Dick Rakhorst
Vanochtend had ik weer een gesprek waarvan je er elke dag wel een zou willen hebben. Ik was op bezoek bij Dick Rakhorst van Beeldentuin Interart.nl in Heewswijk. En op zijn duurzaamheidsterras achter de beeldentuin hadden we een gepassioneerd gesprek over Tulip en Manudax (het drijf dat hij heeft opgericht), over nieuwe media en duurzaamheid. En over de activiteiten van hem en zijn familie nu. Daarin speelt duurzaamheid een sleutelrol. Vooral het cradle to cradle principe loopt als een rode draad door zijn hele verhaal.

Nieuwe media

Natuurlijk weten mensen die hier vaker komen, dat ik duurzaamheid een warm hart toe draag. Ik heb al diverse keren geschreven over bijvoorbeeld Ervin Laszlo en Klaar om te wenden. Maar het mooie van dit gesprek was, dat Dick geïnteresseerd was in de inzet van nieuwe media voor duurzaamheid. Dus hoe kun je digitale media inzetten om allerlei informatie te vinden over en onder de aandacht brengen van nieuwe energievormen, duurzaamheid en cradle to cradle. Tja en dan ben je natuurlijk bij mij aan het goede adres. We hebben het gehad over Flickr, YouTube, Netvibes, webfeeds etc. En prachtig is het dan om te merken hoe 2 passies bij elkaar kunnen komen. De inzet van nieuwe media voor dit soort onderwerpen is natuurlijk bij uitstek daarvoor geschikt. Omdat veel van de technieken en applicaties e.d. en het gebruik ervan ook voortkomen uit de behoefte iets bij te dragen aan een betere wereld, de onderstroom zichtbaar te maken en mensen met elkaar te verbinden. Web 2.0 en nieuwe media hebben ook iets duurzaams volgens mij. Het draagt bij aan het stapelen van kennis, aan het verbinden en aan het een stem geven van nieuwe initiatieve en ideeën. Veel van die applicaties en toepassingen hebben geen winstbejag als uitgangspunt en zijn gratis. In die zin geven ze dus ook meer terug dan ze zelf gebruiken.

Cradle to cradle en Annemarie Rakhorst
Na afloop van ons gepassioneerde gesprek kreeg ik van Dick het boek Cradle to cradle: afval=voedsel. Dit principe gaat ervan uit dat we niet minder moeten produceren, maar juist meer. Maar dan wel van materialen die we steeds weer kunnen teruggeven aan technische en biologische kringlopen. Dat betekent dat we duurzaam moeten ontwikkelen, met in het achterhoofd afval is voedsel. De dochter van Dick Rakharst, Annemarie Rakhorst is daar heel actief mee bezig en was in 2000 zakenvrouw van het jaar.  Ze heeft ook een weblog waarop ze over duurzaamheid e.d. schrijft.
En eigenlijk als je het goed bschouwt is het cradle to cradle principe een soort nieuwe industriële revolutie. Dus niet het denken in beperken, hergebruiken en recyclen (want dat levert nog bergen rommel en vervuiling op en beperkt slechts de schade), maar in het (her)ontwerpen van producten en productieprocessen. Voorbeelden? Ja die zijn er al. Kijk maar eens op deze site.

Uitzending afval=voedel
Hieronder kun je de uitzending van Tegenlicht van de VPRO bekijken met als titel: Afval = voedsel. Je kunt er ook voor kiezen de uitzending in Windows Media Player te bekijken (klik daarvoor op de link onder de video), of naar de pagina van Tegenlicht te gaan (klik dan op de link van Tegenlicht hiervoor).
Het was weer een inspirerend bezoek over een belangwekkend onderwerp. Mooi als we daar met digitale media onze bijdrage aan kunnen leveren!