Select Page

WOW Dat komt aan! Of niet? Weblogs afgekraakt!

Ik lees net in The Darwin Observer een negatief artikel over blogs: “Enough With the Blogging Already.”  Hou je adem in:

“1. Business doesn’t do passion.
2. Business doesn’t like gossip.
3. Business doesn’t like doing public experiments
4. Business doesn’t bare its soul, and certainly not its personal diary.
5. Business is already time-strapped and blogs burn time like nobody’s business.
6. Businesses already communicate well in various ways.
7. Businesses are advertisers, and advertisers don’t like blogs.
8. Business and politics don’t mix well.
9. Business writing style and blogger style don’t even come close.
10. Businesses have other ways of dealing with promoting their stances. “

Graeme Thickins legt alle hierboven genoemde punten haarfijn uit en hij gaat daarna nog verder:  Now Breathe Out. Had enough? That’s 10 – I could go on.”
Wie hij is: “Graeme Thickins is a 25-year marketing and public relations professional based in Minneapolis. He’s focused in the technology field and has been an early adopter of most everything until now.”
Niet dat ik me hier nu zo druk om maak, maar dit zijn wel de tegenwerpingen die vaak genoemd worden. Het is altijd goed naar de tegenargumenten te kijken. Valt me wel op dat er slechts 1 bron vermelding staat. De rest zal dus wel zijn eigen mening zijn. Maakt het niet minder interessant om er kennis van te nemen. Voordat ik reageer lijkt het me goed om de reacties eens te peilen.
Dus: graag hoor ik jullie mening naar aanleiding van dit artikel!

