Van hoogsensitiviteit als kwaliteit naar hoogsensitiviteit als last

Van hoogsensitiviteit als kwaliteit naar hoogsensitiviteit als last

Flow Flow
Grappig dat ik in het verleden toen ik nog geen weet had van hoogsensitiviteit toch de goede keuzes heb gemaakt voor wat betreft mijn werk. Ik kreeg namelijk de gelegenheid om van mijn passie mijn beroep te maken als social mediaspecialist in een uitermate inspirerende omgeving waarin professionele ruimte volop aanwezig was. En met een directeur (mijn direct leidinggevende) die oprecht respect had voor me en waar ik vrij en autonoom kon handelen binnen gemaakte afspraken en mijn verantwoordelijkheid mocht nemen. Heerlijk! Het verre reizen (zo’n 2 uur met de trein enkele reis) nam ik graag op de koop toe. Ik genoot van elke treinreis naar het prachtige Arnhem en keek met be(ver)wondering voor/naar de natuur met die prachtige heuvels en rivier.

Werken in de trein was als een reis in flow. Hard werken was geen enkel probleem en de productiviteit was hoog. Ik bracht avonden door in die flow met op de virtuele achtergrond mijn leidinggevende waarmee me samen mooie dingen tot stand brachten. Heerlijk werken. De trends die ik zag kon ik vertalen naar nieuwe initiatieven en experimenteren werd aangemoedigd.

Synchroniciteit
Intuïtief kwam ik aan nieuwe mogelijkheden en contacten. Het leek wel alsof ze “uit de lucht” vielen. Collega’s vroegen hoe ik toch aan die contacten kwam. Maar het gebeurde gewoon. Een gevoel van antennes richten en signalen oppikken. Mensen goed aanvoelen op het juiste moment en ze laten groeien. Veel synchroniciteit ofwel zinvol toeval. Ik had echt het gevoel een zinvolle bijdrage te leveren aan mijn omgeving, het geheel en aan/voor mezelf.

BuitenstebinnenBuitenstebinnen-effect
Hoe anders is het nu. Het aanvoelen van mensen slaat regelmatig om in het teveel beïnvloed worden door stemmingen van anderen. Ik neem regelmatig teveel hooi op mijn vork, tenminste het voelt zo. Terwijl ik minder doe en ik wil alles zodanig perfect doen dat het eigenlijk nooit goed genoeg is vind ik zelf. Intuïtief voel ik nog veel aan, maar ik vind geen gehoor meer en kan het regelmatig niet omzetten in acties. Waar ik een tijd terug assertief genoeg was om mijn eigen ruimte te creëren en mijn ding te doen, durf ik dat nu amper meer. Mijn zelfvertrouwen onder nul gedaald daar waar het om werk gaat. Ik heb het gevoel niet meer autonoom te kunnen handelen. De ruimte is te klein geworden en voelt als (be)knellend. Ik las dat dat het buitenstebinnen-effect heet. Signalen die er dan zijn dat het misgaat herken ik: je verdedigt je, raakt gefrustreerd, kruipt weg, voelt je onbegrepen. En ik begrijp nu ook dat dit kan leiden tot een kwalitatieve burnout. Niet door het teveel of te hard werken, maar doordat alle energie wordt verspild aan het overbruggen van het verschil tussen wie je bent en wat de omgeving verlangt.

Inzicht
Als ik dat zo beschouw (wat mooi trouwens dat ik dat nu weer kan!) dan is het eigenlijk niet zo verwonderlijk dat ik ben opgebrand. Nu nog zien te achterhalen hoe ik dit inzicht vertaal naar nieuwe mogelijkheden. Vaak is het zo dat als de deur open staat je er ook door heen kunt stappen. Ik prijs me gelukkig dat ik nu inzichten krijg die me iets proberen te vertellen en dat mijn intuïtie me niet in de steek heeft gelaten. Maar eens nadenken hoe ik de (werk)omstandigheden weer zoek of creëer die passen bij wie ik ben en mag zijn. Mooi aanknopingspunt voor de coachingsgesprekken: afweermechanismen opruimen zonder last te krijgen van buitenstebinnen-effect en weer in mijn kracht komen om de ruimte te zoeken of te creëren.

Het schrijven hier over helpt me al enorm en de reacties die ik krijg op mijn schrijfsels zijn hartverwarmend. Lieve mensen dank daarvoor!

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

7 Comments

 1. Michel van de Wiel

  Hoi Hans,

  Het gaat vooral om balans, heb ik gemerkt. Is er geen balans, dan klopt de wereld niet meer. Komt er veel te veel ongefilterd bezig en kun je geen onderscheid meer maken tussen hen en jezelf. Die balans terug vinden is lastig.. er staan immers geen bordjes die je de weg wijzen naar “de gulden middenweg”. Luister naar je zelf, neem de rust die je lichaam en hoofd verdiend, dat is niet erg. Het komt weer goed.

  Groet en dank voor je mooie schrijfsel, Michel

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   Hoi Michel,
   je slaat de spijker op zijn kop! Met dat naar mezelf luisteren ben ik volop bezig. Vandaar ook die schrijfsels.
   Bedankt voor je compliment. Dat sterkt me.

   Antwoord
   • Michel van de Wiel

    Graag gedaan 🙂 Veel plezier op de ontdekkingstocht naar die middenweg.

    Antwoord
 2. Trudy Meijs

  Wat goed van jou om te schrijven over je hoog sensitiviteit. Ook ik ben hoog sensitief en zoekend naar voor mij de beste manier om de negatieve flow van deze maatschappij te reduceren tot het minimum en om te zetten in positiviteit.
  Ik ga je zeker volgen via je weblog.
  Lieve groeten van Evert en mij uit Achel.

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   Hallo Trudy,
   wat leuk om van je te horen hier. Dat is lang geleden 🙂
   Het schrijven is voor mij een soort van therapie en gelijk ook een bijdrage het geheel.
   Leuk dat je me gaat volgen.

   Antwoord
 3. Fons

  ik ben onder behandeling bij een acupuncturist welke constateerde dat er een zeer slechte balans zit tussen mijn yin en mijn Yang. Ik heb een site bezocht welke uitleg geeft over hoogsensitiviteit en ik vraag me nu af of ik een link mag leggen tussen yin/Yang en hoogsentiviteit. Omdat jouw kennis op het gebied van hoogsensitiviteit meer diepgang heeft kun je me mogelijk een tip geven om te bespreken met de acupuncturist.
  Verneem graag.

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   Hoi Fons,
   over yin/yang in relatie met hoogsensitiviteit zegt me (nog) niets. Ik ben zelf nog op ontdekkingsreis. Succes!

   Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This