In onderstaande video vertelt een student van HAN Industrieel Product Ontwerpen hoe zijn groep een ophangsteun voor lcd-schermen verbeterde. Daarbij ging het enerzijds om een kostenreductie van het materiaal en anderzijds om duurzaamheid. Zo werd voor de verpakking voorgesteld om geen glossy foto te gebruiken op de buitenkant, maar gewoon karton. Voor de steun zelf werd paperfoam voorgesteld en een aantal onderdelen vervangen in milieuvriendelijkere varianten met daarbij in het achterhoofd het cradle to cradle principe, zodat onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Update: leuk, ik kreeg naar aanleiding van deze posting nog wat nadere informatie en aanpassingen van Danielle Hendriks, docent bij HAN IPO. Tja want zeg nu zelf, ik ben geen specialist in dit vakgebied. Vandaar dat ik de extra informatie van haar graag hier toevoeg.
“de steun is niet van paperfoam gemaakt, maar de vulling in de verpakking. Deze vulling dient om de onderdelen op hun plaats te houden en te beschermen tijdens opslag en transport. Bij de wandsteun zelf zijn ribben toegepast, die voor materiaalvermindering zorgen.”


Bekijk video op YouTube

Hieronder de opdracht in het kader van Duurzaam Ontwerpen:
Opdracht Duutzaam Ontwerpen Vogels (HAN IPO) Opdracht Duutzaam Ontwerpen Vogels (HAN IPO) Hans Mestrum Opdracht derdejaars HAN Industrieel Product Ontwerpen in het kader van het vak Duurzaam Ontwerpen.