Wiki, crm, weblog, Word of gewoon papier?

Online content
Komende tijd ga ik aan de slag met het maken van o.a. een dossier grammatica Frans, leesdossiers voor Frans, Duits en Engels en het omzetten van de kerndoelen in kindertaal. Nu kan ik dat natuurlijk gewoon op papier doen of in Word, maar dat lijkt me niet handig. Ik wil het online en digitaal beschikbaar stellen, zodat anderen er ook iets aan hebben. Dus ben ik aan het kijken wat ik dan het beste kan gaan gebruiken. De dossiers zullen vooral bestaan uit links naar allerlei materiaal op het internet dat al voorhanden is. Want als ik zo over het internet surf dan kom veel mooi materiaal tegen.

MediaWiki
Op Dreamhost, mijn provider, heb ik in ieder geval MediaWiki geïnstalleerd. Ik heb daar al wat mee gestoeid om te kijken of het handig werkt. Op zich heb je de werking van een wiki zo onder de knie en heb je gelijk resultaat. Voordeel is natuurlijk dat anderen ook hun links toe kunnen gaan voegen en dat de dossiers dus gaan groeien.

Joomla
Ik heb ook Joomla, een crm pakket, geïnstalleerd. Ik heb er even kort naar gekeken gisteravond. Joomla is erg uitgebreid en je kunt er dus ontzettend veel mee. Dat is een voordeel, maar gelijk ook een nadeel. Want kost Joomla niet teveel tijd om te leren? Je kunt er beperkt documenten in toevoegen volgens mij. Dus zo open als een wiki is het niet.

One-click-installs bij Dreamhost
Overigens was het installeren van mediawiki en joomla een fleutje van een cent. Dreamhost heeft namelijk de zgn. one-click-installs. Het installeren gaat dan volledig automatisch. Zo zou ik ook WordPress kunnen installeren voor mijn content. Maar dat lijkt me het minst handig van de digitale hulpmiddelen.
Ik denk dat een wiki het handigst is. Maar dan nog heb je meerdere mogelijkheden.

Deki Wiki en PBWiki
Zo liep ik tegen pbwiki en deki wiki aan. Voordeel van deze 2 wikis is dat er veel meer mee kan en dat je makkelijker video, plaatjes en documenten in toe kunt voegen. De interface van beiden is ook gebruiksvriendelijker dan mediawiki. Nadeel is dat de content dan elders staat. In ieder geval niet op je eigen domein of bij je eigen provider. deki wiki kun je wel downloaden en installeren, maar dat is een behoorlijk technische klus zag ik. Daar zie ik dus van af.

Wat zou jij me willen adviseren?

Update: oh ja, ere wie ere toe komt. In dit geval aan Martien van Steenbergen. Hij doet mooie dingen.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

4 Comments

 1. Tom Kronenburg

  Beste Hans,
  Binnen Capgemini ben ik kennismanager in het onderwijsgebied. We zijn hier met soortgelijke zaken bezig.
  Ik heb ooit een tijdje gestoeid met de verschillende vormen. Joomla en andere Php based CMS’s, ik ben er niet van onder de indruk. te veel moeite, te veel problemen, te veel mogelijkheden.
  Wiki werkt voor ons redelijk, hoewel het altijd lastig is om mensen te motiveren om daadwerkelijk bij te dragen. Wij gebruiken drupal om ook daadwerkelijk mee te meten wie wat upload, maar dat is dan weer dramatisch editen.
  Kortom.. er is geen beste oplossing. Ik zou persoonlijk voor de Wiki gaan en die dan zelf hosten. Standaard, je kan meteen aan de slag, het wijst zich vanzelf en je bent ook nog juridisch helemaal zeker van je zaak! Het is dan echt jouw(!) data.
  Tom

  Antwoord
 2. Willem

  Hans, neem een Google Apps account!
  Dat kan als je wilt onder eigen domein voor $ 10 en je hebt alle functionaliteit die je wenst:
  Google Sites bijvoorbeeld als een heel prettig werkende wiki.
  Je wilt dingen delen… Dat gaat zo makkelijk met Google Documents!

  Antwoord
 3. Harry van der Velde

  Mooi streven, Hans. Waarom alles elk jaar opnieuw doen als alle informatie op het net kan? En daar continu evolueert aan de hand de nieuwste kennis en ervaringen. Ik loop technisch alniet meer voorop, maar ik gebruik PmWiki, omdat het gratis, redelijk simpel te kneden en uit te breiden is. Dus naar wens is het een gewone site, een wiki of meer. http://www.pmwiki.org

  Antwoord
 4. Hans Mestrum

  @tom, willem en harry: bedankt voor jullie zinvolle reacties. Ik ben inmiddels begonnen aan het optuigen van een wiki. Installatie was een fluitje van een cent bij dreamhost (one click) en ik zie dat een wiki toch wel erg handig werkt. Zeker ook voor toekomstig gebruik en de mogelijkheid van aanpassingen en veranderingen. Het voordeel van mediawiki in mijn geval is dat ik dat op mijn eigen domain kan installeren en beheren. Zo kan ik de content veilig(er) stellen heb ik het gevoel.
  Als er wat meer te zien valt op de wiki zal ik dat hier op mijn blog melden.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This