Select Page

Social bookmarking toegevoegd

Sommigen van jullie hebben het wellicht al gezien. Maar voor de webfeed readers even een update van een verandering op mijn blog. Onder elke posting heb ik sinds enkele dagen een rijtje social bookmarking mogelijkheden opgenomen. Zo kun je dus een bericht nog makkelijker bewaren of toevoegen aan je verzameling.
Klik op een icoontje om eens een kijkje te gaan nemen bij de diverse tools.

Daarnaast kun je een bericht ‘tracken’ ofwel zien of er nog meer naar het bericht is gelinkt.
Er zijn nog veel meer social bookmarking services. Dus als je er een mist die je ook graag hier zou zien, meldt het me dan eve. Dan voeg ik die toe.
En mocht je het zelf ook willen toevoegen op je blog, dan is de posting van 3spots heel handig. Daar staan ze nl. op een rijtje met de voorbeeldcode voor diverse blogtools erbij. Allerlei buttons staan in deze posting. Helaas werkt de link naar de tekst file met de code voor MovableType en TypePad daar niet. Vandaar dat ik mijn tekstfile hier opneem. Gebruik hem dus gerust.
Op de homepage heb ik de regel met die bookmarking mogelijkheden onder de berichten weggehaald. Bookmarken kun je dus nu in het bericht zelf. Klik daarvoor op de permalink of de titel van het bericht.

Link: MovableType/TypePade code voor social bookmark tools

Update: favr en tagmos toegevoegd en de teksfile met de code voor MovableType en TypePad aangepast.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

29 Comments

 1. grapplica

  Een zeer mooie verzameling, en mini-tutorial over social bookmarking!
  Thanks for sharing Hans

  Antwoord
 2. MIke van Hoenselaar

  Ik vind het persoonlijk iets dat je niet aan hoeft te bieden, de mensen die jouw content willen verspreiden weten waar ze die dingen kwijt kunnen.
  De helft wordt niet eens gebruikt.
  Kijk dat je bijvoorbeeld delicious deelt dat vind ik prima, daar ben jij zelf ook actief op(jij hebt die links er op gezet, en ik vertrouw jouw kennis en dus vind ik die links interessant). Maar die bookmarking sites waar jij geen invloed op hebt(niet van jou af komen), agh ja die hoeven van mij niet zo.

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  Hi grapplica: thx! Ik vind ze zelf ook wel handig.
  @mike: het zijn 2 verschillende dingen. De del.icio.us links die hier voorkomen zijn links die IK bewaar en jij dan hier kunt lezen. De bookmarking tooltjes zijn mogelijkheden voor JOU om mijn bericht te bewaren. Misschien vind je een posting de moeite waard om op te slaan. Dat kan dan met zo’n tooltje. Niet iedereen gebruikt del.icio.us. Ikzelf vind ze wel handig. En dat ze niet gebruikt worden zou ik niet durven zeggen, als ik zie wat er allemaal in opgeslagen wordt 😉
  Dus hou je niet in, sla berichten die je interessant vindt op. Maar wellicht doe je dit al.

  Antwoord
 4. Hans Mestrum

  @joris: done! En nu maar bookmarken 😉 Heb je er nog meer?

  Antwoord
 5. Erik

  Hoi Hans,
  Hier heb ik nog een Nederlandstalige social bookmarking site die ik gebruik met meerdere icoontjes om uit te kiezen, zie de Tagmos tools pagina.
  Hopelijk voegen ze ook MovableType/TypePade voorbeeld code toe, handig dat je het erbij hebt gezet!

  Antwoord
 6. Hans Mestrum

  @erik: dank je voor tagmos. Ik ga eens bekijken of ik die ook kan toevoegen.

  Antwoord
 7. Fred Zelders

  Hans, je zult wel denken: “Daar heb je die ouwe zeur weer!”, maar eh … ik ben helemaal geen voorstander van het plaatsen van allerlei icoontjes van social-bookmarking services onder iedere blogpost.
  Waarom niet?
  Nou, ik kan het niet beter zeggen dan Chris Pirillo in zijn post van 25 augustus 2006, waar ik mij de dag daarna van harte bij aan sloot: ‘Social Bookmarking Button Madness’: Uit het hart gegrepen!.
  Zeg nou zelf: Als iemand zijn bookmark service echt/veel gebruikt dan heeft ie zelf al lang de bijbehorende bookmarklet geïnstalleerd.

