Multicam clips, meerdere microfoons en Zoom recorder H4N

Zoom H4NVandaag druk in de weer geweest met het testen van de Zoom H4N audiorecorder in combinatie met 3 microfoons en en 2 videocamera’s. Dit omdat de audio ingang van mijn videocamera kuren begint te krijgen en ik er niet meer van op aan kan dat ik het geluid zonder piepen of kraken onder de video krijg.

De opstelling
Voor deze testopstelling heb ik een GoPro camera neergezet en mijn camcorder waar ik normaal mee werk. Op de videocamera heb ik een Ryote 10 cm shoe extenion geplaatst zodat ik daarop mijn draadloze ontvanger van Sennheiser kan plaatsen voor de draadloze microfoon en de audiorecorder. Voor de audiorecorder moest ik daarvoor een Zoom H1 conversiesetje voor de hotshoe aanschaffen.
Ik heb via op de 2 xlr aansluitingen mijn draadloze ontvanger aangesloten voor mijn dasspeld microfoon en een tafelmicrofoon. Op de minijack heb ik een interview microfoon aangesloten.

Test
Op deze manier kon ik in 4 channel mode dus 3 kanalen opnemen. Door bij de start van de opname in mijn handen te klappen creëerde ik een piek in de audio. Die heb ik gebruikt om in Final Cut Pro de audiosporen precies onder elkaar te kunnen zetten.
Ik heb achtereen volgende de verschillende microfoons getest terwijl beide camera’s liepen.

Synchroniseren van videoclips en audiosporen
Ik heb de 2 videosporen en de 2 audiosporen (de 2 xlr sporen worden samengevoegd) ingelezen in Final Cut Pro. De videoclips staan op een sd kaartje dus die kan ik makkelijk uitlezen. De audiosporen staan op een sd kaartje in de audiorecorder. Ik heb er voor gekozen om de audiorecorder via usb aan te sluiten op mijn mac, om ook uit te proberen.
De 2 videoclips heb ik als multicamclip op basis van de audio laten synchroniseren. Dat verloopt in FCP X zonder problemen. De audiosporen kon ik mooi onder elkaar plaatsen onder het audiospoor van de camera omdat de piek in de audio heel goed zichtbaar was. De audio van de camera heb ik vervolgens uitgezet.
In multicam view van FCP X kun je vervolgens simpel “schakelen” tussen de 2 views door op een scherm te klikken. Het programma maakt dan automatisch een edit zodanig dat het beeld van de andere camera op de voorgrond staat. Dit verloopt allemaal heel soepel.
Het produceren van de video gaat zoals normaal.

Conclusie

Deze setup heeft wat voorbereiding nodig omdat je zowel microfoons en zender als de audiorecorder moet installeren en instellen (goede mode, juiste volume). Je moet zowel video als audio apart inlezen en daarna synchroniseren met je video. Dat kost dus meer tijd. Maar de audio is van prima kwaliteit en met de audiorecorder is het zo mogelijk met meerdere microfoons te werken bij bijvoorbeeld een gesprek. Als je de dasspeld microfoon rechtstreeks op de Zoom aan wilt sluiten dan moet je wel in de settings de optie plug-in aan zetten. ZO zou je dus ook 2 dasspeldmicrofoons kunnen gebruiken. Eén via je draadloze Sennheiser zender/ontvanger en één rechtstreeks in de Zoom. Handig!
Uiteraard kan ik de Rode Videomic ook op de Zoom aansluiten. Daarvoor heb ik een plug aangeschaft die van minijack naar xlr gaat zodat ik dan de ingang kan kiezen.

Hierboven zie je een onbewerkte video van de test, zodat je het schakelen tussen de camera’s kunt zien en het geluid kunt horen. Puntjes om rekening mee te houden zijn:
– zet alle volumes gelijk door van tevoren te testen
– bewerk de videoclips zodanig dat de kleurwarmte overeenkomen.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This