004 005 007 008

Sinds 1997 wordt er een uitwisseling georganiseerd tussen Civiele Techniek studenten van de HAN, London South Bank University (LSBU) en de Fachhochschule Munster (FHM).
In deze door de deelnemers zelf gemaakt video die ik wat bewerkt heb, zie je een sfeerimpressie van het bezoek aan de LSBU in Engeland. Studenten en docenten bezoeken en bekijken een groot aantal civiele werken en geologisch interessante plekken.
Hieronder nog extra informatie over de uitwisseling, zoals ik die kreeg van docent Fred de Wit van de opleiding HAN Civiele Techniek.

De uitwisseling start in Arnhem. Het tegenbezoek in Engeland vindt daarna plaats. De voertaal is Engels. Er wordt een programma voor Arnhem opgesteld en een programma voor London/Weymouth. Het programma van Arnhem omvat een aantal lezingen door gastdocenten alsmede een aantal excursies naar grote civiele werken (laatste keer nieuwe metrolijn in Amsterdam en sluizen en andere civiele werken in Munster en omgeving).
De laatste dag wordt een aantal laboratorium-opdrachten uitgevoerd door kleine groepen van gemengde samenstelling (HAN, LSBU en FHM) gevolgd door een korte presentatie.
De buitenlandse gasten verblijven in Stayokay Arnhem.

Het programma in Engeland wordt georganiseerd door de LSBU. De FHM- en HAN-studenten reizen gezamenlijk per bus vanuit Arnhem via Calais en Dover naar London.
Op weg naar London wordt een aantal grote civiele werken bezocht (laatste keer de bruggen over de Madway, zijrivier van de Thames). In London is door de FHM een bezoek geregeld aan Arup (een groot ingenieursbureau). De 2e dag wordt een excursie naar aan een aantal grote werken in London afgewerkt (vb. Millenniumbridge, Millenniumdome, Thames Barrier).
In de middag wordt afgereisd naar Weymouth waar de LSBU een weekprogramma afwerkt in de vorm van excursies en Fieldtrips. In het programma staat dan de geologische opbouw van Engeland centraal.

Gedurende een tweetal dagen nemen de FHM en HAN studenten deel aan dit programma. De studenten van de FHM en HAN verblijven in een Youthhostel en een hotel.