Select Page

Chromatografie les: hoe duurzaam is het experiment?

Wim Staal van HAN HLO/Life Sciences gaf een les in chromatografie. Ik blogde al een video en een fotoset over deze interessante practicumles bij het Raayland College in Venray. Op de vraag hoe duurzaam zijn experiment eigenlijk was, om te kunnen beoordelen of de video ook op de HAN Techniek duurzaamheidssite zou kunnen, kreeg ik onderstaande uitleg.
Echt een duurzaam practicum dus. Een aanrader voor elke scheikundeleraar!

Hoe duurzaam is mijn experiment?

De kolom chromatografie experimenten groen, paars, oranje en bruin bestaan uit een kolom,  kleurstof monsters en loopvloeistoffen.

1)De kolom
De kolom bestaat weer uit een behuizing, filters en een pakking.

1.a)Hergebruik.
Als de monsters gefiltreerd worden en als de monster zo geselecteerd worden dat er geen chemische reactie met de pakking optreed, is de kolom steeds weer te hergebruiken.
Als de kolom uiteindelijk geheel verstopt is of geheel vervuild, dan is deze probleemloos via het gewone huisvuil af te voeren en te verbranden in een verbrandingsoven.

1.b) De behuizing en de filters.
De behuizing en de filters bestaan uit polypropyleen (PP). PP is volledig te verbranden en geeft veel energie.

1.c) De pakking.
De pakking bestaat uit silica (-O-Si-OH)n waar aan chemisch een paraffine groep (C18) gebonden is (-O-Si-O-C18H37). De paraffine groep verbrand volledig en het silica wordt in de verbrandingsoven omgezet tot zand (SiO2). 

2) De monsters
De monsters zijn voedingsmiddelen, die bestaan uit instant limonades en synthetische kleurstoffen. Na afloop zijn deze gewoon via het riool te lozen en door de afvalwaterzuivering af te breken.

3)De loopvloeistoffen

3.a)De eerste loopvloeistof is water.

3.b)De tweede loopvloeistof is kleurloze spiritus (15% water, ca. 85% ethanol)

Spiritus mag in het riool geloosd worden, deze wordt door de afvalwaterzuivering afgebroken.

Ook is er voor de fabricage van spiritus minder energie nodig (zuivering , destillatie) dan zuivere alcohol of 95% ethanol.

4)Verbeterpunten
De synthetische kleurstoffen zouden nog door natuurlijke kleurstoffen vervangen kunnen worden. In de praktijk valt dat tegen. Een aantal zijn onoplosbaar, ze bederven snel , er is meer van nodig om dezelfde kleur intensiteit te krijgen en ze zijn duurder.

W.J.Staal

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This