Select Page

Huh? Ben ik een HSP?

Huh? Ben ik een HSP?

HSPIk heb altijd wel het gevoel gehad dat ik sommige zaken anders ervoer als anderen. Intenser, dieper of zoiets. Ook mijn stemmingen wisselen nog wel eens. Ik noem het mijn hoge bergen en diepe dalen. Intens genieten van sneeuwval of van prachtig gekleurde bomen in de Herfst is voor mij ook heel gewoon. Ik kan er tranen van in mijn ogen krijgen Heel vaak ben ik in flow en geef ik me voor 200%. “Het is bij jou alles of niets”, zegt mijn echtgenote wel eens. Of: “Je hebt weer een project”.
Als kind dacht ik al dat ik de bepaalde situaties kon voorzien of liever: voorvoelen. Nu merk ik vaak dat ik voel wat anderen voelen. Voel ik aan de lichaamstaal van iemand bij binnenkomst in dezelfde ruimte wat zijn of haar gevoelens zijn. Ik zie situaties en gevolgen aankomen. Vaar vaak om mijn intuïtie. En bij Ikea wil ik zo snel mogelijk naar buiten.

Ervaringen dat iets niet congruent is of rechtvaardig komen bij mij binnen als een bom. Ik snap dan niet dat anderen dat niet zien of voelen. Ook heb ik ruimte nodig, waardering en respect en kan ik tomeloos daarvan genieten als ik dat heb of krijg. Maar ik ervaar ook het tegenovergestelde als het er niets is of als ik het niet krijg. Ik loop dan leeg. Voel me dan moe in plaats van in flow. De laatste tijd merk ik dat ik een energielek heb. Dat bepaalde zaken niet congruent zijn. En heb ik afweermechanismen in stelling gebracht om me te beschermen. Het is dan lastig om te weten wie er op bepaalde momenten “praat” of “denkt”. Mijn afweermechanisme of ik zelf. Ik ervaar momenteel discongruentie en energielekken heftig en wordt er ziek van. Enkele weken terug openbaarde zich dat fysiek: Black-outs, angstzweet, trillende handen, knallende hoofdpijn, moe en slapen, heel veel slapen. Gisteren hoorde ik dat mensen zagen dat de twinkeling in mijn ogen weg is. Dat ik er uitgeblust uit zie. En ja zo voel ik me ook wel.

Wees jezelf - LoesjeEn plotsklaps hoorde ik mezelf gisteren zeggen dat het lastig is als je Hoog Sensitief bent. Waar kwam dat ineens vandaan? Tijd om daar eens meer over te lezen en op zoek te gaan. En gisterenavond had ik zo’n prachtige goh-ervaring. Kon ik benoemen wat ik voelde, snapte ik waar het een en ander vandaan komt. Ik geloof dat ik een High Sensitive Person ben. Na het doen van een HSP test bleek inderdaad dat ik veel kenmerken heb van een Highly Sensitive Person. Voor zover zo’n test natuurlijk een graadmeter kan zijn.

Ik las over voorkeuren van hooggevoelige personen:

 • stilte en rust
 • kunst en schoonheid
 • rechtvaardigheid en respect
 • bezieling
 • diepere zaken, zoals je roeping
 • spiritualiteit
 • je hebt een brede belangstelling

Over de manier van doen van een HSP:

 • je doet:-creatief -plichtsgetrouw -gewetensvol -perfectionistisch
 • je houdt er niet van als er op je vingers wordt gekeken
 • je functioneert het beste in je eigen tempo
 • je leert vaak snel
 • je doet vaak voorzichtig omdat je snel gevolgen kan overzien
 • in je werk vind je kwaliteit en voldoening net zo belangrijk als salaris

Over hoe een HSP dingen registreert:

 • je hebt oog voor details
 • je bent je meer bewust van subtiele signalen uit de omgeving,  zo kan je bijvoorbeeld snel waarnemen of iets congruent is of niet (bijvoorbeeld of iemand doet wat hij zegt, of zegt wat hij doet)
 • je zintuigen kunnen scherper zijn
 • je ervaart een gevoeligheid voor paranormale zaken
 • je kan sterke emoties ervaren

Over de relatie met andere mensen:

 • je kan je goed inleven in anderen
 • je kan stemmingen van anderen goed aanvoelen
 • door onvriendelijke opmerkingen kun je snel van streek raken & je kunt geraakt worden door een hartelijke opmerking

En tot slot over de innerlijke wereld van een HSP:

 • je ervaart een rijke innerlijke belevingswereld
 • je hebt moeite om in je eigen energie te blijven (zo kun je bijvoorbeeld worstelen met jezelf ‘’afschermen’’) en daardoor kun je:
  • emoties van anderen op jezelf betrekken
  • gemakkelijk overvoerd raken in een omgeving met veel indrukken (bijvoorbeeld door mensen en/of geluiden) en je vermoeid of leeg voelen
  • snel last hebben van stress verschijnselen
  • vaak stemmingswisselingen ervaren
  • een gevoeligheid voor verslavingen of depressie ervaren
 • je hebt veel tijd nodig hebben om bij te komen van indrukken/gebeurtenissen (je bent dan graag alleen)
 • je kan je niet begrepen voelen en daardoor dwars doen, of je terugtrekken
 • door je gevoeligheid kan je een lager gevoel van eigenwaarde hebben, wat samen kan gaan met verlegenheid

Veel van deze kenmerken herken ik. Misschien ben ik te ver afgedreven van wat ik zelf belangrijk vind en ben ik meegegaan in “het systeem”. Heb ik te weinig volgens mijn eigen wijze geopereerd de laatste paar jaar.

Hoog Sensitieve PersonenTijd om op onderzoek uit te gaan dus. Ik heb het boek: Hoog Sensitieve Personen van Elane Aron (baanbrekend onderzoek) besteld en hopelijk start ik binnenkort met coaching.
Ik krijg door dit te schrijven en er over te lezen in ieder geval weer wat energie en ervaar dat dat congruent is.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

4 Comments

 1. Anneke Langenhuijsen

  Sterkte Hans! Erg herkenbaar wat je hier beschrijft. Je zult zien (en dat weet je natuurlijk al lang!): deze fase zal je uiteindelijk goed doen. En in de tussentijd? Laat die herfststormen maar even flink razen daarbuiten en geniet van een bokbiertje en fijne gesprekken bij de open haard. Oude zaken loslaten en naar binnen keren, dat is wat we kunnen leren van de herfst en de winter. 😉

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   Dank je Anneke. Mooi zo als je dat verwoord. Ik voel en weet dat ik er sterker uit kom en vertrouw op de kracht van goh 😉

   Antwoord
 2. Pauline Steerneman

  Heftig Hans dat je dit is overkomen! Ik heb je blog gelezen en er zitten ook hele mooie kanten aan een HSP’er, kracht en positiviteit. Ik hoop dat je je balans hierin kunt vinden, zodat jouw ‘lekje’ snel weer wordt gemaakt en weer met volle kracht vooruit kan!

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   Hoi. Pauline
   Fijn dat je reageert. Vind ik heel tof.
   Zeker zitten er positieve kantonnaal hsp. Ik heb vaak in een flow gezeten. En van nu blij dat ik mezelf dit cadeau van deze ontdekking van geven. Ik kan het nu herkennen en plek gaan geven.
   Nogmaals bedankt voor je oprechte en warme belangstelling.

   Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This