Select Page

Videoblog: duurzaam product ontwerp HAN IPO

Videoblog: duurzaam product ontwerp HAN IPO

 

In onderstaande video vertelt een student van HAN Industrieel Product Ontwerpen hoe zijn groep een ophangsteun voor lcd-schermen verbeterde. Daarbij ging het enerzijds om een kostenreductie van het materiaal en anderzijds om duurzaamheid. Zo werd voor de verpakking voorgesteld om geen glossy foto te gebruiken op de buitenkant, maar gewoon karton. Voor de steun zelf werd paperfoam voorgesteld en een aantal onderdelen vervangen in milieuvriendelijkere varianten met daarbij in het achterhoofd het cradle to cradle principe, zodat onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Update: leuk, ik kreeg naar aanleiding van deze posting nog wat nadere informatie en aanpassingen van Danielle Hendriks, docent bij HAN IPO. Tja want zeg nu zelf, ik ben geen specialist in dit vakgebied. Vandaar dat ik de extra informatie van haar graag hier toevoeg.
“de steun is niet van paperfoam gemaakt, maar de vulling in de verpakking. Deze vulling dient om de onderdelen op hun plaats te houden en te beschermen tijdens opslag en transport. Bij de wandsteun zelf zijn ribben toegepast, die voor materiaalvermindering zorgen.”


Bekijk video op YouTube

Hieronder de opdracht in het kader van Duurzaam Ontwerpen:
Opdracht Duutzaam Ontwerpen Vogels (HAN IPO) Opdracht Duutzaam Ontwerpen Vogels (HAN IPO) Hans Mestrum Opdracht derdejaars HAN Industrieel Product Ontwerpen in het kader van het vak Duurzaam Ontwerpen.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

3 Comments

 1. Hans Mestrum
 2. Rob van Beek

  dag Hans,
  Paperfoam is wel een interessant materiaal. Het is een spuitgietbaar papier waarin een aandeel aardappelvezels in verwerkt zit en het is volledig biologisch afbreekbaar (daar zijn meerdere voorbeelden van). Dat betekent dat je het materiaal kunt spuitgieten alsof het een kunststof is. Er zijn wel de nodige verschillen in het spuitgietproces (er zijn speciale machines nodig). Voorbeelden van producten kun je op de website bekijken (plus alle andere technische info). De bekendste toepassingen zijn CD en DVD doosjes en verpakkingen voor mobiele telefoons (bv die van de iphone en en ipod), die dus allemaal biologisch afbreekbaar zijn! Het zijn meestal produkten die beperkt belast worden en een beperkte gebruiksduur kennen.

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  @rob aha kijk dat is nog eens mooi spul. Zou meer toegepast moeten worden. Ja nu je het zegt ken ik die verpakking wel ja. Mijn gsm en ipod zat ook in dergelijke verpakking. Ik wist helemaal niet dat dat biologisch afbreekbaar was…
  Bedankt voor je heldere uitleg.
  Misschien leuk om eens een weblogposting hier te doen over dit of een ander onderwerp?

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This