Select Page

Upgrade naar nieuwe WordPress 3.2.1 versie

Upgrade naar nieuwe WordPress 3.2.1 versie

Ik heb er even over gedaan om het te durven. Upgraden naar nieuwe versie van WordPress. Ik vind dat altijd spannend. En omdat de database ook geupdated moest worden vind ik het helemaal eng. Er zou maar wat gebeuren met die database…. 4000 postings naar zijn grootje.

Snapshot Backup Plugin
Snapshot Backup PluginMaar na het installeren en gebruiken van de Snapshot Backup Plugin durfde ik het wel aan. Deze plugin maakt nl. in een oogwenk een complete backup van alle bestanden in je blogdirectory (dus incl. uploads e.d.) en maakt een dump van de complete database. Dit verpakt ie netjes in een zip bestand dat je vervolgens kunt downloaden. In 3 seconden had ik zo’n bestand van 750 mb met alles erin. Dus ik zou zo de complete directorystructuur en de database terug kunnen zetten.

De upgrade naar WordPress 3.2.1
Dreamhost One Click InstallDe upgrade is bij mijn provider Dreamhost een fluitje van een cent, omdat ze daar One-click-installs hebben die je ook met 1 druk op de knop kunt updaten. Je krijgt zelfs een mail van tevoren als er een update klaar staan. Ook maakt Dreamhost een .old directory aan van je complete blog, dus die zou je ook kunnen gebruiken om terug te zetten in het geval dat. Fijne support trouwens van Dreamhost over hoe zoiets het beste aan te pakken.

Na de druk op de knop werd de update uitgevoerd en na enkele minuten kreeg ik een mail dat alles klaar was. Na opnieuw in te loggen (ja dat is altijd spannend of dat nog lukt) kreeg ik de melding dat de database geupdated moest worden. En voordat ik me daar zorgen over kon gaan maken was dat al klaar en werd ik keurig ingelogd.
Ik had wel voordat ik begon alle plugins even gedeactiveerd. Want er zou er maar eens eentje tussen zitten die niet compatibel is met de nieuwe versie….Dat kan dus problemen veroorzaken.
Mijn weblog was ondertussen ook weer in de lucht en de (automatische) Maintenance melding was weg. Alles zag er piekfijn uit (voorzover het natuurlijk niet met plugins te maken had).

Plugins
Daarna heb ik 1 voor 1 de plugins ingeschakeld en gecontroleerd wat het effect was en of alles eruit zag en werkte zoals het behoort. Er waren toch 3 plugins bij die problemen opleverde en die ik dus weer uitschakelde:
– Flick Gallery plugin (maakte de layout van de zijkolom met de uitklapmenu’s naar de knoppen)
– Pagenavigation plugin (werkte niet)
– Top categories (zorgde ervoor dat de permalinks/urls naar de postings niet meer klopte)

Deze 3 plugins heb ik dus verwijderd. Pagenavigation is niet meer nodig omdat dat nu keurig geregeld is in WordPress zelf (kijk maar eens helemaal onderaan de berichten). Voor de Flickr Gallery plugin heb ik een nieuwe gevonden nl. de Flickr Mini Gallery plugin. Deze plugin zorgt ervoor dat op de fotopagina’s automagisch de foto’s binnenkomen vanuit Flickr. Meestal op tag/label, soms als set. Een mooie plugin, simpel in gebruik en lekker snel.
Voor wat betreft de categorieën heb ik nu een concessie moeten doen. Er staat nu voor de categorie het woord category in de link. Dit betekent dat er een aantal links in Google naar die categorieën niet meer werken. Maar dat zijn er dus maar enkele.

Foto-pagina’s aanpassen
Omdat ik een nieuwe plugin voor foto’s gebruik heb ik wel alle pagina’s en berichten aan moeten passen die de oude en verwijderde plugin gebruikten. Deze klus is inmiddels ook geklaard.

Conclusies
Al met al is de upgrade me meegevallen. Het admin gedeelte van WordPress is vele malen sneller en ik heb het idee dat mijn blog ook wat sneller laadt. En omdat dit de laatste versie is, zijn evt. security holes hopelijk ook weer gedicht.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This