Het leek me wel goed om eens een overzichtje te maken van welke nieuwe media je nu in kunt zetten voor een campagne. Ik heb dat gedaan voor een lijsttrekkerscampagne, maar dat kan natuurlijk evengoed voor een product of dienst opgaan, of voor je merk of personal brand. Eigenlijk kun je onderstaande nieuwe media altijd inzetten wanneer je de interactie/conversatie zoekt met een publiek.


Weblog
Een weblog is een laagdrempelige manier om je boodschap over te brengen. Het is een soort online dagboek. Je hebt er geen technische kennis voor nodig (afhankelijk van wat je wilt natuurlijk) en je kunt er je passie en visie delen met anderen. Dat mag gerust heel persoonlijk zijn. Het maken van een weblog is eigen het werken in een teksteditor zoals Word.
Het veelvuldig linken naar bronnen door het internetadres van die bron te noemen zorgt ervoor dat je authoriteit toeneemt. En dat is een belangrijk kenmerk van een weblog: trust. Door dat linken ontstaat er ook een connectie met die bron of liever de persoon van die bron. Grote kans dat hij of zij eens komt kijken wie degene is die naar zijn of haar bron linkt.
Het opnemen van documenten, foto’s en video’s verhoogt het multimediale karakter van een weblog. En dat maakt het geheel aantrekkelijker en interactiever. En natuurlijk neemt je betrouwbaarheid weer toe. Immers je haalt er weer de nodige andere bronnen bij. Documenten kun je eenvoudig invoegen door ze te uploaden. Voor foto’s geldt eigenlijk hetzelfde, of je haalt ze uit je online foto-archief. Even verder op kom ik nog terug op foto’s en video’s.
Zorg er altijd voor dat je de reactiemogelijkheid van een weblog aan hebt staan. Een weblog waar je niet op kunt reageren (en helaas zijn dat er nog veel) is geen echte weblog, maar meer een website. Het zoeken van de conversatie met je publiek is een essentieel kenmerk van een weblog.

Foto’s
Maak een apart online foto-archief aan waarin je allerlei foto’s kunt stoppen. Ik gebruik daar vaak Flickr voor. Dat is een gratis online foto-archief. Voordeel is dat je dan de foto’s met een link in je blog kunt plakken en dat je de foto’s ook door anderen kunt laten gebruiken of bekijken. En natuurlijk vindt Google je foto’s ook. Zorg er wel voor dat je ze een label meegeeft (tag), want die is belangrijk in zoekmachines zoals Google.
Onder die foto’s in je foto-archief kunnen bezoekers weer een reactie achterlaten als ze dat willen. En je kunt zien hoe vaak een foto bekeken is. Zo krijg je oog/gevoel voor wat je community doet.
Je kunt van je foto’s ook een soort bewegende presentatie maken voor in je weblog. Ook dat is niet moeilijk. Je pakt gewoon de code die Flickr je geeft en plakt die in je blog. Je ziet dan een fraaie slideshow waarin alle plaatjes langs komen.

Video’s
Video’s in een weblog ogen altijd spectaculair en toch is het eigenlijk heel simpel. Er zijn namelijk diverse online video services (zoiets als voor foto’s). Daarin stoppen mensen hun video’s die ze dan met een stukje code (die krijg je weer vanzelf) in je blog kunt plakken. Je kunt dus video’s zoeken of er zelf een maken en uploaden. Ik gebruik daar vaak YouTube voor. Ook hier kun je een gratis abonnementje aanmaken om je video’s naar te uploaden. Naast het feit dat je dus die code krijgt om de video in je blog te plakken, kun je ook weer zien hoe vaak een video bekeken is en kunnen bezoekers onder je video reageren. En zoals bij al die online services is het doorsturen via email van een link naar je video een fluitje van een cent.

Podcast
Een podcast is een audiofragment. Dat kan een toespraak zijn, een presentatie of gewoon leuke muziek. Meestal is dat een mp3 bestandje (vandaar ook mp3-spelertjes). Met een simpel mp3 spelertje waar je mee kunt opnemen kun je dus al je presentatie als audio online zetten. Dat doe je weer door je mp3 bestand als een soort document (file) te uploaden. Als bezoekers dan op je link met het mp3 bestand klikken wordt het gedownload of begint het te spelen. Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden, zoals spelertjes voor in je blog. Dan kunnen mensen gewoon op een afspeelknop drukken om het te beluisteren.

Google Maps
Een leuke toepassing is die van Google Maps. Je kunt met zo’n toepassing vanalles op een kaart laten zien. Ik heb er in een apart bericht over geschreven.

De zijkant van je blog
Ja de zijkant van je blog is ook zo’n plek die extra aandacht verdiend. Je kunt daar namelijk links naabevriende websites/logs neerzetten, interessante plekken op internet, een video, een poll of een leuke animatie.

Meehelpen?
Word je nieuwsgierigheid geprikkeld? Je aandacht door dit bericht getrokken? Wil je er meer van weten? Of zoek je gewoon iemand om mee samenwerken die dit met je oppakt? En dat kan ook voor het maken van een weblog, podcast, foto’s of video.
Schroom niet om en neem contact met me op. Ik help je er graag mee.