Raayland College
Vandaag was ik bij het Raayland College in Venray. Daar gaf Wim Staal, docent Scheikunde van HAN Life Sciences (Laboratorium opleidingen) een gastles over chromatografie.

Milieuvriendelijk
De leerlingen gingen aan de slag met allerlei kleurstoffen die ze moesten scheiden. Deze kleurstoffen zijn geen gevaarlijke, milieubelastende stoffen, maar gewoon uit zakjes limonadepoeder. Daarnaast zijn de kolommetjes diverse malen langer te gebruiken. Eigenlijk een oneindig aantal keren zo vertelde Wim Staal me.

Het doel
1. Het doel van deze experimenten is de leerlingen en studenten meer geïnteresseerd te krijgen voor scheikunde en chemie.
2. Om dat doel te bereiken zijn visueel aantrekkelijke experimenten ontwikkeld die laten zien hoe chromatografie werkt.
3. Het streven is er naar om bij de chromatografie experimenten ook de relatie naar voeding, milieu en de chemie van kleurstoffen te leggen.
4. Het streven is om de experimenten met zo veel mogelijk milieuvriendelijke stoffen uit te voeren. Ook is het streven om de experimenten meerdere keren te kunnen herhalen.


Bekijk video op YouTube

Meer informatie over deze lessen in chromatografie en de lessenpakketten is te vinden op de website van Wim Staal: Staalmeesters Consultancy. Het was leuk om te zien hoe enthousiast de leerlingen bezig waren met de experimenten. Ik heb ook nog een fotoset gemaakt die ik in een volgende posting zal laten zien.