Select Page

Oeps andere permalinks en trage comments in Movable Type 4.26

_ wordt –
Toch goed dat ik alles van mijn testblog nog eens goed doornam, want dit had ik nog niet gezien. Het blijkt dat Movable Type de permalink nl. verandert bij het updaten van de database. Underscores worden nl dashes. Ofwel _ wordt – en dat is natuurlijk heel iets anders.

Niet meer vindbaar
En aangezien de meest weblogpostings underscores heeft, want ze bestaan uit meerdere woorden, betekent dat dat er bijna geen enkele link goed is. Gevolg daarvan is dat alle links in Google en in mijn eigen blog niet goed uit komen en de berichten niet vindbaar zijn. Dat kan natuurlijk niet.

Waarom dashes?
Ik ben er wel achter waarom dashes beter zijn dan underscores. Het blijkt dat Google underscores nl. niet ziet en dus dan alle woorden achter elkaar plakt. Met dashes ziet Google elk woord afzonderlijk. Dashes zijn dus voor indexering en Googleranking beter.

En nu?
Allereerst wil ik dat ik gewoon vindbaar blijf. Dus ga ik niet zonder meer over op MT 4. Ik zou met allerlei rewriting rules dat nog wel kunnen omzeilen, maar dat is een ingewikkeld verhaal.
Ten tweede moet ik nadenken over hoe ik de underscores in dashes krijg van mijn bestaande blog (daarna zal een overstap op nieuwe blogsoftware ook logischer zijn). Dan moet ik natuurlijk ook rewrite rules gaan gebruiken omdat de berichten nu nog underscores heeft en die zitten dan nog in Google. Maar dat is een tijdelijk probleem voor Google, omdat de nieuiwe permalinks vanzelf door Google geindexeerd worden.

Comments zeer traag in testblog
Daarnaast kwam ik er achter dat de reactiemogelijkheden in mijn testblog ineens veel trager zijn geworden. Ik heb al iets gelezen over een spamlookup site die gebruikt wordt en niet meer vindbaar is. Maar na het verwijderen daarvan wordt het niet echt sneller.
Dit is ook een reden om het overstappen nog even uit te stellen. Reactiemogelijkheden moeten gewoon veel sneller zijn.

Wat ga ik nu doen?
Ik ga eerst een schone nieuwe installatie doen van MT4.26 en daar wat blogs aanmaken om te kijken of die wel naar behoren werken. Daarna ga ik vanuit die situatie de geclonede database inlezen en kijken of het dan naar behoren werkt. Tot slot kopieer ik dan de nieuwe templates die ik al klaar heb staan een voor een over de bestaande MT 4 templates om te kijken of het probleem van trage reacties dan ineens terugkomt. Dan weet ik welke template het veroorzaakt.
Ondertussen ga ik ook naar WordPress kijken en de consequenties van een overstap van MT naar WordPress. Volgens mij moet dat nl. goed kunnen. Maar dat vergt testwerk.
En natuurlijk kan ik gewoon als dit allemaal tegenvalt doorbloggen op mijn blog zoals die nu is. Want daar is op zich niks mis mee.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

1 Comment

  1. Hans Mestrum

    Ondertussen opgelost. Ik kan nl. de syntax van de permalinks aanpassen. De basename uit de database (dus zoals de permalinks hier zijn) zat nl. ook in MT4. En inmiddels heb ik naast de postings ook de categorieen permalinks aangepast. Kortom: dit is geen reden meer om niet door te gaan met MT4.
    Vwb het trage commentingsysteem ben ik inmiddels zo ver dat ik weet dat het aan Ajax ligt. Is inmiddels uitgeschakeld omdat ajax niet tussen 2 domains kan werken. Nog naar oplossing zoeken.
    Ondertussen ook module caching gevonden wat het systeem ook sneller zal maken.

    Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This