Kantelende scholen gaan uit van de individuele kracht van de leerlingen

Dat is wat professor Luc Stevens zegt in dit artikel in COS (pdf). Het staat in het Sribd dossier van Erno Mijland. Met scribd kun je documenten online delen.
Het artikel bevat een interview met professor Stevens over het onderwijssysteem. Daarin heeft hij het over kantelende scholen die het industriële model los durven te laten. En uit durven te gaan van wat een leerling wel kan en niet uit gaan van wat hij niet kan. Uitgangspunt moet zijn relatie, competentie en autonomie. Hoe mooi past dit in de nieuwe tijd waarin we het vaak hebben over user in control en web2.0.
Dit artikel geeft stof tot nadenken en vraagt er om niet de weg te volgen van wat wil al weten, maar de uitdaging aan te gaan een manier te vinden om te innoveren. Niet dus door nog meer managers aan te stellen in het onderwijs, nog meer kennis te pushen, maar na te denken over wat het betekent als de MENS weer centraal komt te staan en we terecht komen in een tijd van communicatieve zelfsturing in plaats nadruk op HET systeem, DE kennis, DE resultaten. Dat is het systeem wat we al kennen. Maar dat is geen (onderwijs)innovatie. Volgens mij zei Einstein al eens dat je een probleem niet kunt oplossen door te blijven denken in het systeem dat het probleem heeft veroorzaakt. Lastig genoeg, maar een creatieve exercitie die er toe doet. Een school die al geheel gekanteld is is het Orion College. Rector Kitty Janssen beschreef ‘die wending’ al eens treffend hier.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This