  Antwoord
 8. Hans Mestrum

  Hallo Fred, ik denk niet in termen van ouwe zeuren en zo 😉
  Ieder zijn eigen mening. Je hoeft van mij niet op die knoppen te drukken hoor 😉 En je hebt het ook niet toegevoegd op je eigen blog.
  Maar kennelijk vinden anderen het wel weer handig. Ook mensen die eens een kijkje willen nemen bij een bookmark service en met deze knopjes op een idee komen. Zou niet de eerste keer zijn. Maar voor ervaren bloggers zoals jij, nee die hebben er misschien niets of minder aan. Alhoewel, Joris die hier ook reageerde het kennelijk wel weer gebruikt. Ik zie mijn posting tenminste terug in zijn favr.
  Ik druk zelf in ieder geval wel regelmatig op een button als die onder een posting sta als ik een posting wil bewaren.
  Tijd zal het leren.
  Bedankt voor je mening weer!

  Antwoord
 9. Hans Mestrum

  @fred, oh ja fred, die wiki-pagina begrijp ik niet zo goed….Een beetje ingewikkeld. Dat nodigt niet echt uit om te gaan gebruiken. Tenminste ik zie daar veel code en begrijp niet zo goed wat ik daar mee aan moet.

  Antwoord
 10. Huub Koch

  Ben zelf een voorstander van zo min mogelijk widgets en in die zin ben ik het wel met Fred eens dat bookmarklets handiger zijn, werk er zelf ook veel mee bij del.icio..us … Ken jij trouwens een extreem voorbeeld van een widget maniac, iemand die zijn blog helemaal volgepropt heeft met widgets en hoogstens 3 zinnen blogt per posting. Dat lijkt me nou eens een leuk voorbeeld… 😉 Als voorbeeldfunctie natuurlijk…

  Antwoord
 11. Hans Mestrum

  @huub, ja die bookmarklets gebruik ik ook: o.a. furl en delicious. Ik gebruik die als er geen button is om te bookmarken onder een posting. Als die er wel is wil ik ook wel eens op de die button klikken. Volgens mij doen die buttons onder mijn posting toch hetzelfde als een bookmarklet van je browser? Of mis ik iets?
  En what about mensen die geen bookmarklet hebben? Hoeveel zouden er dat zijn? Misschien worden die door deze buttons wel op een idee gebracht….
  Waarom ben je voorstander van zo weinig mogelijk widgets Huub? Ik zie er bij jou toch ook wel een aantal in je kantlijn…

  Antwoord
 12. Fred Zelders

  Hans,
  Welke wiki-paqgina bedoel je met “Oh ja fred, die wiki-pagina begrijp ik niet zo goed” ?

  Antwoord
 13. Hans Mestrum

  Ha fred, Jij noemt in je reactie deze: http://en.wikipedia.org/wiki/Bookmarklet
  Ik vind dat voor niet ervaren bloggers (en ook voor mij) nogal afschrikken wat ik daar vind. Een hoop code waarbij het me ontgaat wat die met dit onderwerp te maken heeft.

  Antwoord
 14. Huub Koch

  Belangrijkste reden om zo min mogelijk widgets te plaatsen is dat:
  – Widgets de goede werking van de Blogsoftware kunnen verstoren.
  – Widgets een storende werking kunnnen hebben op elkaar.
  – Widgets visueel zoveel aandacht kunnen vragen dat de postings in het niet vallen.
  – Lees: Widgets kunnen ook een teveel aan Ads, Adsense, etc. zijn.
  Wat versta ik dan onder verstoren en storing?
  – Het weblog zelf gaat waarneembaar trager laden door de widgets.
  – De opmaak kan verschuiven door widgets.
  – Sommige widgets functioneren niet goed als je er andere widgets naast plaatst.
  – Als er een storing is bij de website waar de widget vandaan is, of die website ligt eruit kan dit gevolgen hebben voor het laden van je eigen blog. (In die zin is YouTube of Dailymotion ook een soort widget, waardoor je content opeens offline is als die sites zelf ook offline zijn)
  Dat is het zo’n beetje. Ik ben zelf nog aan het evalueren wat mijn huidige widgets me opleveren.
  Laat ik het zo zeggen: Als ik een klant zou afraden om van een bepaalde widget gebruik te maken dan is het natuurlijk inconsequent om er zelf wel gebruik van te maken. 😉

