niet meer liniair en veel meer op gevoel, van alles tegelijk, vanuit meerdere invalshoeken tegelijk en met meer media.
  In de lessen nieuwe media die ik geef zie ik dat jongeren veel associatiever te werk gaan, ‘het’ gewoon laten gebeuren, niet vanuit een structuur, maar meer vanuit chaos werkend. En het mooie is dat ze na zo’n les de opdrachten wel af hebben en meer hebben gedaan dan mijn bedoeling was….
  Maar het gaat nog verder. Denk eens aan: we are all one en collective/connective consciousness. Het lijkt er op dat meer en meer mensen zich verbonden weten met een hoger plan. En volgens die Maya kalender is het dus echt een plan, een schema.
  Veel plezier met het kijken naar de videos. Ik hoor graag je reactie.

  Antwoord
 3. Gerjanne

  ik zag de video’s tijdje terug. Fijn dat dit soort dingen steeds meer (h)erkend worden :o)

  Antwoord
 4. Raimo van der Klein

  Zijn sterke films..
  Ik ben ontzettende geintresseerd in de 13 fasen van evolutie. De functie van elke dag en nacht(alleen als je de film hebt gezien begrijp je dit). Heb daar nog niets over gevonden jullie???
  Het lastige van de fase waar wij langzaam in glijden is dat wij moeten geloven.. Geloven in ideeen, visie’s en dromen. Gebaseerd op gevoel..
  Probeer dan maar eens aansluiting te vinden bij corporations..

  Antwoord
 5. Marc

  Hans, ik heb inmiddels de videos van Ian Xel bekeken. Tweeënhalf uur volkomen flabbergasted, het laatste half uur, noem het ‘teleurgesteld’. Die laatste dertig minuten zeggen meer iets over mij dan over de spreker. Ik ben daar nog niet klaar voor, ik ga te nuchter om met zijn pogingen om recente gebeurtenissen toe te wijzen aan overgangen van dag en nacht. De non ethical aliens, het teleporten, dat trek ik nog niet, daar sta ik nog niet open voor.
  Maar het verhaal op zich is geweldig. Het geeft me ontzettend veel input om na te denken over waar we mee bezig zijn. Het refereert m.i. direct aan precies die zaken waar we nu over bloggen: hoe gaan we om met de informatie-overflow, met onze honderden feeds, hoe managen we onze tijd, wat willen we wel en niet volgen. Gisteren nog die post van Willem (stop alsjeblieft), ik vind het zo passend. Ben dus blij dat ik dit heb gezien, ga er zeker meer over lezen. Ik had dit anders zonder minder gemist, omdat het duidelijk (nog) buiten mijn ‘terrein’ ligt, terwijl het juist zo inspirerend kan zijn. Mooi!

  Antwoord
 6. Fred Zelders

  Hans,
  Om in termen van Marc te spreken: “Ik trek het even niet”. Ik weet niet wat het is! Iets zegt me dat ‘het een beetje ver gezocht is’ n ik kan niet aangeven waarom ik dat denk.
  Misschien dat ik er -als ik er over een paar dagen nog een keertje naar kijk- anders over denk.

  Antwoord
 7. Hans Mestrum

  @fred, Ik vind vooral het laatste stuk ook wat ver van mijn bed (dat teleporten e.d.), maar wat me vooral aan het denken zet, is dat er een oplossing zal komen voor het turbulente dat we nu ervaren. Zoals Marc dat passend beschrijft. En het is frapperend dat de kalender van de Maya een oplossing aanbiedt. Het is juist dit openstellen voor het feit dat ons verstand slechts een werktuig is van onszelf en onszelf in de weg aan het zitten is (de snelheid van verwerking kan ons verstand niet aan) en dat we toe gaan naar een ander manier van verwerking. Kijk maar eens naar kinderen, die doen in onze ogen volstrekt onlogische dingen en in een tempo dat veel hoger ligt dan de onze (ik merk dat ook tijdens de lessen op het Orion College). Daarbij gaan ze ook naar meer beeldtaal dan alleen schriftelijke taal. Ze werken meer associatief, verbindend, op toeval berustend. En dat wordt niet alleen door hun verstand ingegeven. Ook veel door hun intuitie.
  Dat pik ik uit die film op. Niet zozeer de datum waarop er iets anders zal zijn, ook al blijft het fascinerend te zien dat het schema klopt.
  En Fred zeg nou zelf: laat jij je ook niet steeds meer verrassen, wil je ook graag stumble upons en wil je gewoon surfen en bij toeval mooie dingen ontdekken. Nou dat zijn precies voorbeelden van dat je verder gaat dan dat (alleen) je verstand aangeeft.
  Maar goed, kom met dit soort zaken maar eens in het zakenleven aan….

  Antwoord
 8. Fred Zelders

  @Hans,
  We hebben zojuist aangenaam hier verder over gesproken. Hadden we eigenlijk op moeten nemen 🙂
  Je zegt in je reactie: “wat me vooral aan het denken zet, is dat er een oplossing zal komen voor het turbulente dat we nu ervaren”.
  Die oplossing komt er natuurlijk. Dat is evident. Ik denk echter dat die oplossing er komt omdat daar geen enkele drijvende kracht achter zit anders dan de kracht/beweging die ontstaat uit de situatie zoals die nu is ontstaan en de manier waarop ‘we’ nu te werk gaan. De tijd is er nu gewoon rijp voor. Het wordt als het ware uit de nood geboren. Het is een uitvloeisel van de evolutiewet ‘survival of the fittest’.
  Het onderzoek poets ik niet weg. Ongetwijfeld perfect uitgevoerd. Ik zie de achterliggende filosofie en ‘het bewijs’ zoals in de presentatie wordt gepresenteerd en de resultaten van het onderzoek liever als een vehikel of middel om mensen uit te leggen wat er op handen is (en nodig is) zodat we op een fatsoenlijke en ‘werkbare’ manier verder kunnen.

  Antwoord
 9. Tom van Brunschot

  Heel mooi om te zien hoe dit Maya-gedachtegoed voorzichtig viraal begint te worden in de Nederlandse blogsphere.
  “Maar goed, kom met dit soort zaken maar eens in het zakenleven aan…”
  @Hans Het verbaast me hoe open mensen staan voor onderwerpen als bewustzijnsevolutie, quantum fysica etc. Alsof het taboe rondom deze onderwerpen voorzichtig aan het verwijnen is. Dat is althans mijn ervaring.
  Afgelopen week nog iemand op m’n blog via onderstaande zoekterm:
  http://www.google.com/search?hl=en&q=IAN+XEL+LUNGOLD+LIES
  Interessant. Wat ik me dan afvraag is welke motivatie zo’n criticus zou kunnen hebben om daar op te zoeken. Wellicht een religieuze achtergrond die botst met de Lungolds interpretatie van de Maya kalender?
  USA Today kwam dinsdag nog met een (vrij sceptisch) artikel over 2012:
  http://www.usatoday.com/tech/science/2007-03-27-maya-2012_N.htm
  en BBC kwam onlangs met “Mayas to clean site after Bush”
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/6440639.stm
  (Via Blieb probeer ik binnenkort dagelijks dergelijke nieuwtjes te geven: http://www.transformation-economy.blieb.nl)

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This