Dit bericht heeft niet meer pretenties dan even vast te leggen wat er de afgelopen 2 weken is gebeurd. Toch even iets bij stil te staan als je net de baanv an je leven hebt gevonden. Hoe ging dat? Wat voelde ik? Wat kwam ik tegen en vooral ook wie?

Vooraf
Even voor degenen die hier met de neus ergens invallen, ik ben 2 weken geleden begonnen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Arnhem. Daar mag ik van alles gaan doen met nieuwe media. Dus ik ga webloggen, videobloggen, podcasten en natuurlijk veel mensen hartstikken gek en enthousiast maken dat ze dat ook gaan willen.
Dit doe ik in een fulltime baan bij de Faculteit Techniek, bij faculteitsdirecteur Ella Hueting. Ik hoor dus bij de staff. Deze faculteit is te vinden aan de Ruitenberglaan 26 in Arnhem.
De baan heb ik gevonden via Twitter. En dat bijzondere verhaal heb ik al eens geblogd. Hieronder lees je meer over mijn gevoel bij deze 2 weken en wat ik gedaan heb.

Gevoel
Ik heb een heel vertrouwd gevoel bij de HAN. Eigenlijk vanaf de eerste dag had ik het gevoel er al veel langer te werken. Vreemd en tegelijkertijd fijn is dat. Natuurlijk ken je bijna niemand in zo’n grote organisatie, weet je de weg niet (zelfs de wc moet je zoeken) en is het zoeken naar hoe zaken werken. Maar dat gevoel overheerste dus helemaal niet. Nee, integendeel. Misschien komt dat wel doordat ik dat mag gaan doen wat ik graag doe in een context waarin ik me prettig voel. Ofwel, met veel ruimte en vrijheid lekker bezig zijn met mensen ontmoeten en die mooie verhalen laten doen over hun passie of ervaringen. En vervolgens die verhalen weer doorgeven via nieuwe media. Ik vind dat prachtig.
Wat natuurlijk ook mee hielp om dat prettige gevoel te krijgen, is de vele momenten die ik had waarin ik merkte dat ik welkom was. Ik kreeg welkomstmailtjes (zelfs nog voor dat ik begonnen was), bedankmailtjes voor producties, oh’s en ah’s bij dingen die ik deed of voorstelde, werd uitgenodigd om mijn verhaal te komen vertellen, enthousiaste reacties en aanbevelingen etc. Ja, zo voel je je welkom. Als je dus op je expertise en passie aangenomen wordt en als je dan iets kunt betekenen. Guido Crolla zou zeggen: pleasure, engagement en meaning. Ja, dat voel ik ook echt zo.

Gedaan
Aardig op te merken dat ik eerst mijn gevoel beschreef en nu pas beschrijf wat ik gedaan heb ­čśë Voor mij is een goed gevoel en inderdaad pleasure, engagement en meaning essentieel. Maar ik denk voor iedereen wel. Je wilt toch plezier hebben, ondergedompeld raken en er toe doen? Ik wel in ieder geval.
Ik heb gemerkt dat ik deze 2 weken vaak in flow ben geweest. Dat supergevoel waar alles vanzelf gaat, je ondergedompeld bent, de tijd stil lijkt te staan en je bergen verzet. Als ik zou terug kijk dan zie ik dat ik heel veel gedaan heb. Zelfs al voordat ik was begonnen.
Ik heb 9 video’s gemaakt en die in YouTube, Vimeo, blip.tv en/of surfmedia geuploaded. Voorzien natuurlijk van relevante tags. Ik 36 postings geschreven over de HAN of gerelateerd aan de HAN. Daar zitten natuurlijk ook de video’s bij. Deze 10 dagen heb ik meer dan 15 afspraken en vergaderingen gehad, die allemaal gingen over wat ik zou kunnen betekenen in/voor het werk van mensen bij de HAN. En dan met name op het gebied van nieuwe media.
Mijn Outlook mail kan ik al voordat ik begon lezen via Outlook Webaccess, mijn PDA (HP Ipaq 614c) heb ik al aan de praat gekregen zodanig dat ie synchroniceert met het HAN netwerk, mijn gmail account en mijn prive mailaccount. En regelmatig werk in mijn home-office om de video’s te capturen en te renderen.
Natuurlijk heb ik dagelijks mijn portie Twitter en lees ik mijn webfeeds.
Ik heb bewust (nog) geen plan of stragegie op papier gezet van wat ik ga doen of kan doen. Dit omdat ik datgene wat er dient te gebeuren of gewoon op mijn weg kom te ervaren en de dynamiek van alledag even voorrang wil geven. Om te voelen wat er allemaal gebeurt en me nog niet teveel te laten leiden door een stuk papier of structuur. Dat bevalt me goed moet ik zeggen. De dynamiek is nu maximaal, de creativiteit van spontane, plotsklapse ideeën groter.

