Select Page

Toch MovableType als blogplatform. Maar hoe stap ik nu het beste en snelste over?

Ik heb besloten om toch MovableType (MT) te gaan gebruiken als mijn nieuw blogplatform. In de betatest van MT heb ik gezien dat er veel overeenkomst is met TypePad (TP). Logisch natuurlijk omdat beide platforms van SixApart komen.
De reden waarom ik overstap, is dat ik de content in eigen beheer wil hebben. Nu staat dat bij een ander en kan ik er dus moeilijker bij. Wat wel blijkt nu ik over wil stappen. Ook wil ik zelf bepalen wat ik op voor toeters en bellen aan mijn blog hang. Met MT kan ik de server zelf beheren en zaken aanpassen. Beide zaken geven mij het gevoel dat ik dichter bij mijn content zit. Ik zou natuurlijk ook nog een eigen webserver kunnen installeren, in de meterkast kunnen zetten en dan aan het internet kunnen ‘hangen’, maar dat vind ik weer net iets te veel werk. Het gaat mij niet om het beheren van een webserver, maar het beheren van mijn content en weblogplatform. Vandaar mijn keuze om het blogplatform elders te installeren.
Ondertussen heb ik MT geïnstalleerd (fluitje van een cent) bij Dreamhost. Mijn content heb ik qua tekst e.d. geëxporteerd vanuit TP en geïmporteerd in MT, door de exportfile uit TP in de import directory van MT te zetten en daarna de import functie van MT te gebruiken. Dat gaat prachtig. Alle reacties, trackback e.d. komen mee. De files en plaatjes ga ik met DownthemAll downloaden en via een zelfde directory structuur bij Dreamhost neerzetten. Daar heb ik dus inmiddels al een paar directories aangemaakt zoals op mijn TP account (met name mijn blog: my_weblog en context), waardoor straks het overstappen sneller gaat. Tot hiertoe is me alles duidelijk en is het een kwestie van doen. Wat nog wel een issue is en misschien willen jullie je ideeën daarover hieronder neerzetten, is hoe ik nu hansonexperience.com aan mijn nieuwe MT installatie kan koppelen, zonder dat ik de Google Juice (ofwel de urls in Google) verlies en hansonexperience.com niet uit de lucht mag (kan dat wel?)

De situatie nu is als volgt:
1. TypePad blog: http://hmestrum.blogs.com
2. Domein bij registrar X: www.hansonexperience.com
3. Dit domein (hansonexperience.com) is via CNAME gekoppeld aan TypePad blog: hmestrum.blogs.com
4. MT installatie bij Dreamhost met directory: my_weblog en context met daarin de content


De nieuwe situatie wordt:
1. uitfaseren TP blog na verloop van tijd (www.hansonexperience.com/my_weblog zal dan niet meer benaderbaar zijn, maar is nu al ‘vervangen’ door hansonexperience.com/my_weblog)
2. koppelen van hansonexperience.com aan MT installatie
3. Onderliggende urls van de feeds vervangen door de nieuwe, maar de url van de feed als zodanig hetzelfde laten, zodat abonnees er niet veel van merken

Enkele vragen die ik nu aan het uitzoeken ben, zijn:
– moet ik mijn domein hansonexperience.com verhuizen na Dreamhost (de urls moeten hansonexperience.com/my_weblog/…… blijven) of kan dat via IP verwijzing
– hoe zorg ik er voor dat hansonexperience.com niet uit de lucht gaat
– hoe zorg ik er voor dat de links in de zoekmachines bereikbaar blijven

Iemand ervaring hiermee of ideeën? Of vergeet ik nog zaken? Ik hou me aanbevolen. Natuurlijk staat de vraag ook uit bij TypePad en Dreamhost.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This