Ouderwets weekje bloggen
Nou dat was een weekje wel zeg. Van het een naar het ander en weer terug. Van hot naar her en op en neer. En dat allemaal vastleggen op de video, foto’s en blogpostings. En dan die video’s weer uploaden naar youtube e.d.  Ofwel een ouderwets weekje ‘bloggen’ 😉
Dat was een hele tijd geleden dat ik zo ondergedompeld was in de nieuwe media. Als ik nu in het YouTube-kanaal kijk, zie ik dat ik 15 video’s gemaakt heb. Phew, ’t is nogal wat. Maar hartstikke leuk om te doen.
Er gaat wel veel tijd zitten in dit soort productietjes, ook al hou ik ze low profile, dus zonder teveel toeters en bellen en al te veel bewerkingen. Want dan duurt het allemaal nog langer.
Hieronder beschrijf ik kort hoe zo’n proces van videoproductie verkoopt.

 

Hoe gaat het in productieproces van een video maken in zijn werk?
Om een indruk te geven van zo’n videoprojectje hieronder een overzichtje.

opname zelf: kijken, beoordelen, sfeer proeven en video opnemen (vaak meerdere fragmenten en veel meer opname dan je werkelijk gebruikt)
capturen: videocamera aansluiten op de pc en met videocapturing software van de tape halen (capturen). Ik gebruik daarvoor ulead VideoStudio. De tijd die je er mee kwijt bent is net zolang als je opgenomen hebt.
editten: video staat in je videobewerkingssoftware op de timeline en je begint met editten. Voor YouTube mag het maar 10 minuten zijn! Dus bepalen of je het zo kort wil maken of langer. Bij langer dan 10 minuten kun je vimeo of blip.tv gebruiken.
Het editten bestaat uit het selecteren van de frames die je in je video wilt laten of er uit wilt ‘snijden’. Dat gaat per beeldje van 1 sec. Je ziet je video als een soort stripverhaal op de timeline en je knipt. Dit kost veel tijd. Je moet immers weer de complete video bekijken en vaak meerdere keren. Als je de hele video zo wilt laten natuurlijk niet.
intro/outro: Je maakt een intro met titel en een outro met aftiteling. Dat kan gewoon in het videobewerkingsprogramma of je kunt een image gebruiken.
muziek: Je zoekt een muziekje als je een video hebt als sfeerimpressie, of voor je intro en outro. Daarbij moet je opletten dat je muziek gebruikt die legaal is en je mag herpubliceren (creative commons licentie dus). In mijn geval gebruik muziek die bij het softwarepakket zit, zoek ik op Jamendo en heeft een collega bij de HAN muziek gecomponeerd.
projectfile: die plaatjes, titels en muziek staan nu ook weer op je timeline. Je bewaart deze gegevens door het opslaan van het geheel als project.
keuze videofile: dan bepaal je wat voor file je wilt gaan maken. Dus wil je een wmv of ipodversie en wat moet de kwaliteit zijn. Hoe hoger de kwaliteit hoe groter de file. Voor youtube gebruik ik 640×480 in wmv. Die is dan redelijk klein qua omvang en goed genoeg voor youtube. Als voorbeeld: een uur video op tape, geschoten met een high definitioncamera levert een file op in mpg van 12 gb!
renderen: als je de keuze voor de output hebt gemaakt begint het renderen. Ofwel het wegschrijven van alles wat op je timeline staatn (video, muziek, titels, plaatjes etc.) naar een nieuwe videofile. Dat duurt minstens net zo lang als de video zelf, maar meestal nog langer, afhankelijk van de snelheid van je computer.
uploaden en taggen: na het renderen heb je dus een nieuwe videofile en en een projectfile. Daarna kun je de videofile uploaden naar youtube e.d. Dat kost afhankelijk van de grootte van de file en de drukte bij youtube. Let op dat je de juiste tags (labels) meegeeft aan de video en zo mogelijk datum, plaats, beschrijving e.d. DIt is allemaal metadata en belangrijk voor het later goed vindbaar zijn van je video.
converteren: youtube converteert de video vervolgens en daarna is hij beschikbaar om af te spelen of om in je blog te plakken. Voor dit laatste kun je de embed code gebruiken die naast de video staat.
blogposting schrijven, video plakken en taggen: je maakt een blogposting aan en plakt daarin de embed code van je video. Ook hier is taggen weer van essentieel belang. Je publiceert de posting van je blog en zorgt voor de nodige pings naar aggregators (verzamelaars van blogcontent) en je controleert of het bericht inclusief de video op je blog staat en afspeelbaar is.
hits: en even later zie je de eerste hits op je video binnen komen (youtube telt het aantal keren dat de video bekeken wordt)
doorlooptijd: gemiddeld ben je per video wel enkele uren tot een halve dag bezig (vaker een halve dag dan enkele uren).

De video’s die ik deze week in de diverse videoservices heb geuploaded zijn nu al ruim 900 keer bekeken. Dus, denk zelf niet, wie zal die video’s nu gaan bekijken, maar laat dat over aan de markt. Zij bepalen of ze jouw video willen zien of niet. En je zult er versteld van staan hoeveel mensen je video’s weten te vinden. En bedenk dat de video zijn virale werking blijft doen. Terwijl je met andere zaken bezig bent, blijft hij gevonden worden.

Tip: upload de video ook altijd naar blip.tv en gebruik daar de mogelijkheid voor crossposting naar het Internet Archive. Dan word je video voor altijd bewaard. En als je in blip.tv een vinkje zet bij Twitter dan wordt er een berichtje in Twitter aangemaakt dat je video live staat.

Ik geniet er elke keer weer van als ik de video zijn virale werking zie doen. Het is prachtig dat je met eenvoudige middelen je eigen soort van tv-kanaal kunt maken en bij kunt dragen aan de collectieve kennis met het vastleggen van vanalles en dat te uploaden.