Select Page

Videoblog: Rijdend Lab duurzaam scheikunde practicum chromatografie

Videoblog: Rijdend Lab duurzaam scheikunde practicum chromatografie

Raayland College
Vandaag was ik bij het Raayland College in Venray. Daar gaf Wim Staal, docent Scheikunde van HAN Life Sciences (Laboratorium opleidingen) een gastles over chromatografie.

Milieuvriendelijk
De leerlingen gingen aan de slag met allerlei kleurstoffen die ze moesten scheiden. Deze kleurstoffen zijn geen gevaarlijke, milieubelastende stoffen, maar gewoon uit zakjes limonadepoeder. Daarnaast zijn de kolommetjes diverse malen langer te gebruiken. Eigenlijk een oneindig aantal keren zo vertelde Wim Staal me.

Het doel
1. Het doel van deze experimenten is de leerlingen en studenten meer geïnteresseerd te krijgen voor scheikunde en chemie.
2. Om dat doel te bereiken zijn visueel aantrekkelijke experimenten ontwikkeld die laten zien hoe chromatografie werkt.
3. Het streven is er naar om bij de chromatografie experimenten ook de relatie naar voeding, milieu en de chemie van kleurstoffen te leggen.
4. Het streven is om de experimenten met zo veel mogelijk milieuvriendelijke stoffen uit te voeren. Ook is het streven om de experimenten meerdere keren te kunnen herhalen.


Bekijk video op YouTube

Meer informatie over deze lessen in chromatografie en de lessenpakketten is te vinden op de website van Wim Staal: Staalmeesters Consultancy. Het was leuk om te zien hoe enthousiast de leerlingen bezig waren met de experimenten. Ik heb ook nog een fotoset gemaakt die ik in een volgende posting zal laten zien.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This