Select Page

Graag advies: aanschaf van iMAC voor bewerken van video?

Graag advies: aanschaf van iMAC voor bewerken van video?

Ik zou graag eens wat advies hebben van jullie, mijn lezers, bezoekers, tweeps of anderen. Zoals je kunt zien boven in het menu op mijn blog onder video’s maak ik veel video’s voor HAN Techniek, en dan met name voor Studeer Techniek. Ik doe dat met een Panasonic HD camera (AVCHD). Die video’s staan dan op een SD-kaartje dat ik vervolgens in mijn laptop stop, waarna ik de videofiles (.mts) naar een externe hard disk kopieer en bewerk met Adobe Premiere Pro en exporteer naar .mp4 (full HD, h264).

Ik ben al wat langer aan het kijken naar een iMAC. Daarom wat vragen waar jullie me mee kunnen helpen.

– Wat zijn de voordelen van een iMAC voor bovenstaande toepassing?
– Welke nadelen heeft als ik overstap op een iMAC?
– Werkt een iMAC met die Panasonic HD videocamera?
– Welke software adviseer je voor het bewerken van video op een iMAC? En zitten daar dan ook mogelijkheden in voor “muziek” voor onder de video?
– Zijn mijn oude bestanden (.mp4 h264)  nog wel te benaderen op mijn externe harde schijf?
– Zijn er nog meer zaken waar ik rekening mee moet houden (bijv. om het wel of niet te doen)?

Hopelijk kunnen jullie me wat advies geven.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

21 Comments

 1. Ruben Janssen 

  Zijn mijn oude bestanden (.mp4 h264) nog wel te benaderen op mijn externe harde schijf?
  Dit ligt aan de manier waarop de schijf geformatteerd is, bij NTFS kan je de schijf wel lezen maar niet naar wegschrijven. FAT kan je met een Mac zowel lezen als schrijven.

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   @rubenj Bedankt! Je bent snel en meteen een goed punt te pakken.

   Antwoord
   • Ruben Janssen 

    Een van de dingen waar ik sinds kort tegen aan loop met de grote opslagcapaciteit van de USB sticks van windows gebruikers. 😉
    Verder kan ik je wat nadelen betreft niet zo veel vertellen, ik ben zelf enkele jaren geleden overgestapt en ben niet veel noemenswaardigheden tegen gekomen. Maar dat ligt er maar net aan wat voor een gebruiker je verder bent.

    Antwoord
    • Hans Mestrum

     Wat bedoel je? Dat je de USB stick niet kunt lezen op je iMAC? #imac #aanschaffen #durftevragen

     Antwoord
     • Ruben Janssen 

      Ze zijn wel te lezen maar niet te schrijven wanneer ze NTFS geformatteerd zijn.
      FAT geformatteerd wel, zowel lezen als schrijven is dan mogelijk.
      Andersom ook de door de Mac HSF+ geformatteerde schijven/USB-sticks zijn niet zomaar (zonder extra software) uit te lezen op een pc (al weet ik niet zeker of dat onder windows 7 nog steeds zo is)

     • Hans Mestrum

      ah ok. Da’s goed om te weten ja. Ga ik eens naar kijken. #imac #aanschaffen #durftevragen

     • Fred Zelders 

      Dat is ook de reden waarom externe HD’s en USB sticks meestal “uit fabriek” FAT-gefromateerd zijn. Op die manier bruikbaar voor PC en Mac.

     • Hans Mestrum

      @fzelders dank je Fred

 2. Roy Janssen

  Op de Mac kun je in ieder geval gewoon Adobe Premiere pro gebruiken, de suite is ook beschikbaar voor Mac.
  Dit is wel een speciale mac versie, die dus los verkocht word van de pc versie.

  Externe harde schijf is gewoon te benaderen in ieder geval.
  Je kunt (zoals Ruben al noemt) inderdaad tegen het probleem aanlopen dat OSX geen volledige NTFS ondersteuning heeft, maar ook daar zijn omwegen voor.
  Zoals: http://macntfs-3g.blogspot.com/ of Macfuse.

  Verder vind ik persoonlijk een mac fijner en soepeler werken dan een pc met windows.
  Dit is alleen wel een soort van smaak kwestie.

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   Fijne link! Ha soort van smaak kwestie? Daar is ie te duur voor 😉 #imac #aanschaffen #durftevragen

   Antwoord
   • Roy Janssen

    Het op smaak gooien is een veilige weg, omdat je altijd verhitte discussies krijgt tussen PC en Windows gebruikers 😛

    Ik ben zelf zo’n 2-3 jaar geleden overgestapt vanaf een Windows laptop naar een Macbook Pro. De overstap van XP naar OSX was kort even wennen, maar nooit spijt gehad. Het ding doet het altijd, is nog steeds niet traag (nog niet hergeinstalleerd) en ik gebruik hem iedere dag zowel voor werk als prive.

    De combinatie van Apple hardware en een Apple besturingssyteem lijkt beter op elkaar afgestemd te zijn. Daarnaast vind ik zelf OSX vele malen logischer als een Windows variant.

    Tegenwoordig is er voor zowat alle software een Mac variant of alternatief te vinden, en hardware ondersteuning gaat veelal ook prima.

