Select Page

Moet SURF zelf veranderen of moeten de websites anders?

Op Veranderblog een goed stuk van Marja Verstelle. Ik introduceerde haar al eerder. Ze geeft in haar posting: Hoe ziet de nieuwe generatie SURF themasites er uit? antwoord op deze vraag en doet gelijk een paar aanbevelingen voor SURF:

1e. het web vult zich vanzelf wel; focus op aggregatie in plaats van content
2e. focus op tools die meerwaarde bieden (gemak, gewin of genot)
3e. ga ervanuit dat je bezoekers actief willen zijn. Bezoekers komen iets doen op de site en iets beleven. Als ze alleen maar informatie willen dan scannen ze de nieuwsbrief wel.
4e. zoek naar steeds weer nieuwe nuttige en leuke services die je kunt baseren op de data die je bezoekers achterlaten: denk als Google en Amazon.

En gelijk zie je de kracht van weblogs. In deze eerste posting komen flink wat reacties en ontstaat er een prima conversatie over tagclouds, RSS en persoonlijke portals of instituut portals.
In de discussie is eigenlijk het belangrijkste als uitgangspunt te nemen: user in control/mens centraal. Dus de wereld op zijn kop. Niet vertrekken vanuit de site of het instituut zelf, maar het faciliteren van wat mensen werkelijk bezig houdt. Dat is mijns inziens niet (alleen) het aggregeren van vanalles op een SURF portal maar veel meer het bieden van een omgeving die ik zelf kan samenstellen. Zeg maar de web2.0 oplossing. Zelf RSS feeds toe kunnen voegen, zelf een tagcloud aan en uit kunnen zetten, zelf mijn foto-archief toe kunnen voegen, of mijn emailaccount en chatomgeving.
Dus wat dat betreft ben ik het wel met Sybille eens als ze schrijft in haar reactie: "…zie ik meer heil in een persoonlijke portal die toegang geeft tot de
eigen studieroutes en vrijheid laat om zelf bovenstaande
communicatievormen in te vullen."
Maar ook dan heeft SURF nog een lange, maar interessante weg te gaan. Waarbij ze dus de mens (nee ik schrijf bewust niet de gebruiker. Een mens is meer dan een gebruiker.) centraal moeten gaan stellen.
De discussie is in ieder geval gestart en dat is (grote) winst!

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

2 Comments

 1. Marja Vertstelle

  Ha Hans en Sybilla, zeker een interessante discussie.
  “Een lange weg te gaan”: ik ben wel benieuwd welke voorstelling jullie je maken van de online activiteiten van SURF, voor haar community, over b.v. 5 jaar!

  Antwoord
 2. Hans Mestrum

  @marja: marja het belangrijkste in mijn eigen ogen is wat ik ook in de posting schrijf om de mens centraal te stellen en te faciliteren. Zodanig dat hij zelf kan bepalen welke functionaliteit hij ‘binnenhaalt’. Ik stel me een soort persoonlijke navigator of dashboard voor waar ik van alles van wat SURF (maar ook anderen) in kan zetten en kan finetunen naar eigen inzicht en behoeftes. Dus RSS feeds van content (podcasts, video’s, screencasts, artikelen en whitepapers etc.). Daarnaas stel ik me voor dat ik zelf content van allerlei vorm kan produceren en ‘op’ SURF kan neer zetten en kan sharen. Daarbij hoort ook zeker de mogelijkheid om een weblog op SURF te kunnen openen. SURF fungeert dus als een soort filter van onderwijsgerelateerde content die ik naar believen binnen haal of produceer.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This