  Antwoord
 15. Hans Mestrum

  @huub:
  – widget mogen inderdaad de werking niet verstoren. Dus als dat wel gebeurt (dan zijn het geen goed widgets) dan zullen ze niet vaak opgenomen worden of snel verwijderd worden. Dit zal zich dus vanzelf regulieren. De goede blijven over.
  – storende werking op elkaar: idem als hierboven.
  – visuele aandacht: zit wat in
  – trager: ja dat is een probleem. Als je er teveel opneemt merk je dat die geladen moeten worden. Daarom zet ik ze ook rechts aan de zijkant. Dan is de tekst van de posting (waar het immers om gaat) al binnen en kunnen bezoekers al gaan lezen. De rest komt daar wel achter aan. Dat voorkomt ook dat de widgets teveel aandacht krijgen. Maar de boel moet natuurlijk niet te traag worden
  – storing bij website van widget: ja zeker een probleem. Maar dat heb je altijd als je van anderen services gebruikt maakt (je interprovider, hosting provider, etc.) Dit is dus een zaak van die providers. Als zij goed zijn worden ze gebruikt en anders niet. Dus als YouTube teveel storing zou hebben dan ga je daar de filmpjes niet meer van gebruiken. Dat reguleert zich dus ook weer vanzelf.
  Ik ben toch blij dat jij wel gebruikt maakt van ‘widgets’zoals youtube en dailymotion. Ik kij regelmatig een filmpje bij je 😉
  Overigens zijn de bookmark dingetjes die ik opgenomen heb onder de posting geen echte widgets. Gewoon een stukje code met een plaatje. Dus geen script e.d. en zeker niet van ‘buiten’.
  Ik vind widget wel passen in ‘small pieces loosely joined’. Maar gevaar is zeker wel dat je (lees: ik 😉 ) er een bonte kermis van maak. Ook dat is weer een soort elastiek: hoe ver ga je en wat doe je wel/niet. Wat verwijder je en voeg je vervolgens weer toe.
  Ik vind vooral de functionaliteit om uit te proberen heel leuk.

  Antwoord
 16. Huub Koch

  Zo’n tien jaar geleden waren Buttons van allerlei webmerken (Get Internet Explorer, Get Netscape, Get Flash… etc., steeds in de gebiedende wijs…) een soort must als extra versiering op websites. Een soort identity of community vorming avant la lettre. Je ziet ze nog wel, maar steeds minder. Daar zijn widgets, feed-plaatjes etc. voor in de plaats gekomen. Waren buttons enkel Links naar de site van de afzender en gratis reclame voor die afzender, zo voegen widgets en dergelijke in ieder geval nog een extra functionaliteit toe. Waar je iets aan kunt hebben en wat leuk is om uit te proberenb, zoals je al opmerkte. Gezien de hoeveelheden die je op sommige blogs tegenkomt toch ook nog een soort van verzamelaarsobject. Blijkbaar ontlenen mensen daar iets aan. Daarbij vraag ik me wel af: Hoeveel feeds of profiles heeft een mens nu echt nodig? Zeker ook vanwege de eerder genoemde redenen. Voer voor internetpsychologen en min of meer in hetzelfde als het ‘hebben van bepaalde hoeveelheden contacts op social networksites’. Had je de podcast over dat onderwerp al gehoord op: http://zichtbarezaken.web-log.nl/zichtbarezaken/2007/01/everything_20.html

  Antwoord
 17. Hans Mestrum

  @huub: ja kennelijk ontlenen mensen zich iets aan verzamelobjecten. En dat niet alleen met widget e.d.
  Kijk ook maar eens naar de 2000 bloggers: http://www.trade-pals.com/2000-bloggers/ (zie mijn posting daar ook over)
  En dan te bedenken dat mensen zich dus zelf aan zo’n lijst toevoegen. Ze willen dus verzamelen en ‘verzameld’ worden.

