Select Page

Maslow op zijn kop?

Maslow
(klik op het plaatje voor een groter formaat) Ik kwam een nieuwe zienswijze op de Maslow piramide tegen bij de Copenhage Institute for Future Studies. Dit is het instituut waar Rolf Jensen van het boek de DreamSociety jarenlang directeur is geweest. Het sluit perfect aan bij wat Suzanne Piët noemt het penthouse van de Maslow-piramide en geeft goed aan wat momenteel belangrijk gevonden wordt door mensen die ‘het goed hebben’. Alhoewel dat goed hebben dus een relatief begrip is geworden. De bovenste ‘sporten’ van de Maslow-ladder zijn moeilijk te bereiken en leveren zingevingsvragen op. Ook de maaktbaarheid ervan valt te betwijfelen. En dat zijn we als consumers niet zo gewend. We moeten nu zelf aan de slag. Eigenlijk worden we dus een soort prosumers. We moeten iets maken en gelijk ook consumeren, ofwel we stellen onszelf vragen en willen die ook beantwoorden. We zijn op zoek naar verhalen die zin geven. Verhalen over identiteit, authenticiteit, mythes. En hier zijn we dan weer terug bij de eerder beschreven zaken als retro, design, maar ook bij life caching (het opslaan van ons hele levensverhaal) en spirituele intelligentie (het verhaal van identiteit, waarden en betekenis).

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

2 Comments

 1. Daisy van den Hoven

  Deze gedachte lijkt veel op het artikel dat ik geschreven heb. Ik heb de Maslow piramide, behoeften van bedrijven en ‘de dreamsociety’ met elkaar gecombineerd. Interesse in het artikel?! Het is gepubliceerd in het jaarboek van Facility Management Magazine, maar ik kan je ook het pdfje opsturen..
  Met vriendelijke groet,
  Daisy van den Hoven
  daisy.vandenhoven@hotmail.com

  Antwoord
 2. ad van vugt

  Wellicht bij velen bekend maar dan kom je terecht bij Joseph Cambell en The hero with a thousand faces.
  Cambell heeft vanuit alle culturen de sages en legenden voor de boekdrukkunst bestudeerd en komt tot interessante paralellen.
  Hij is ook de advisuer geweest achter de starwars films.
  Ad

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This