Select Page

Techniek zit ook in muziek

Onderstaande bijdrage is van HAN Techniek collega Anton van Bakel, die ondanks dat hij vroeg op moest vanwege zijn Duitse Dog pup toch mij deze bijdrage stuurde.

P1030205 En met de Theremin zou je kunnen stellen dat dit ook omgekeerd geldt. Wat een Theremin is vertel ik zo direct. Eerst even een korte situatie schets.

Onze nieuwe directeur Ella Hueting (inmiddels alweer een jaar super enthousiast aan het Techniek-roer) heeft een door de vorige directie afgevoerde traditie opnieuw leven in geblazen. De Stamppot zaterdag. En met succes. Kort na de jaarwisseling elkaar in een heel andere setting ontmoeten met Stamppot, Techniek en Muziek. Winterhoorngeschal met de verborgen TECHNIEK van het blazen (Gerrit Averesh heeft mij een poging laten nemen, maar met een klank die duidelijk maakt dat ik daarop nog veel moet oefenen). Zelf mocht ik samen met mijn vrouw Helmi, collega’s, echtgenoten en hun kinderen kennis laten maken met een ander stukje verborgen techniek, de Theremin.

P1030210 Dit instrument (noem het maar de allereerste synthesizer) dateert van rond 1900. Uitgevonden door de Rus Lev Sergeyevich Termen. In de 70-er jaren opnieuw onder de aandacht gebracht door niemand minder dan Robert (Bob) Moog (Spreek uit Moowch en niet Moewk). In het westen is Termen beter bekend als Leon Theremin. Een instrument met redelijk eenvoudige maar voor het blote oog verborgen techniek van oscilators, condensators en (Schuif-) weerstanden.

scan0001 Voor geïnteresseerden heb ik een bouwschema om het met de hand na te bouwen (wat zelfs mij met een opleiding Pedagogische Academie (toen nog niet HAN) en een opleiding Psychologie (toen nog KUN) in staat stelt er zelf een te bouwen).

Wat het instrument zo bijzonder, mystiek en tevens aantrekkelijk maakt, is dat je het bespeelt zonder het aan te raken. Twee “antennes” vormen de interface (zeg maar de toetsen of snaren) met de techniek. Met de ene regel je het volume door je hand dichter bij en verder weg van de antenne te bewegen. Met de andere bedien je op de zelfde wijze de toonhoogte. Resultaat na enig oefenen is dat je snerpende vioolgeluiden, of sopraan-zangeres-geluiden tot en met politie-sirenes ten gehore kunt brengen.

Maar vergis je niet, ik en inmiddels ook vele collega’s hebben aan den lijve ondervonden dat de uitspraak van Clara Rockmore (naast Fay Lovsky, zeg één van de weinige artiesten die het instrument professioneel kunnen bespelen) helemaal terecht is. Zij beweert namelijk in een interview dat een viool bespelen een stuk makkelijker is dan de Theremin.

P1030211 Wat schetst mijn verbazing (en ook die van mijn vrouw Helmi), op de stamppottendag waren het met name de vrouwen (ook onze Ella) en jonge meiden en jongens die op het instrument (durfden) komen spelen. Fantastisch om te zien hoe er professionele klanken uit getoverd werden en men het instrument ook ging bespelen met dans en mimiek.

 

P1030213 Nou hebben we binnen de faculteit wellicht een nieuwe “Lissabon-Accoord-troef” waarmee we vooruit kunnen lopen op de andere hoge scholen om de 2010 doelstellingen te halen: Meer vrouwen en jeugd naar onze opleidingen door Techniek in de Muziek te zoeken, en Muziek in de Techniek te brengen.

 

Anton

(Anton bedankt voor deze bijzondere bijdrage!)

De fotoset vind je hier.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This