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

3 Comments

 1. Anders Floor

  Volgens mij heeft zijn artikel in The Darwin Conserver niet de strekking “weblogs afgekraakt”, maar eerder waarom business en blogs als water en vuur (zouden) zijn. Grootste kritiekpunt bij zijn artikel is een grote dooddoener: het ene bedrijf is het andere niet. Hij scheert alles net even te makkelijk over één kam. Voor kleine bedrijven gelden andere argumenten dan voor grote bedrijven. Voor bedrijven die zich richten op publieke dienstverlening (OV, nutsbedrijven) gelden andere argumenten dan voor bedrijven die goederen leveren. B2B werkt anders van B2C. Bovendien missen sommige van zijn argumenten elke basis. Neem “Businesses already communicate well in various ways.” Is dat zo? Ik kan er wel een stel opnoemen die het communiceren werkelijk geen bal hebben begrepen. Sterker nog, het grootste deel van het bedrijfsleven kan op dat vlak nog veel verbetering gebruiken. Zijn opmerking “business writing style and blogger style don’t even come close” is eerder een argument voor corporate blogs dan tegen corporate blogs. Immers, de “blogger style” blijkt mateloos populair, en getuige de grote hoeveelheid serieuze weblogs kun je ook in die stijl goed communiceren zonder te vervallen in populair jip-en-janneketaal.
  Wel heeft hij, als je alle punten even bij elkaar raapt, een reëel punt te pakken: bedrijven houden graag de controle over hun communicatie. De manier waarop Stivoro en de Gouden Gids op diverse weblogs finaal werden en worden afgebrand, maakt bedrijven huiverig voor de blogosphere. Neem het ze eens kwalijk. Ook wanneer je zelf een corporate blogs start, ontkom je er niet aan. Dat bleek pijnlijk genoeg al direct bij de aftrap van het Gouden Gids weblog – http://www.ggblog.nl – waar de reactiemogelijkheid binnen de kortste keren moest worden uitgeschakeld en een kleine 200 commentaren moesten worden gewist. De kleuters van GeenStijl hadden hun aanhang opgeroepen om er te klagen over de zogenaamde “spyware”-Katja, en prompt stond het weblog vol met rotzooi. Stel je eens voor wat er op een UPC, NS- of Nuon-weblog voor commentaren binnenkomen.
  Oplossing zou zijn moderatie vooraf. Dat betekent echter nog meer werk, en wanneer reacties niet heel snel verschijnen neemt de animo om te reageren snel af. Dan nog blijft de vraag hoe je met negatieve reacties omgaat. Zou de NS het kunnen maken om reacties van ontevreden reizigers niet te plaatsen?
  Het argument dat het teveel tijd kost is in de praktijk misschien nog wel het belangrijkste argument. Ik heb in de afgelopen jaren aan heel wat internetprojecten en -campagnes meegewerkt waarbij de opdrachtgever – landelijk opererende bedrijven, vooral B2C – zelf af en toe een handeling moest verrichten. Elke dag een klein stukje schrijven. Dagelijks een winnaar aanwijzen. Eens in de week een nieuwe aanbieding plaatsen. Gewoon kleinigheden. Maar in 9 van de 10 gevallen kwam dat er al niet van. Geen tijd, er bij ingeschoten, is mijn taak niet, kunnen jullie dat niet doen. Dat blijkt gewoon de dagelijks praktijk. En dan moeten die bedrijven in de weer gaan met weblogs? Not in a million years.
  Als je nu al en proef op de som neemt en kijkt hoe zeer bedrijven hun eigen website actueel houden, dan verschiet je van plaatsvervangende schaamte gewoon van kleur. Voor eBase volg ik ruim 300 internetbedrijven, waarvan ik de sites (althans, diegenen die uberhaupt een nieuwssectie hebben) tenminste een keer per week bezoek. Ik heb het over (voornamelijk) grotere webdesignbureaus bij wie internet-consultancy een belangrijk onderdeel uitmaakt van hun dienstenportfolio. Die zouden het goede voorbeeld moeten geven, zou je denken. Maar zelfs die bedrijven falen op grote schaal waar het aankomt op actualiteit. Van de 300 zijn er hooguit een stuk of 20 die hun site werkelijk up-to-date houden, de rest update het nauwelijks of gewoon niet. En dan zouden bedrijven moeten gaan bloggen? Ik zie het niet (nou ja, nauwelijks) gebeuren.
  Ik denk dat er uiteindelijk een paar bedrijven zullen zijn die zich via een weblog zullen kunnen profileren als *de* expert. De competitie per branche zal echter fel zijn, en het zal veel tijd en moeite kosten om algemeen beschouwd te worden als een van de beste blogs op je vakgebied. In dat geval zal de ROI prettig zijn. Ik denk persoonlijk dat je als bedrijf het niveau van Frankwatching of Hans on Experience (jaja 😉 ) zal moeten halen om dat niveau te bereiken. Dat zal voor de meeste bedrijven echter teveel gevraagd zijn. Voor corporate blogs die dat niveau niet halen, zal de ROI zeer tegenvallen.
  Die bedrijven hoeven echter niet te treuren. Voor een ander, veelvuldig genoemde doelstelling van corporate blogs, namelijk dat je beter contact krijgt met je afnemers/doelgroep en dat je inzicht kunt krijgen in hun behoeftes en mening, biedt internet veel meer en veel effectievere mogelijkheden dan arbeidsintensieve weblogs. Weblogs zijn wat dat betreft zeker niet de heilige graal. Als ik Graeme Thickins dan zie schrijven “In all the cacophony of this breathless blog exhuberance, there remains one largely unspoken truth: Business just isn’t jumping up and down about it.” – dan kan ik de meeste bedrijven daarin ook geen ongelijk geven.

  Antwoord
 2. DenniZr

  And this is why humans don’t like businesses!

  Antwoord
 3. Hans on Experience

  Het aantal corporate blogs zal dit jaar verdubbelen

  Dat is wat JupiterResearch ons meldt naar aanleiding van haar onderzoek. Het gaat hier wel om de VS, maar goed, de boodschap is duidelijk. 70% van de bedrijven zullen daar eind dit jaar een corporate blog hebben. Maar wat ze ook melden is dat er nog te…

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This