En nu?
Er zitten al heel leuke projectjes in de planning. Zo ga ik studenten bezoeken en interviewen op video die op stage zijn en anderen die aan het afstuderen zijn. Ik ga van de 3-daagse workshop over creativiteit van MIT een sfeerimpressie maken, ben aanwezig bij de wiskunde-bijspijkersessie van Electrotechniek, en leg de KLM-dag bij Autotechniek vast, doe regelmatig verslag van de vorderingen van de rally-auto die door studenten wordt gebouwd in het Go4-Dakar project, volg het TukTuk project van studenten en help hen met vragen op het gebied van nieuwe media, ga alle directeuren langs van de expertise centra onder de faculteit Techniek om afspraken te maken etc. etc.
Daarnaast gaan we kijken wat we met mijn weblog willen. Hoe kunnen we die bijv. aan de HAN website koppelen of intergreren of moet het een hele nieuwe blog worden en ga ik marketing helpen in het inzetten van nieuwe media.  Het interviewen van oud-studenten is ook iets wat op mijn verlanglijstje staat en het vastleggen van de bedrijvenmarkt van Engineering is ook al vastgelegd.
Wat ik ook zie aan komen zijn de cursussen/workshops voor belangstellende collega’s op het gebied van nieuwe media. Maar dat komt later wel. Eerst mijn ronde maar eens afmaken en gevoel krijgen wat er leeft en wie wat wil.
Ik laat bewust de bal liggen bij collega’s en afdelingen, omdat ik dan een aardige beeld krijg wie er op de kar springt. Die projecten zijn dan de eerste voorbeelden, zoals ik die nu al heb laten zien. Daar tussendoor komen natuurlijk de projecten waar wat meer duw en trekwerk voor gedaan moet worden. Maar het belangrijkste blijft: men moet zelf inzien dat het inzetten van nieuwe media belangrijk en gewenst is.

Conclusie
Het zal duidelijk zijn, dat ik me niet hoef te vervelen ­čśë Integendeel, ik moet nu al keuzes maken met welk projectje of item ik aan de slag ga. Maar dat is natuurlijk alleen maar goed, want dat wil zeggen dat er dus volop belangstelling is binnen de HAN op het gebied van de inzet van nieuwe media. En ook nog veel onbekendheid met het fenomeen. Veel mensen hebben er wel van gehoord, maar weten niet wat het is of hoe het moet of liever kan. En mensen die er voor open staan laten me dat graag vertellen, demonstreren en in de praktijk brengen. Daarna ontstaat ook bij de HAN intern de virale werking van dit alles. Er worden mailtjes intern gestuurd met de links naar de video’s e.d. en naar externe contacten. In vergaderingen wordt er over gesproken en mijn activiteiten zoemen rond. Mooi!
Kortom: er kan en gaat nog veel gebeuren bij de HAN op het gebied van nieuwe media. Ik ben blij dat ik daar bij ben en aan mee mag helpen. Zo maakt de HAN de slogan waar: HAN geeft je de ruimte!