    Overigens is de afschrijving van een Apple product ook een stuk minder dan een PC (kijk maar op marktplaats), dat maakt de hoge prijs een beetje goed 😉

    Het klinkt te simpel voor woorden, maar wat mij betreft is het samen te vatten in: ‘hij doet het gewoon altijd zonder veel gedoe’. En dat is me veel waard.

    Tot zover de Mac promo 😉

    Antwoord
    • Hans Mestrum

     Ervaringen uit de prakijk! Kijk daar heb ik wat aan. Mooi joh. Bedankt! #imac #aanschaffen #durftevragen

     Antwoord
 3. Ferdinand

  AVCHD is prima met Adobe Premiere. FCP wil er niets van weten. Daarnaast is de beeldweergave erg mooi van een Imac. Neem wel minstens een i7 en de 27 inch is absoluut geweldig. met 4 Gb ram zijn ze $3200 in de US.

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   @ferdinad Geen AVCHD? Hoe moet je dan die video’s editten?

   Antwoord
   • Ferdinand

    Final Cut Pro werkt niet met AVCHD. Adobe Premiere wel, tenminste als je een serieus editing programma neemt. een Imac wordt wel bloedheet tijdens rendering maar dat is in NL geen probleem. Hij heeft een gedateerde videokaart waardoor renderen weer lang duurt. Wordt dus plussen en minnen. Blijft dat het een heel mooi scherm is.

    Antwoord
 4. Eric010

  ik ben een zeer tevreden gebruiker van de Imac. Het geeft je bureau al een andere uitstraling. Voldoende poorten aan de achterzijde. Aan de zijkant een sleuf voor een SD kaart. Zelf bewerk ik mijn foto’s en videos met Iphoto en Ivideo ( Ilife 2011) Met name het gemak waarmee je je filmpjes kunt editten is opvallend. Toevoegen van muziek, foto’s, overgangen, tekst, intro en uittro is kinderwerk. Tevens bij I life een zeer goed e-learning programma met zeer duidelijke instruktievideo.

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   @lakei010 / @eric010 bedankt voor je uitvoerige antwoord. Daar heb ik wat aan! Zit ilife standaard bij de #imac ?

   Antwoord
 5. Mac Lessen 

  Ik zou niet aarzelen en afstappen van PC/WIndows met al dat (excusez le mot) “gehannes” met drivers, releases van nieuwe versies van software, file conversie/compatibiliteit en de hardware zelf.

  Als je switcht naar Mac heb je daar -ik zeg niet ‘nooit’, maar zeker- veel minder mee te maken. Je hebt een apparaat dat het gewoon doet en dat jaren lang.
  N.B. Ook de reden waarom ze op de tweede-hands markt nog zo veel opbrengen.

  Daar zijn redenen voor:

  Het sterke punt van Mac vind ik
  a) Hardware en Software als één geheel door dezelfde fabrikant gemaakt, gedistrubueerd en gesupport. » zelden hardware/software conflicten/problemen.
  b) Seamless integratie van alle voor/van data genoemde apps. Vanuit elke app kan je bijvoorbeeld bij de audio files die in iTunes staan, de foto’s die in iPhoto zijn opgeslagen etc.

  Alle Mac-modellen zijn standaard voorzien van allerlei basic apps EN… de nieuwste versie van de iLife suite. iLife bestaat uit iMovie, iPhoto en Garageband resp. voor bewerken van Video, foto’s en audio (muziek, spraak, synth en creatie van podcasts. Verder ook iWeb (web publishing) en iDVD (voor productie van multimedia DVD’s).
  Bediening van die apps is zodanig intuïtief dat de leercurve enorm kort is.

  Wat voor jou ook belangrijk kan zijn: Je kan eenvoudige screencasts en audio recordings maken met de standaard meegeleverde QuickTime app.

  N.B. Trouwens… als je een iMac online aanschaft kan je er voor kiezen om er meteen ook andere software bij te laten zetten zoals iWork, Final Cut Express, Aperture, Bento, Logic Express en Microsoft Office for Mac. Daar moet je natuurlijk voor bijbetalen.

  Dus Hans… Doe net als ik in 2005: Niet langer aarzelen, gewoon doen 😉
  Je zal er geen spijt van krijgen.

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   @MacLessen bedankt voor je zeer uitvoerige antwoord over #iMAC #aanschaffen. Ik ga eens kijken naar de apps die je noemt. Ik zie er een paar die ik nog niet kende.

   Antwoord
 6. Jan Willemse

  heb sins 4 maanden een Imac mooi scherm snel werkend. Maar loop toch tegen problemen op waar kan ik Nederlandstalige software kopen voor videobewerking zoals Pinnacle studio en voor fotobewerking zoals Paintshop pro?
  Graag een paar tips

  jan Willemse

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   Ik gebruik Final Cut Pro X en Aperture. Heb dat uit de App store gedownload. Overigens niet Nederlandstalig.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Graag advies: aanschaf van iMAC voor bewerken van video ... | Mediawijsheid in het HBO | Scoop.it - [...] Graag advies: aanschaf van iMAC voor bewerken van video ...…

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This