Is Imagineering hetzelfde als Marketing?

Nu we in de Experience Economy aanbeland zijn wordt het langzaam duidelijk dat we ook andere marketingmiddelen nodig hebben. Belevenisconcepten dienen niet op de traditionele manieren gecommuniceerd te worden. Pine schreef in zijn gelijknamige artikel: Experience is the Marketing dat belevenis ervaren moeten worden. Dus niet theater toevoegen als marketingmiddel, maar echte memorable experiences creeëren.
Diane Nijs en Frank Peters van de NHTV te Breda hebben de term Imagineering bedacht wat toegepast in het gelijknamige boek. perfect wordt beschreven.
Hieronder tref je enkele MindMaps aan die je meer inzicht kunnen verschaffen in Imagineering.

Download schema marketing vs imagineering
Download schema ontwikkeling van product naar beleving

Tags:

 

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

11 Comments

 1. Hans on Experience

  Nieuws van Imagineering Academy

  Zojuist kreeg ik de nieuwsbrief van de Imagineering Academy (deze link gaat naar de online versie ervan) binnen. De Imagineering Academy is onderdeel van de NHTV in Breda en is het Research Centre for Strategy, Change and Innovation in the Experience E…

  Antwoord
 2. Stephan Vanhaverbeke

  De term ‘Imagineering’ werd oorspronkelijk bedacht door Richard Sailer, toen hij nog met Disney samenwerkte. De term werd snel overgenomen door Disney zelf om zijn creatieve afdeling aan te duiden. Disney diende een claim in om ‘imagineering’ als merk te beschermen in 1967. Deze claim is intussen verlopen, en de term wordt momenteel door diverse bedrijven en personen gebruikt.
  Imagineering wordt in Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) gebruikt om het creatieve proces aan te duiden, zoals die door Disney is ontwikkeld, waarbij we een aantal perceptionele posities doorlopen. Aan hand daarvan wordt een generatief proces gestuurd, wat leidt tot concreet uitvoerbare oplossingen. Het is in deze context dat imagineering gebruikt wordt door mijn eigen bedrijf: http://www.ubeon.be/

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   Bedankt voor je heldere uitleg en aanvulling. Heel zinvol!

   Antwoord
 3. Hans on Experience

  Experience Economy

  Steeds meer wordt duidelijk dat we ons in een turbulente tijd bevinden. De Experience Economy komt in een andere (nee niet hogere) versnelling. Eerder een lagere of zinvollere. We lazen al over de Prosumers die Slow als uitgangspunt nemen. Ik publiceer…

  Antwoord
 4. Hans on Experience

  MindMaps

  De MindMap schema’s die ik maak met behulp van MindManager zijn populair. Ik zet ze hier nog even op een rijtje voor degenen die ze gemist hebben: – IQ, SQ en EQ – Marketing vs Imagineering – Ontwikkeling van Product naar Beleving in de Experience Econ…

  Antwoord
 5. Mario Ramirez Reyes

  Since my Dutch is limited, I passed along your article to some of the students of our Master in Imagineering programme and they responded (via Twitter) in the following way:
  @Joostdeut Nee, imagineering bekijkt de wereld in een perspectief van 21ste eeuw.
  @Joostdeut:Waarde wordt met klanten gecreeerd ipv ervoor
  @Jeff1988: Ik denk niet dat het ‘t zelfde is. Imagineering gaat uit van een andere manier van waardecreatie (co-creation)

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   Thanks you passed it along to your students. Hope they can put up some discussion here @joostdeut @jeff1988

   Antwoord
 6. Rob Visser robpro.nl

  De mindmaps zijn handig. Ik zal ernaar linken.

  Met Stephan ben ik het eens dat de term imagineering niet is bedacht door twee Nederlanders. Volgens mijn documentatie was het ook niet Disney, maar aluminiumfabrikant Alcoa die zich in de Tweede Wereldoorlog wilde voorbereiden op een neergang in de vraag naar wapentuig als de oorlog was afgelopen. In 1952 heeft Disney de term overgenomen en toegepast bij talloze vormen van entertainment.

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   Ik heb trouwens die opmerking in de blogtekst verwijderd/doorgestreept. Iets te veel eer 😉

   Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This