Wat is een FabLab?

Het FabLab-concept (personal fabrication) is ontwikkeld door het MIT (Massachusetts Institute of Technology) te Boston. Het is een fysieke ontmoetingsruimte, een inloopwerkplaats, waar kennis en een set van 3D-apparatuur ter beschikking worden gesteld om ideeën snel en zeer goedkoop te ontwikkelen en te materialiseren. Kenniscirculatie staat centraal, van regionaal tot wereldwijd. Het biedt (potentiële) ondernemers en studenten de gelegenheid nieuwe (technologische) mogelijkheden op een creatieve wijze te onderzoeken en te delen. De FabLab-activiteiten resulteren in tastbare producten/diensten of inspiratie voor het bedrijfsleven (en onderwijs). Producten kunnen in materiaal gerealiseerd worden en daarbij getest worden op economische aantrekkelijkheid. Door de incorporatie van nieuwe media en een community als onderdelen in de FabLabfilosofie wordt nieuwe kennis snel gedeeld en toegankelijk voor anderen. Creativiteit, innovatie en nieuwsgierigheid zijn de kernwoorden.

Het FabLab is de ontmoetingsplaats voor en tussen drie doelgroepen:

1. Ondernemers en (potentiële) starters
Zij kunnen gebruik maken van de faciliteiten of projecten initiëren vanuit een vraagarticulatie. Zij experimenteren met ideeën, materialen en nieuwe concepten in een kennisrijke omgeving. De lijnen naar studenten, docenten en lectoren zijn kort. Niet alleen naar techniek, maar ook naar andere vakgebieden zoals logistiek, organisatiekunde en marketing. Immers, een nieuwe vinding wordt pas een innovatie als het economische waarde creëert.
2. Onderwijs
Het FabLab biedt de mogelijkheid om vanuit een reallife gedachte onderwijs te geven. Relevante vraagstukken van bedrijven worden opgepakt en ingevuld. Studenten en docenten van o.a. de HAN en Artez worden geconfronteerd met realistische vraagstukken over een multidisciplinaire problematiek. Interfacultaire uitwisseling zal hierbij vanzelfsprekend zijn. De regio krijgt zo de beschikking over adequaat opgeleide (nieuwe) werknemers. Het FabLab is ook een uitgelezen kans om Pabo-studenten kennis te laten maken met aspecten van techniek.
3. Overheid en intermediaire organisaties
Intermediaire organisaties en netwerken in de regio zullen uitgedaagd worden om te participeren. De kennis en contacten van deze organisaties verkleinen de afstand tussen de ondernemer en de kennisinstelling. Nieuw ondernemerschap wordt gestimuleerd en kennisketens worden verrijkt.

Activiteiten
Het FabLab beschikt over apparatuur om producten/diensten vorm te geven, van idee tot realisatie. Kennisverwerving kan op vele manieren: inloopuren, op afspraak, workshops, videoconferencing, kennis uit de FabLabcommunity, enz. Maar ook inzet van studenten, lectoren, docenten en collega-ondernemers. Vraagarticulatie staat hierbij centraal. Het FabLab is de werkplaats waar de ondernemers op maat vinden, wat ze zeggen tekort te komen: creatieve sessies en ideeën, kennis van lectoren, creativiteit van jonge hoger opgeleiden, het realiseren van ideeën in fysieke producten via rapid prototyping, enz. Het gaat hierbij niet alleen om technische innovaties, maar ook marketing en organisatorische knelpunten kunnen besproken worden. Studenten kunnen vanuit de mogelijkheden hun creativiteit ontwikkelen en werken vanuit real life projecten binnen het onderwijs.

Behoefte in de markt
Het FabLab is een beproefd, succesvol concept. In verschillende regio’s van ons land staat een FabLab of is een FabLab in oprichting (Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag, Texel en Groningen). En sinds gisteren dus ook bij de HAN in Arnhem. Bezoekers zijn studenten, ondernemers, uitvinders, etc.

Innovatie
Innovatie is een sleutelbegrip om in een technologische wereld succesvol te worden of te blijven. Een groot aantal kleine ondernemingen, veelal geleid door hoger opgeleiden, heeft dit begrepen en opgepakt. Echter, ervaringen in de regio Oost-Nederland geven aan dat veel MKB-ondernemingen onvoldoende innoveren. Het grootbedrijf heeft de mogelijkheid om hier menskracht en middelen voor te reserveren. Ondernemers uit het MKB geven te kennen hiervoor onvoldoende kennis, capaciteit en menskracht te hebben. Het FabLab zal voor hen een uitgelezen kans zijn om ondanks de beperkte middelen toch te innoveren i.s.m. het onderwijs. Ervaringen in de FabLabs van Utrecht en Amsterdam tonen aan, dat – mits laagdrempelig aangeboden – veel MKB-bedrijven en potentiële ondernemers de weg naar het FabLab weten te vinden. De time-to-ideas en de time-to-market wordt sterk verkort.

Een korte video-impressie van de kick-off van FabLab Arnhem en een fotoset staan online. Ook de speech van Ella Hueting, directeur faculteit Techniek van de HANonline en staat de toespraak Glorianna Davenport van MIT ook op deze weblog.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

4 Comments

 1. Frank

  In Breda op de NHTV Academy for Leisure is er sinds 2 jaar ook een dergelijk LAB. Dit lab (ImaLAB) concentreert zich op Imagineering. Dit is ook een mooi voorbeeld van een ‘ruimte’ waar kennis over imagineering wordt verspreid, gemaakt, ontvangen, en gebruikt op een multi-sensorische wijze…
  Geeft studenten, medewerkers en het werkveld dus de ideale plaats en middelen om met elkaar te ‘sparren’.

  Antwoord
 2. Hans Mestrum

  @frank, bedankt voor je reactie. Mooi dat jullie ook zoiets hebben. Ik was in het verleden regelmatig bij jullie omdat ik veel over Imagineering en Experience schreef. Heb toen wel eens contact gehad met Dianne Nijs e.d. Er gebeuren mooie dingen bij jullie!

  Antwoord
 3. Frank

  Bedankt voor de reactie.
  Misschien een brutale vraag meteen. Maar ik ben momenteel bezig met mijn afstudeeronderzoek.
  Ik onderzoek binnen het ‘vernieuwde’ imagineering-model van Dianne (ABCDE-model) de E-fase (experiential platforms).
  Zou ik tzt u misschien eens mogen contacteren voor enkele vragen/discussiepunten over beleving, ‘platforms’, en multisensorische marketing?
  Ik merk dat dit (helaas) nog vaak te veel theoretisch wordt gebruikt en ik onderzoek dus of de E-fase helderder, praktischer, en doeltreffender kan worden…
  met vriendelijke groet.
  Frank

  Antwoord
 4. Hans Mestrum

  Dag Frank
  geen probleem. Ik weet niet of ik die vragen allemaal kan beantwoorden, maar ik help je graag.
  Succes met je afstudeeronderzoek.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This