Op de interne HAN blog: BUZZ (alleen via inloggen op HAN intranet te benaderen door HAN collega’s van MCV) las ik over de #FEMisTOP actie (alleen via inloggen op HAN intranet te benaderen door HAN collega’s van MCV). Een mooie crossmediale actie waarin ook veel aandacht is voor social media. Na overleg met Justine van de Berg (de schrijfster van deze tekst) mocht ik dit hier publiceren, zodat jullie hier ook kennis van kunnen nemen. De blog is nl. een interne MCV (Marketing, Communicatie en Voorlichting) blog.
Vandaar.
Als de resultaten bekend zijn, zal ik Justine weer eens vragen of we die ook willen delen.

#FEMisTOP « Buzz

#FEMisTOP
31 augustus 2011 door Justine van de Berg

De twitterende collega’s hebben het waarschijnlijk al een paar keer voorbij zien komen, de tag #FEMisTOP. En we gaan nog een week door. Waarom deze tag? Wat houdt de campagne in? En waar komt die mobiele site ineens vandaan?

Woensdag 24 augustus was, aansluitend aan de opening van het studiejaar, de officiële opening van de nieuwbouw van de Faculteit Economie en Management (FEM) aan Laan van Scheut 10 in Nijmegen. De faculteitsdirectie wilde de opening vieren voor studenten en medewerkers maar niet met een feest. We hebben een campagne opgezet die er voor moet zorgen dat alle studenten en medewerkers van de FEM weten dat er een nieuw gebouw is en dat we dat graag met de gebruikers willen vieren. De campagne duurt van 29 augustus tot en met 9 september. In deze weken verrassen we de studenten en medewerkers met allerlei acties, sociale media staan hierbij centraal.

Tijdens de officiële opening werd de tag #FEMisTOP onthuld. Het idee achter het gebruik van sociale media is dat dan niet alleen de mensen in het gebouw zien hoe mooi het is, hoe ruimtelijk het is, welke faciliteiten er zijn, maar dat ook mensen buiten de het gebouw dit zien. Tegelijk is het voor studenten en medewerkers van deze faculteit van groot belang dat zij in aanraking komen met dit soort media (sociale media, location based, QR-codes, acties etc.) die zij nu in hun studie, en waarschijnlijk ook later in hun werk, tegen gaan komen en zelf moeten gaan inzetten.

We hebben de campagne opgezet vanuit het team van de FEM in samenwerking met het corporate team (i.v.m. de combinatie met de opening van het studiejaar). Ook studenten zijn nauw bij de uitvoering van de campagne betrokken. Studenten van de minor PR en Mediarelaties deden mee met de openingsact en zij maken dagelijks een (video)verslag wat we op facebook en youtube plaatsen.

>We hebben bij deze campagne de volgende media ingezet:

