Trends 2009: onderwijs positief belicht

Wew, dit is een mooie presentatie! Niet alleen vanwege de positieve kijk op het onderwijs, maar ook vanwege de cijfermatige onderbouwing. Dus niet alleen visie, maar ook bewijs. Ik kwam de presentatie op het spoor via  de weblog De onderwijsvooruitzichten van John van Dongen (KPC).

De presentatie is van Henno Theisens van OECD (Organisation for Economoic Co-Operation and Development). Hij is bij OECD werkzaam bij de afdeling onderwijs en heeft een prachtige publicatie gemaakt over de trends die het onderwijs drijven.

De conclusies uit zijn verhaal:
– Internationaal vergeleken gaat het goed met het Nederlandse onderwijs.
– In plaats ons zorgen te maken over de crisis in het onderwijs is het misschien beter na te denken over de toekomst: Hoe kunnen we goed onderwijs garanderen gegeven de grote veranderingen waar we voor staan?

De grootste uitdagingen die hij noemt zijn:
– Nieuwe sociale patronen (gezin, buurt, werk) en waarden (individualiteit)
– Globalisering en toenemende culturele, etnische en religieuze diversiteit
– Snelle technologische ontwikkeling, met name ICT
– En de interactie tussen deze trends…

Trends in zicht
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: kpcgroep theisens)

Je kunt de publicatie waar deze presentatie op gebaseerd is online bekijken als webBook. Met heel veel grafieken, Excelsheets en indicators in pdf. Prachtig materiaal !!!

En als toetje kun je hieronder luisteren naar Henno zelf in een podcast. Hij vertelt daarin meer over deze publicatie. Een aanrader al dit materiaal!Podcast als mp3 file.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

3 Comments

 1. Wilfred Rubens

  Hoe actueel zijn de gegevens? Tussen de 3 en 6 jaar oud. Dat is anno 2009 héél oud.

  Antwoord
 2. Hans Mestrum

  @wilfred bedankt voor je reactie. Normaal wel ja, maar dit soort gegevens en dan in/voor het onderwijs zijn m.i. zeker (nog) relevant. Vooral de conclusies en uitdagingen bevallen me.
  OECD is een gerenommeerde club, die als er nieuwe gegevens voorhanden zouden zijn die de conclusies e.d. anders zouden maken of beinvloeden, ze die zeker gebruikt zouden hebben. Dit soort gegevens heeft ook pas jaren later effect en zijn dan pas waarneembaar in de trends. Maar ja je hebt gelijk de gegevens zijn van een tijdje terug.

  Antwoord
 3. John van Dongen

  Leuk dat Wilfred reageert op de presentatie. Hij reageert overigens precies op de manier die gebruikelijk is bij het interpreteren van cijfers.
  De drie meest voorkomende manieren om harde cijfers te relativeren:
  “Ik herken het beeld niet”
  “Dat is inmiddels al anders”
  “Dat getal klopt niet”
  Eigenlijk buigt een lezer hiermee de relevantie om in de gewenste eigen richting en interpretatie…
  Maar gaat het hier eigenlijk wel om? Kun je niet beter naar de trend kijken die de cijfers geven en daaruit filteren wat de betekenis zou kunnen zijn voor de omstandigheden?

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This