Digitale spiegelreflexcamera: doen? En zo ja: wat dan?

Jaren terug maakte ik altijd foto’s, uhh nee, dia’s met een spiegelreflexcamer van Ricoh. Prachtig dingetje dat hele mooie resultaten gaf. Ik vond het leuk om zelf zaken in te stellen. Een soort van spannend was dat altijd. Nu maak ik de laatste tijd gebruik van een Canon Ixus 500. Heel mooi digitaal dingetje dat vooral handig is. Maar ik maak er eigenlijk nooit foto’s mee waarvan ik de instellingen handmatig heb ingevoerd. Terwijl dat wel kan.
Nu overweeg ik om een digitale spiegelreflex camera aan te schaffen. Maar moet ik dat wel doen?
Wat zie jij als voordelen of nadelen van zo’n digitale spiegelreflexcamera? Laat het me eens weten als je wilt.
En welk apparaat vind je dan goed?
Ik ben zelf momenteel gecharmeerd van de Sony Alfa 100, maar misschien heb jij er nare ervaringen mee of juist hele goede. En misschien wil je dat hier met me delen?

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

9 Comments

 1. Joris Leermakers

  Ikzelf heb de Konica Minolta Dynax 5D, dit is de ‘voorganger’ van de Sony Alpha 100 (Sony heeft de foto-tak van KM overgenomen). Ik ben zeer te spreken over de technische aspecten van deze camera welke voor een zeer groot deel mee zijn genomen in de Alpha 100, denk daarbij aan de SteadyShot functionaliteit. Bij aanschaf had ik de keus tussen de KM 5D, Nikon D50 en de EOS 350D. Uiteindelijk op gevoel gekozen voor de KM, daar heb ik nooit spijt van gehad.
  Als ik nu een aanschaf zou moeten doen zou ik toch ook weer twijfelen tussen de 400D en de Alpha 100. Kwalitatief zitten ze zeer dicht bij elkaar. Dus als je geen oude objectieven van een bepaald merk hebt zou ik voor degene gaan waar je je het beste bij voelt.

  Antwoord
 2. Fred Zelders

  Een DSLR alleen als je veel/vaak objectieven wisselt zou ik zeggen. Nadeel van camera’s met verwisselbaar objectief is dat er makkelijk stof in komt die dan op de sensor gaat zitten. Als je dat eenmaal gebeurt ben je niet blij!
  Als je niet veel moet wisselen raad ik je aan te kiezen voor een goeie superzoom camera (zit tussen de Compact camera en de DSLR camera in). Ik zelf heb bijvoorbeeld de Sony DSC-H1, die nu een opvolger in de vorm van de DSC-H2 heeft.
  Kijk ook eens op het GEWELDIGE forum van Tips Of The Top Floor (een goeie podcast over digitale fotografie): http://www.tipsfromthetopfloor.com/forum/viewforum.php?f=5&sid=39ab42c1b61ba2b5757c2906249acba6.
  Misschien vindt je daar nog informatie van je gading over het toestel dat jij op het oog hebt. Vooral interessant omdat het digi-foto amateurs/fanatiekelingen zijn (gewone gebriukers, dus geen professionals).
  Ik ben benieuwd wat het gaat worden!

  Antwoord
 3. Willem

  Mijn kleine en compacte HP camera heb ik altijd bij me, maar als ik naar conferenties en andere bijeenkomsten ga neem ik m’n Nikon D50 mee, waar ik zeer tevreden over ben. Het grote voordeel is de extra flitser die ik erbij heb gekocht. In grote ruimtes een MUST! Meestal zet ik daar dan een 55-200 objectief op, zodat ik dingen van dichtbij kan pakken zonder dat ik er bovenop hoef te staan. De flitser zoomt automatisch mee en geeft zo het juiste licht. Wat is een foto met te weinig licht? Zo vind ik een goede flitser (die je ook naar het pafond kunt richten zodat je geen slagschaduwen krijgt) minstens zo belangrijk bij je afwegingen…
  Maar, heb je en palletje verkeerd staan, dan maak je alsnog baggerfoto’s 🙁

  Antwoord
 4. Gerjanne

  Ik fotografeer sinds 2,5 jaar naar grote tevredenheidmet de Canon 300D en stap binnenkort over naar de 30D. Ik heb o.a. een erg fijn objectief met een bereik van 18-200mm, fijn als je onderweg bent en niet steeds lenzen wilt wisselen. Willem maakt een goed punt vwb een losse flitser! Ik zie bij mij op de opleiding een 50/50 verdeling tussen Canon & Nikon, waarbij het grootste verschil zit in de service op het moment dat er iets mis is, daar is Canon een stuk beter in… Ik ben wel nieuwsgierig naar waarom je de overstap naar spiegelreflex overweegt, daar zit tenslotte ook een standje automatisch op en het is dus geen garantie dat je de boel weer zelf gaat instellen ;o)

  Antwoord
 5. Marcel

  Het voordeel van een digitale spiegelreflex is dat je alles handmatig kan intstellen en in alle omstandigheden goede foto’s kan maken.Ik heb zelf de Canon Eos 350d werkt echt prima en ik ga zaterdag toevallig er een tele lens bij kopen.
  Het nadeel vind ik weleens dat je altijd die grote camera mee moet nemen af en toe is het ook wel lekker om gewoon een pocket camera bij je te hebben.
  Mijn inziens kun je gerust een spegereflexcamera kopen.
  Succes Groeten Marcel

  Antwoord
 6. Tanja

  Wat ik begrijp is dat de Fuij camera een stof-afdeksysteem heeft en verschrikkelijk goede sensor. Canon heb ik me van laten vertellen dat het een slimme keuze is mede omdat de objectieven betaalbaar zijn (en goede alternatieven voor Canon merk-lenzen zijn) en veel accessoires. De Canon’s hebben naar mijn idee ook erg intuitieve interface. Zelf heb ik een G7 gekocht omdat een DSLR me te groot is om overal mee op stap te nemen en heb er geen moment spijt van gekregen.

  Antwoord
 7. Hans Mestrum

  Wow jongens en meisjes wat een adviezen. Man oh man hier word ik helemaal warm van. Wat is dat toch mooi. Je stelt een vraag en je krijgt antwoord. En nog wel van de lezers hier. En weer nieuwe namen en gezichten!
  Bedankt dat jullie je laten zien en horen. En met al die adviezen kan ik weer een avondje camera’s vergelijken.
  Weet je nog meer, kom maar op.

  Antwoord
 8. Fred Zelders

  Hans, een van de (naar mijn mening) beste plekken op het web om camera’s te bekijken/vergelijken is de site Digital Photography Review. ‘Jouw Sony Alpha’ bijvoorbeeld: http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra100/
  Je kan heel makkelijk ook camera’s onderling vergelijken.
  Ik wens je daar heel veel plezier, want dat zul je daar ongetwijfeld beleven.

  Antwoord
 9. Hans Mestrum

  @fred: wow wat een prachtige reviews! Thx. Deze had ik nog niet gevonden. Wel Let’s go digital. En ze hebben social bookmarking buttons 😉

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This