 • dukwerk – het werkt nog steeds hoor, het goeie oude drukwerk. We hebben een flyer op de eerste collegedag uitgedeeld om de actie bekend te maken. De flyer is opgemaakt in de vorm van een iPad2 (een van de hoofdprijzen is een iPad2).
 • een mobiele site – m.han.nl/FEMisTOP. Dit is de eerste webapp die we bij de HAN in een campagne inzetten. Met dank aan Jenny, Toon, Daan, Stefan en John hebben we deze mobiele site in een zeer korte tijd gerealiseerd. En hij werkt perfect! (zie verder voor meer informatie over deze webapp).
 • evenementen in het gebouw (maandag ontvangst met muffins en gratis koffie of thee voor iedereen in het gebouw), acties bij de catering (aanbieding), veel “rumour” door de sociale-media-acties (ander andere de gadgets van Sensatie op Locatie), de prijstuireiking (iPad-party) en afsluitend een netwerkborrel (met uiteraard alweer … veel sociale media).
 • FEM in Beeld – studenten en medewerkers worden uitgenodigd om een foto van het gebouw te plaatsen op twitter en/of mobypicture. Met deze actie kunnen ze een iPad winnen.
 • Sensatie op Locatie – studenten en medewerkers die via Foursquare zijn ingelogd of op twitter zeggen dat ze in het gebouw zijn maken kans op leuke gadgets. Eva en Jodie reikten vandaag met Faculteitsdirecteur Jetty Schaap de eerste gadgets uit in de klassen. De studenten en docenten werden in een flitsactie verrast tijdens de les. En uiteraard stond dat dan ook weer meteen op twitter. Dat leverde het nodige “vrolijke gedoe” op en vooral ook pret bij uitdelers en winnaars.
 • Verken de FEM – studenten kunnen door middel van QR-codes in het gebouw op zoek naar een slogan. Ze kunnen met deze actie een dinerbon winnen t.w.v. € 100.-. Deze actie vinden ze nog lastig (of niet leuk) want die trekt nog niet veel mensen. Daar moeten we nog wel achteraan om dat in gang te zetten.
 • Interne media – Digitale schermen (ook wel bekend als GIS – gebouw informatie systeem) en Insite geven dagelijks aankondigingen van de acties en verslag van wat er gebeurt.
 • Video’s van studenten – studenten van de minor PR en Mediarelaties maken iedere dag een verslag wat we op Youtube en/of de HAN-fanpagina op Facebook plaatsen.
 • mcv-ers – en we zijn natuurlijk zelf iedere dag in het gebouw. Om uit te leggen wat de campagne inhoudt, om mensen te motiveren en stimuleren. Want laten we eerlijk zijn, studenten gebruiken zeker hun mobiele telefoon, en ze gebruik sociale media, maar je moet er wel even achteraan zitten om een campagne succesvol te maken. En sociale media gaan over mensen, en daar hoort ook irl bij! Dan wordt het pas echt leuk.
 • Webapp FEMisTOP – pilot voor mobiele en gebouwgebonden sites

De lancering van de mobiele site leverde meteen veel vragen op. En gelukkig vooral ook heel veel enthousiaste reacties. Deze mobiele site is een zogenaamde webapp. Het is geen app die je in een appstore kunt kopen/downloaden, maar het is een site speciaal voor een mobiele telefoon. Je maakt een snelkoppeling op het startscherm van je mobiele telefoon. Het ziet er dan uit als een gewone app maar het is een webapp. Voordeel van deze opzet is dat je technisch maar een site hoeft bij te houden. Als je een ‘gewone’ app ontwikkelt moet je voor ieder platform (bv iPhone, Android, Blackberry) apart een app opzetten en bijhouden. En dat kost veel tijd. Bij een webapp houdt je een site bij die te gebruiken is op alle platforms.

Dit is de eerste webapp die we lanceren en gebruiken. In september gaat ook de webapp van han.nl online (daar legt iMedia nu de laatste hand aan).

>Op de webapp van #FEMisTOP staan nu de volgende items:

 • uitleg van de acties en wedstrijd
 • resultaat van de fotowedstrijd
 • de digitale variant van de wegwijzer met alle informatie over faciliteiten in het gebouw aan de Laan van Scheut.
 • een link naar presentaties op slideshare (zogenaamde how-to’s) over het gebruik van sociale media.
 • links naar HAN-sociale media (twitter, facebook, linkedin, yammer, foursquare + links naar de media die je voor de wedstrijd nodig hebt (QR-reader, mobypicture)
 • De inzet van deze webapp is meteen ook een pilot voor het gebruik van een gebouwgebonden mobiele site. Uiteraard evalueren we de site zodat we ervan kunnen leren en dit medium in eventuele vervolgcampagnes nog beter kunnen inzetten.

  In principe gaat de site eind september weer offline (we bewaren hem uiteraard wel). Het team van de FEM kijkt in september of en hoe zij deze webapp na afloop van de actie willen gebruiken. Zij maken daar dan een nieuw plan voor.

  Als je zelf een webapp wilt inzetten neem dan even contact met mij of met Jenny op.

  9 september eindigt de campagne – daarna zullen we jullie verslag doen over de resultaten van deze campagne.

  Groet Justine

Bron: http://blog.han.nl/buzz (intranet)
Auteur: Justine van de Berg