Select Page

Bewaar jij alle video footage en projecten? #durftevragen

Bewaar jij alle video footage en projecten? #durftevragen

Mijn hard disks lopen vol dus wil ik graag weten of ik doorga met de nu toegepaste werkwijze bij het bewaren van video’s. Ik doe nu het volgende:

– alle originele video footage kopieer ik van SD kaartje in full hd kwaliteit naar externe hard disk
– de video monteer ik met fcpx op mijn interne hard disk
– final cut pro x projecten en daarin geïmporteerde video footage kopieer ik wanneer ik klaar ben naar externe hard disk
– de definitieve versie van de video die ik upload bewaar ik op externe hard disk
– ik maak geen back-up van de externe hard disk

Ik heb op de externe hard disk mappen aangemaakt op jaar, faculteit en project zodat ik alles makkelijk terug kan vinden.

Maar de vraag is natuurlijk legitiem of ik wel al die files moet bewaren. Hard diskruimte wordt steeds goedkoper. 6 TB raid 1 met Thunderbolt (snelste overdracht snelheid (vanaf MAC)) kost ongeveer 730 euro.

Vraagje dus: hoe doe jij dit allemaal? Ik hoop dat je in de comments wilt reageren. Via Twitter kreeg ik al de volgende input. Bedankt daarvoor!


https://twitter.com/edovansanten/status/214757495476981760


https://twitter.com/vitamientje/status/214814424161189888

Laat je me het weten? Bedankt alvast!

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

15 Comments

 1. Gerben van Erkelens

  Ik bewaar zoveel mogelijk wat ik ooit heb gebruikt. Een video project heeft alle RAW bestanden nog wel, maar de uiteindelijke variant niet meer. Die render ik tzt wel opnieuw.

  Eens in de 2 weken maak ik een backup naar een externe HDD, daarnaast staat het ook nog op GDrive

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   @google-5f9dd37644aafc51b6577505eeed999d:disqus bedankt voor je reactie. Je doet bijna hetzelfde als ik merk ik. Alleen bewaar ik de definitieve versie ook. Die zijn natuurlijk het kleinst. Backuppen is iets waar ik ook aan moet gaan denken ja.

   Antwoord
  • Hans Mestrum

   @twitter-15147072:disqus dank je Henry. Waarom bewaar je alles? Hergebruik je dat nog?

   Antwoord
   • Henry Lootens

    Ervaring leert dat bewaren beter is dan verwijderen, op het moment dat je het nodig hebt kom je erachter dat je het weg hebt gegooid. Zeker met beeld materiaal is het zo dat je het altijd nog eens kan gebruiken. Ik ben niet zo goed in weggooien.

    Precies dus wat @eelcomartens zegt

    Antwoord
    • Hans Mestrum

     Ja maar hoe vaak heb je het nodig is natuurlijk de vraag. Ik heb dat denk ik 2x per jaar. Dan is het wel handig dat ik het materiaal nog heb. Het argument van @Eelcomartens:disqus over arbeidsuren vind ik interessant, want opnieuw video schieten en dan alsnog bewerken weegt niet op tegen hard disk ruimte.

     Waarom vind je Raid 1 niet betrouwbaar?

     Antwoord
     • Henry Lootens

      Mijn RAID 1 systeem heeft mijn hele IDE bus opgehangen doordat de master
      defect was. RAID 5 heeft als voordeel dat je het op 4 schijven staat en
      je er gewoon een uit kan trekken en kan vervangen als dat nodig is.

      ander nadeel van RAID 1, als je je OS op wat voor manier dan ook sloopt. dan is je backup ook gesloopt…

      ook
      bepaalt bij RAID 1 je kleinste schijf je opslag ruimte. Simpel 1 van de
      2 schijven vervangen gaat dus niet als je een grotere schijf als
      vervanging voor de oude. Dat ken je denk ik zelf ook wel, als je een
      nieuwe schijf koopt koop je altijd een grotere.

      Nog een nadeel:
      door dat je systeem alles op 2 schijven opslaat is het trager dan als je
      het op een enkele schijf op zou slaan. Niet dat je dat merkt, maar bij
      RAID5 is alles veel en veel sneller.

     • Henry Lootens

      Technologie staat inderdaad niet stil. Ik heb ooit RAID 5 gekozen en ben nooit teruggegaan. Ik denk dat het een kwestie is van proberen. Ik vind alleen nog steeds jammer dat je kleinste schijf de totale ruimte van je RAID bepaalt. (ik heb verschillende schijven)

      4 schijven eentje van 1 jaar oud, 3, 5 en 7. en die vervang ik elke 2 jaar. dus die van 7 is volgend jaar aan de beurt

     • Eric Graat

      En kostentechnisch denk ik dat je er ook wel heel erg gemakkelijk uit zult komen €0,08/gb geeft een prijs van €80 voor 1TB aan opslag. Ga die 1TB eens opnieuw schieten als je 2gb neemt voor 1 uur video. Wil dus zeggen dat je 500 uur opnieuw moet draaien. Zet daar een uurloon tegenover, dan doe mij maar een schijf opslag extra

     • Henry Lootens

      note: alle echt belangrijke definitieve versies bewaar ik ook op dropbox (21GB ruimte) of skydrive (25GB ruimte)

    • Eric Graat

     Probleem met weggooien kan ik me totaal in vinden. En als ik het dan weggooi bedenk ik me nog 10 keer voor het definitief word. Opslag kost geen drol meer tegenwoordig €0,80/gb. Dan liever een extra HDD aanschaffen dan opnieuw moeten beginnen als je het toch nodig hebt

     Antwoord
  • Eric Graat

   Eens met Henry. Raid 1 is gewooneen directe backup en niet heel erg betrouwbaar, gelijke aankoop van schijven is de kans toch wel aardig dat ze ongeveer tegelijkertijdde geest geven. Dus door RAID 1 niet te gebruiken zou je al het dubbele aan data kwijt kunnen door inderdaad het gebruik van een hotswapbay of NAS. Hoeveelheid foto’s/films is niet schrikbarend bij mij du die staan mooi op mijn externe hardeschijf met een kopie op de vaste pc. Just to be sure

   Antwoord
 2. Eelcomartens

  Ik zou altijd alles bewaren. Het project, het artwork en natuurlijk het source materiaal. Het enige eventueel weg kan is de uiteindelijke export. Je kunt immers opnieuw uitrenderen. Maar het liefste bewaar ik die ook.

  Opslag is tegenwoordig goed betaalbaar en dus is er eigenlijk geen reden om dingen te verwijderen. Een draaidag is duurder dan een harde schijf. Situaties kunnen zelfde precies worden gereproduceerd. Denk aan alle continuïteitsfouten die zouden kunnen ontstaan.

  Keep it save and you will never be sorry…

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   @Eelcomartens:disqus ja ik bewaar ook eigenlijk alles. Plaatjes, project, origineel, gemonteerde versie. Je argument van kosten mbt arbeidsuren tov hard disk ruimte snijdt hout. Dat is een goed argument.

   Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This