  Antwoord
 18. Erno Hannink

  Zelf gebruik ik het ook maar alleen van de meest gebruikte sites, of sites waar ik respect voor heb: delicious, digg, Furl en Newsvine en natuurlijk co-comments. Verder moet ik zeggen dat de grote Digg knop waarin je ook het aantal Diggs kunt zien het beste werkt en de co.comments die gelijk verwerkt is in de reactie, zoals hier ook.
  Wat me opvalt is dat mensen wel op de buttons drukken maar meer als een test of zo. Want als je naderhand gaat zoeken dan zie je dat het betreffende artikel niet is opgenomen. Zo had ik ook een tijdje ter promotie van een Nederlandse versie, eKudos, opgenomen. Mensen klikken, willen het eventueel wel toevoegen maar zijn geen lid en gaan zich op dat moment niet registreren.
  Wat bekendere sites gebruiken meestal wel Digg en Delicious. Dat lijken mij de meest belangrijke de rest zit wel in je browser.

  Antwoord
 19. Lode Broekman

  Wat de widgets betreft: ik heb ook een (verkorte) rij social bookmarking buttons onder de berichten staan. Ik vind wel dat het iets toevoegt, maakt het makkelijker voor de lezer en zet aan tot hergebruik van je postings.

  Antwoord
 20. Fred Zelders

  Hans,
  n.a.v. “Ha fred, Jij noemt in je reactie deze: http://en.wikipedia.org/wiki/Bookmarklet
  Ik vind dat voor niet ervaren bloggers (en ook voor mij) nogal afschrikken wat ik daar vind. Een hoop code waarbij het me ontgaat wat die met dit onderwerp te maken heeft.”:
  Die link is naar Wikipedia waar het begrip ‘Bookmarklet’ prima wordt uitgelegd. Lekker makkelijk, want dan hoef ik niet uit te leggen.
  Heeft alles te maken met wat ik in mijn post meldde (en waar Chris Pirillo ook op wees) namelijk dat als je een bookmark-service serieus gebruikt je er vast al een bookmarklet voor hebt geïnstalleerd (waardoor het aanbieden bij iedere post overbodig is).

  Antwoord
 21. Fred Zelders

  Correctie op vorige reactie!: “wat ik in mijn post meldde (en waar Chris Pirillo ook op wees)” moet zijn “(wat Chris in zijn post schreef)”

  Antwoord
 22. Hans Mestrum

  @huub, Bedankt! Ja die ken ik. Ik ben er wel meer tegen gekomen. Alleen vind ik het nadeel dat er dan weer een stap tussen zit. Tussen lezen en bookmarken. Gewoon een druk op de knop, inloggen en klaar. Nu krijg ik dus nog een scherm waar ik weer moet kiezen.

  Antwoord
 23. Fred Zelders

  Ik hoef helemaal niet “druk op de knop, inloggen en klaar”, Ik klik op de bookmarklet in mijn browser en klaar 🙂

  Antwoord
 24. Hans Mestrum

  Ha Fred, nog beter. Heeft zeker iets met die bookmarklets te maken waar je hier eerder over schreef en die uitgelegd staan op die wikipagina die ik niet snap.
  Hhmmm, hoe doe jij dat toch allemaal fred? Is dat ook te doen voor mensen zoals mij die niet zoveel van die code snappen?
  En waar staat die inlognaam en password dan? Zit die ook in je bookmark? Is dat niet gevaarlijk..??
  Just some questions 😉

  Antwoord
 25. Fred Zelders

  Je hoeft niet te weten hoe zo’n ding werkt om hem te kunnen gebruiken. Installatie is heel makkelijk.
  Zo’n bookmarklet wordt aangeboden door de aanbieder van de bookmark-service: Sleep ‘m op je explorer of firefox-balk (in mijn geval mijn safari-balk) en klik zodra je een pagina wil bookmarken.
  Meestal hoef je maar 1 x in te loggen omdat je browser de relevate gegevens voor je kan onthouden (als jij dat goed vindt). Dus … ongevaarlijk als er niemand anders op jouw PC/met jouw account werkt.
  Een voorbeeld voor del.icio.us: http://del.icio.us/help/ kijk bij Bookmarks > install the tools for saving bookmarks en kies dan firefox extension, internet explorer buttons of bookmarklet buttons for any browser

  Antwoord
 26. Fred Zelders

  @Dan: You puzzle me with this comment Dan!
  I always thought (and tell others) that social bookmarking is for visitors who want to remember a certain Url they find interesting and want to tag it in order to group it together with other earlier tagged bookmarks.
  Your appoach however puts the accent on the publisher of certain content, because with this service he can bookmark the url on many places at once (or … do you really bookmark your urls on THAT much places?)

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This