Gewonnen!


De video’s die ik afgelopen studiejaar 2008/2009 maakte van het TukTuk project. Naar de afspeellijst in YouTube van HAN TukTuk.

En daar is dan het succes! De jongens van de HTS Autotechniek van de faculteit Techniek de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen die ik al het hele schooljaar heb gevolgd met hun TukTuk project, zijn als beste beoordeeld in Chennai India. Teams uit India en uit Nederland deden mee aan het ontwikkelen van een ‘groene TukTuk’. De HAN had in Nederland concurrentie van TU Eindhoven, TU Delft en Hanzehogeschool Groningen. Het team heeft nu 10.000 euro verdiend en gaat dat investeren in hun TukTuk project. Het is nl. de bedoeling dat ze met hun energiezuinige en duurzame TukTuk de Indiase markt gaan verovereren.

Prachtig resultaat mannen en ik moet zeggen dat ik zelf ook trots ben en het kriebelde toen ik deze weblogposting maakte!

De motor
De motor is aangepast tot een systeem voor directe vloeibare LPG-injectie. Hiermee kan zeker 40 procent aan brandstof worden bespaard en ook is er ongeveer 40 procent minder vervuiling’, aldus Frank Schouten van het HAN-team. (Volkskrant)

De kit
De kit van HAN om de tuktukmotor aan te passen kost 200 euro. Voor D. Subramani, een van de Indiase chauffeurs die de tuktuks van de studenten de afgelopen dagen hebben getest, is dat anderhalf maandsalaris. Toch zou hij bereid zijn om in de kit te investeren. „Ik besteed nu gemiddeld 200 roepies per dag aan brandstof. Als dat 40 procent minder kan, dan koop ik hem.”
(
De Telegraaf)