Morgen ga ik naar de presentatie van het Tuimelhuis, ontworpen door 2 groepen studenten van HAN Pabo en Bouwkunde.
Maar wat is een Tuimelhuis? De uitnodiging geeft ons meer informatie. En morgen ga ik kijken en luisteren bij de presentatie. Fot’s en video volgen.

"Het Tuimelhuis is een educatieve demontabele school woning bestaande uit een frame (3 * 3 meter en 2,70 meter hoog) waarin 12 panelen zijn opgenomen. Het huis ontleent zijn naam aan de basisschool de Tuimelaar in Westervoort waarbinnen de ontwikkeling tot stand kwam. Het Tuimelhuis is een krachtige betekenisvolle leeromgeving die de echte wereld weergeeft, nieuwsgierigheid wekt, vragen oproept en die uitnodigt tot doen. Kinderen van alle groepen op de basisscholen, leerkrachten en ouders mogen eraan zitten en kunnen er mee experimenteren.

Belangrijk uitgangspunt voor de realisatie van het huis was om ook het lokale bedrijfsleven in de directe omgeving van een basisschool erbij te betrekken. Op deze wijze kunnen kinderen verschillende bedrijven leren kennen en de bedrijven leren op welke manier ze de interesse voor hun vakgebied kunnen wekken bij jonge kinderen. Op deze manier wordt een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van de Nederlandse overheid, meer jongeren te interesseren voor techniek, geleverd.

Met behulp van het montage voorschrift wordt het huis, dat is opgebouwd in losse delen, door de ouders van de leerlingen in elkaar gezet. Voor de docenten is een handleiding beschikbaar en worden lessen en lesideeën aangedragen. Ook is informatie voor bedrijven beschikbaar.

In middels is het Tuimelhuis een aantal keren uitgerold bij de basisscholen in de Liemers en Arnhem, hebben ondernemers en directeuren basisscholen kennis kunnen nemen van het Tuimelhuis. Voorts heeft u het kunnen zien op de techniekdag de Liemers bij Welling in Didam of wellicht op Graafschap TV.

Er zijn veel enthousiaste partijen betrokken bij het Tuimelhuis zoals het lokale bedrijfsleven, basisscholen, VTB (verbreding techniek basisonderwijs)steunpunt Arnhem, HAN (HTS&Pabo), POA de Liemers, ROC RijnIJssel College etc.

Na een aantal keren het prototype van het Tuimelhuis te hebben uitgerold werd het tijd om te bezien of nieuwe ontwerpen een slimmer meer praktisch Tuimelhuis zou kunnen opleveren. Daarom is aan Pabo/HAN gevraagd zich hierover eens te buigen. Twee duo stages (pabo/bouwkundig) hebben zich hierover gebogen en een nieuw Tuimelhuis ontwikkeld. De presentatie hiervan vind op vrijdag 29 mei plaats."