Select Page

De Stem van generatie Obama: de Millenials in VPRO Tegenlicht

Gisteren was er een prachtige documentaire op TV bij VPRO Tegenlicht over de Obama generatie. Nou vind ik het in hokjes stoppen van bepaalde groepen niet echt mijn ding, maar de informatie en het beeld dat in deze uitzending naar voren komt is prachtig.  Eigenlijk gaat het over de Millenials, waarover ik al eens een blogposting schreef. Namelijk over hoe Millenials leren. Ook maakte ik toen een MindMap van de Millenials (pdf).
Heel mooi wordt duidelijk in de documentaire hoe Obama jonge mensen inzet. Zo is zijn speechschrijver, Jon Favreau, pas 27 jaar. Onder de verder lezen knop vind je de beschrijving van de documentaire die je hieronder kunt zien. Een aanrader voor iedereen die een beeld wil krijgen van deze groep.

 


 

"Wat maakt een politieke toespraak historisch? Hoe kan een president zich via woorden onsterfelijk maken? En welke invloed had die retoriek op de massale jongerenbeweging die Barack Obama hielp om president te worden? Achter de historische speeches van Barack Obama schuilt een piepjonge speechschrijver. Tijdens de verkiezingen schreef Jon Favreau de toespraken waarmee Obama als totale nieuwkomer de harten van miljoenen Amerikaanse kiezers wist te veroveren. Jon is net 27 en nu al benoemd tot hoofd speechschrijver van Obama in het Witte Huis. Hij wordt daarmee het jongste lid van president Obama’s inner circle in de West Wing. Wie is Jon Favreau? Waar komt hij vandaan? Wat bracht hem zó snel, zó dicht bij het hart van de Amerikaanse politieke macht? Filmmaker Kasper Verkaik maakt voor Tegenlicht een profiel van Obama’s speechschrijver Jon Favreau en van de jongerenbeweging rond de nieuwe president. Welke boodschap hoort een nieuwe generatie Amerikaanse jongeren in Obama’s toespraken? Is Favreau de spreekbuis van deze generatie? En hoe kijken zijn generatiegenoten tegen hem aan? Tegenlicht filmde de laatste dagen vóór Election Day op een Obama campagnekantoortje van een zwarte universiteit in Virginia. Jonge Obama-vrijwilligers, waaronder de landelijke studentenleider van Obama, vertellen welke inspiratie zij vonden in de toespraken. Met Jon Favreaus docenten uit zijn studententijd, een professor in retorica, een generatiesocioloog en de vermaarde Kennedy-speechschrijver Ted Sorensen, duiken we in de semiotiek van de Obama-toespraken. Een nieuwe generatie Amerikaanse jongeren eigent zich via Obama de 21ste eeuw toe, met nieuw elan, optimisme, harmonie en engagement."

(bron: uitzendinggemist)

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

2 Comments

 1. Huub Koch

  Was inderdaad een zeer boeiende uitzending Hans… en daarbij:
  Van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag! Nog vele jaren vol van experience!
  Groeten van Huub

  Antwoord
 2. onderwijsethiek.nl

  Vertrouwen in de school

  Vele jongeren breken hun schoolloopbaan af voordat ze een diploma hebben gehaald waarmee ze een goede start op de arbeidsmarkt kunnen maken. Hoe kunnen we dat voorkomen? Dat is de vraagstelling van het rapport Vertrouwen in de School, dat on­langs …

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This