Select Page

Overpeinzingen

Ja nu Bloglines niet werkt en het hier in het zuiden slechts 7 graden is (het moet ook ergens volgens het weerbericht 20 graden zijn) is het goed om eens wat zaken te overdenken. Ik heb in ieder geval de trial versie van Feeddemon eens geinstalleerd om daar ervaring mee op te doen. Ik hoor daar positieve geluiden over. En toen ik dat gedaan had ging eigenlijk als vanzelf eens nadenken hoe zal ik het nu inrichten. Dezelfde indeling zoals ik al heb in Bloglines of een andere? Laat ik al die voorgeinstalleerde feeds staan of niet? Welke categorieën zou ik eigenlijk willen hebben? Maar tegelijkertijd wil ik er niet teveel tijd in stoppen, want als Bloglines straks weer in de lucht is, dan kan ik die synchroniseren met Feeddemon zag ik. Ik heb onderstussen ook al een aardige screencast over Feeddemon bekeken u het hier pijpenstelen regent.. Wat ik me ook afvraag is: waarom mis ik die feeds nu eigenlijk? Stel dat ik nu geen feedreader meer heb, want dan? Even bekruipt me dan het gevoeg de connectie verloren te hebben, zoiets als je tv gaat op zwart tijdens psv-lyon. Ik moet er niet aan denken! 
Die afhankelijkheid van zo’n reader is eigenlijk ook maar niks. Als ik dan eens om me heen kijk in weblogland, dan zie ik dat we met zijn alle veel nieuws aan het dupliceren en verspreiden zijn. Neville Hobson had het gisteren ook al over connectors. Niet dat dat ernstig is als je dat bent, maar mavens en salesmen moeten er ook zijn. En soms moet je volgens mij van profiel verwisselen. Zoals Neville dat gisteren dus ook deed. Veel webloggers fungeren nu als een hub in het social network, maar ik zie te weinig meningsvorming, onderbouwde postings, tegendraadse schrijfsels. Ik maak me daar de laatste tijd ook schuldig aan merk ik. In het begin was ik meer bezig met oordeelsvorming, kritisch nadenken over jezelf en de wereld. Bezig zijn met zingeving en verdieping. Doordat ik meer geconnected ben met het ‘nieuws’ via de feedreader heb ik de neiging om dat ‘nieuws’ dat mij beroerd, bezig houdt, interessant lijkt (of juist totaal) niet, kortom opvallend is op te pakken en door te geven. Ik had daar gisteren nog een discussie over met Ton Zijlstra.
Daarom is zo’n regenachtige dag als vandaag waarop je feedreader ofwel je antennes op het nieuws er eens even niet is wel goed. Lekker even filosoferen over het waarom. Wat jullie er al lezers aan hebben weet ik niet. Wellicht zet het je ook aan tot reflectie? Natuurlijk het is fijn dat het nieuws niet meer voor je gemaakt wordt als weblogger. Immers je maakt het nieuws zelf of bepaalt zelf wat nieuws is. Zelfsturing dus. Ik lees ondertussen dat Will Richards ook gebruik maakt van Bloglines en nu ons het advies geeft de opml file te backuppen. Ja ja. Moeten we er eerst in kunnen. Hij vraagt of anderen ook problemen hebben. Maar even op reageren. Zo, nu maar weer eens kijken of Bloglines werkt. Het is nu 14.00u. No way.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

6 Comments

 1. Hans

  Daar ga ik ook eens goed voor zitten. Zo net de netwerk uitzending bekeken. Ben nu een posting daarvan aan het schrijven. Lijkt wel of mijn hele weblog bij elkaar komt in die posting. Moo!

  Antwoord
 2. Huub

  Ikzelf gebruik SharpReader en heb afgelopen week ook Feedreader en Feeddemon geprobeerd.
  Met sharpReader kan ik de feeds in een overzichtelijke direcorystructur kwijt, bijv op thema. Dat vind ik persoonlijk wel makkelijk.

  Antwoord
 3. Hans

  Hoi Huub, maar die structuur kan in Feeddemon toch ook?

  Antwoord
 4. Ton Zijlstra

  Dag Hans,
  Ik gebruik zelf een combinatie van Bloglines (on-line) en Lektora (browserbased, off-line) als feedreaders. Bloglines om van andere machines bij ‘mijn’ nieuws te komen, en Lektora om nieuws op de laptop te halen, en onderweg in de trein rustig te kunnen lezen bijv. Ook als lokaal doorzoekbaar archief. Bloglines gebruik ik ook om aan anderen te kunnen laten zien wat ik lees, het blootleggen van een stuk van mijn informatie-dieet zeg maar.
  T.a.v. indelingen en groeperen van feeds hink ik op twee gedachten. Enerzijds is een indeling handig als ik gericht lees, dus postings op onderwerp wil lezen, en dus vanuit mijn eigen agenda/hot interesses handel. Anderzijds zijn er andere momenten waarop ik die structuur niet wens, omdat ik me open wil stellen voor de patronen en stromingen die uit het geheel van postings op een willekeurig moment voortkomen. Dat is meer exploratief gebruik van de feeds, en minder informatie-gericht.
  Het is lastig omdat te doen door simpelweg door je indeling heen te wandelen, omdat dat voorsorteren het effect van het geheel verstoort.
  Ik ben nu twee dingen aan het proberen. Enerzijds feeds dubbel opnemen: in de indeling, en in een willekeurig gesorteerd totaallijstje. Anderzijds met de ontwikkelaars van Lektora in gesprek of ze die optie van een random overzicht niet kunnen inbouwen in de tool.
  groet,
  Ton

  Antwoord
 5. Hans

  Hi Ton,
  ja dat gevoel van teveel geleid worden door de feeds heb ik soms ook. Als je met feeds werkt heb je toch weer een beperkte kijk op het geheel. Natuurlijk het is beter dan helemaal geen feeds, maar denken dat datgenen wat je in feeds ziet de werkelijkheid is, is wellicht weer bedrijfsblind. Ik ben er nog niet uit hoe het dan wel zou moeten/kunnen.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This