Select Page

EcoTuk naar Cleantech Open in San Francisco

Gelezen op HAN.nl

EcoTuk: milieu de grote winnaar

Sinds Ruben Antvelink en Frank Schouten als student Autotechniek in juli 2009 de door de stichting Enviu uitgeschreven Hybrid Autorickshaw Battle in India wonnen met hun EcoTuk, staat hun leven voor een groot deel in het teken van dit vervoermiddel. Na hun opleiding gingen zij als zelfstandig ondernemer verder met de doorontwikkeling van de EcoTuk en met het uitbouwen van hun netwerk. Het prijzengeld van 10.000 euro kwam daarbij goed van pas.

De EcoTuk is de schone variant van de traditionele tuktuks, die in landen als India massaal de lucht ernstig verontreinigen. Onder begeleiding van docenten ontwikkelden de studenten een kit (zelfbouwpakket) waarmee een tuktuk-motor kan worden omgebouwd voor directe vloeibare lpg-injectie. Met lpg (in India goed verkrijgbaar) en directe inspuiting verbruikt de tuktuk circa 40% minder brandstof en ook de vervuiling neemt in die orde van grootte af.

Het milieu is de grote winnaar, maar ook de tuktuk-eigenaren die erin investeren spinnen er al snel garen bij. De investering (circa 1,5 maandsalaris) is in redelijk korte tijd terugverdiend door besparing op de brandstofkosten. Daarna verbetert hun positie structureel.

via han.nl

Posted via email from HANs on Posterous Experience

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorie├źn

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This