Select Page

Weblogs, RSS, wikis en podcasting in Gartner’s Hype Cycle

Gartner_hype_cycleGartner heeft zijn Emerging Technologies Hype Cycle 2005 gereleased. Je ziet hem hiernaast. Klik voor een vergroting. Er staan nogal wat interessante technologieën op. Ook corporate blogging, RSS en podcasting. Te zien is dat het nog 2 jaar zal duren volgens Gartner voordat RSS en Corporate blogging mainstream zal zijn. Voor Wikis zal dat 2 tot 5 jaar zijn Overigens staan RSS, Wikis en blogging in de ‘Trough of Disillusionment’. Teveel hype-gehalte, teveel media-aandacht, te veel hijgerige verhalen. Als je de cycle van Gartner eenvoudig beschrijft, komt het er op neer dat in het begin een technologie overhyped wordt, daarna uit de gratie raken en tenslotte (wellicht mainstream) worden. Natuurlijk is het zo dat Corporte blogging, Wiki  en RSS voor veel bedrijven (de meeste?) nog geen onderwerp van gesprek is, maar door de media-aandacht en niet te vergeten het navelstaren van de blogsphere zelf raakt de hype er volgens Gartner al weer af. Podcasting begint eigenlijk net pas zoals je kunt zien en zit nog in de aanloop. Dat zal dus nog veel aandacht gaan krijgen.
Om het bovenstaand plaatje goed te kunnen beoordelen is onderstaand plaatje interessant.

 

Gartner_hype_cycle_curveDe fases zijn dus: Technology Trigger, Peak of Expectations, Trough of Disillusionment, Slope of Enlightenment and Plateau of Productivity.
Volgens Gartner zal Corporate blogging,wikis en RSS over 2 jaar mainstream zijn en podcasting over 2 tot 5 jaar.
Het is interessant om in dit kader eens te luisteren naar een teleconferentie van Gartner over dit onderwerp (mp3) en dan vooral vanaf 10 minuten tot 20 minuten. Ze praten dan over podcasting, RSS, weblogs en wikis. De presentatie (pdf) met de plaatjes kun je er het best even bij houden. Dan kun je volgen waar ze over praten.

Update 25 aug: de highlights van de Hype Cycle

(via blogwrite for CEO’s)

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

5 Comments

 1. Erwin van Lun

  Mooi dit! Heb je ook het vergelijkbare grafiekje over omzetgegevens per item? Ik kan me herinneren uit de Internet begin periode (stormend richting de piek) dat niet alleen de zichtbaarheid maar ook de financieele waarde piekte. Vervolgens klapte alles in elkaar, niemand sprak er meer over en de geldkraan ging dicht. Nu neemt de zichtbaarheid weer toe, maar slechts geleidelijk en bereikt spoedig een maximum terwijl de financiele waarde blijft toenemen. Ik zou het leuk vinden deze hype cycle naast de financiele ontwikkeling te zien.

  Antwoord
 2. Gilbert AERDEN

  Lees het laatste boek van Eliyahu Goldratt en je weet alles van hypes.

  Antwoord
 3. Gilbert AERDEN

  Laatste “hype in progress” is deze omtrent RFID’s (radio frequency identification device), ook wel smart labels of intelligente etikettering genoemd.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This