De docent maakt het verschil! « Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

De docent maakt het verschil! « Creatieve Verbindingen van Ella Hueting
Ella HUeting, directeur Faculteit Techniek blogde:

De docent maakt het verschil!

Door alle taken die docenten erbij hebben gekregen de afgelopen jaren, lijkt het alsof wel eens vergeten dat de allerbelangrijkste taak van een docent lesgeven is. In de brede zin van het woord natuurlijk, om te voorkomen dat alleen de oude vorm van eenrichtingangsverkeer met de docent voor de collegezaal of de klas als lesgeven gezien wordt. Daarom is het vooral van belang dat een docent goed is in lesgeven. Het klinkt als een open deur, maar met alle docenttaken die erbij zijn gekomen, lijken die lestaken wel eens ondergesneeuwd te worden. En waarom is dat nu zo belangrijk? Omdat de docent de grootste invloed heeft op het leren van de student. Belangrijk is dus te weten wanneer een docent een goede docent is in de ogen van een student.

Al sinds jaren ’onderzoek’  ik waarom studenten de ene docent nou wel goed vinden en de ander niet, enkele weken geleden nog gecheckt bij onze student FRleden. En steeds kom ik uit op hetzelfde lijstje. Studenten vinden een docent goed lesgeven als zij/hij: feed-back geeft op de resultaten (zowel positief als negatief), de studenten respectvol behandelt, consequent en duidelijk is, kennis van het vakgebied heeft en blijk geeft van praktijkervaring (let op: ik heb het hier over hbo-docenten), enthousiast is en goed bereikbaar.

Dit week-end kwam ik toevallig een artikel tegen van Geoff Petty over het werk van John Hattie. Hierin beschrijft hij wat de grootste invloed heeft op het leren van studenten. In de ranking staat

1.  feed back

2. students’ prior cognitive ability

3. instructional quality

Het is een gedegen onderzoek met meer dan 10 verschillende aspecten, waarbij wordt aangegeven in welke mate ze bijdragen aan het leren van de student. Uit het lijstje blijkt in ieder geval duidelijk  ‘DE DOCENT MAAKT HET VERSCHIL’. Niet alleen verplichte kost voor docenten maar ook voor hun leidinggevenden.

Zie ook onderstaand interview met Hattie. Alhoewel het hier volgens mij vooral gaat om leraren in het VO kan ik met niet aan de indruk onttrekken dat hetzelfde opgaat voor docenten in het HBO.

Posted via web from HANs on Posterous Experience

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This