Select Page

Vista nog niet allemaal wow

Ik werk nu soms met de Sony Vaio met Windows Vista. (disclaimer disclosure: ik kreeg dit systeem met vista in bruikleen van Microsoft). Wat is mijn ervaring tot nu toe.

Sony Vaio
Handig apparaat met een fijn toetsenbord, lekker snel, brilliant en haarscherp scherm. Jammer dat het een engels toetsenbord is. De toetsen zitten hier en daar op een andere plek. Lekker plat, dun en licht. Kortom: prima notebook.

Windows Vista
Ik ben er nog niet aan gewend. De presentatie is gelikt, maar er gebeuren soms rare dingen. Ik heb Miel van Opstal van Microsoft daar al over ingelicht.

Vreemde dingen op een rijtje:
– videodriver crash op willekeurige momenten. Dat geeft een zwart scherm. Herstelt daarna wel weer.
– mediaplayer in firefox werkt niet in mijn posting: http://www.hansonexperience.com/my_weblog/2007/03/videoblog_conceptronic_wifiwall.html. Ik moet een plugin installeren maar dat kan niet
– de fingerprint beveiliging werkt niet omdat er geen driver voor is
– mediaplayer werkt regelmatig niet als ik op een wmv file dubbel klik. Via Media Center werkt het dan wel
– de sidebar is regelmatig verdwenen. Kan wel weer toegevoegd worden, maar het is me een raadsel waarom hij verdwijnt
– als ik in movabletype (mijn blogtool) een link wil toevoegen in een posting moet ik telkens opnieuw aangeven dat ik de website vertrouw.

Wat werkte wel:
– aansluiten van mijn sony alpha 100 fototoestel en downloaden van de foto’s
– aansluiten van mijn sony hdr hc1e videocamera en het capturen van de videos met windows moviemaker
– Ulead VideoStudio 10 heeft een patch voor vista die na installatie goed werkt en is het mogelijk de high definition video te capturen
– het inloggen op het bedrijfsnetwerk met citrix ging zonder problemen
– firefox kon zonder problemen geinstalleerd worden en werkt naar behoren
– mozilla als ftp client werkt goed
– netvibes geen problemen
 
Algemene indruk tot nu toe:
– moeilijk te achterhalen wat er allemaal automatisch op de achtergrond gebeurd. Er komen diverse meldingen voorbij van updates, statusveranderingen etc. Ik vind dat wat eng allemaal omdat ik dat niet ingesteld heb. Kennelijk worden er profielen gebruikt die ik niet ken.
– waar blijven mijn files? Ik moet erg wennen aan waar mijn documenten naar toe gaan. Soms is dit niet echt overzichtelijk als je de explorer gewend bent.
– veel knoppen in de tray
– de knoppen van geinstalleerde applicaties die op de desktop worden getoond zijn groot in vergelijking met de rest
– applicaties van office 2007 heb ik opgestart, maar ik vind de knoppen bovenaan onoverzichtelijk. My god wat een wirwar aan opties etc. Het zal best veel kunnen, maar het schrikt mij af om het te gaan gebruiken
– ik merk dat als ik aan het werk ga achter mijn pc, ik niet per definitie naar mijn Vista systeem grijp. Ik start met mijn normale XP systeem. Voor de zwaardere toepassingen zoals videobewerking e.d. gebruik ik wel mijn vista systeem, omdat dat sneller gaat. Maar die hardware is ook een stuk sneller. Het zou dus best kunnen dat ik mijn vista systeem ga gebruiken voor screencasten en videobewerken. Voor het normale bloggerswerk zie ik nog geen reden om vista te gebruiken, maar dat kan natuurlijk nog best gaan veranderen, immers ik gebruik het systeem pas enkele dagen.

Ik zal regelmatig mijn bevindingen hier melden.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

8 Comments

 1. Pierre

  (moet het geen “disclosure” zijn in plaats van “disclaimer”?)
  Gewoon uit nieuwsgierigheid: heb je nu ook recht op enig soort support voor dit soort problemen of ben je voor het overige een gewone gebruiker die niet meer kan doen dan constateren?
  Overigens hoef je over het ontbreken van de driver voor de fingerprintbeveiliging niet zo heel rouwig te zijn. Ik heb die driver wél geïnstalleerd voor mijn nieuwe HP laptop op XP en ja, het is leuk als je kunt inloggen zonder het wachtwoord in te typen, maar voor het overige voegt het nou ook weer niet zo ontzettend veel toe.
  Ik merk dat er een paar plekken zijn waar de bijbehorende software me wél automatisch kan inloggen terwijl de browser dat niet kon/kan. Maar na een hybernate bijvoorbeeld werkt op het moment de vingerafdruk-optie bij inloggen niet en moet ik toch weer gewoon het wachtwoord invoeren.

  Antwoord
 2. Pierre

  (oh en je blog staat 1 uur vooruit in de tijd, dat komt doordat Dreamhost al naar de zomertijd is)

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  ha pierre, natuurlijk moet het disclosure zijn. Zal het gelijk veranderen.
  Thx!

  Antwoord
 4. Hans Mestrum

  Oh ja vwb de support: ik ben een gewone gebruiker die wel bij Miel zaken kan melden. Hij zal neem ik aan dat dan gaan bekijken. Ik heb dus wel een directe lijn naar Microsoft.

  Antwoord
 5. Cil

  Hoi Hans,
  idd, wat je beschrijft is bij mij ook aan de hand. De sidebar heb ik al een tijdje niet meer gezien ( en ja je kan hem wel weer oproepen maar goed). Ook sluit hij ineens allerlei programma’s spontaan af “werk niet meer” : explorer 7, kladblok, configuratiescherm etc. Toch applicaties die er gewoon bij horen en waar je geen problemen bij zou mogen verwachten. Waar ik ook enorm tegen aan hik is de compatibiliteit van programma’s. Zo gebuikte ik Pinnacle studio 9 voor video bewerking maar deze wordt geblokkeerd omdat het besturingsprogramma niet compatible is. Firefox kreeg jij dus wel geinstalleerd, ik echter niet ( ik gebruik de basis versie). maar wat ik even interessant vindt is te weten hoe ik , zonder vista kwijt te raken, kan switchen naar XP. Blijkbaar kan dat aangezien jij dat doet?? Of heb jij het over twee aparte computers?
  Dan kan ik nml voor bepaalde programma’s toch het oude vertrouwde gebruiken.

  Antwoord
 6. Hans Mestrum

  hallo cil, leuk dat je op mijn blog komt. Ik heb geen xp op dit systeem staan en gebruik inderdaad 2 systemen: 1 met xp en de ander met vista. Ik weet dus niet hoe je terug kunt naar xp.

  Antwoord
 7. LV

  Hoi Hans,

  Zeer oud blog alweer, maar kwam er met mijn google-zoektocht alsnog terecht. Je schrijft: – aansluiten van mijn sony hdr hc1e videocamera en het capturen van de videos met windows moviemaker
  Dit lukt mij niet.. (ook dus Vista) Heb jij toevallig tips waar ik deze driver kan vinden, want ik kan deze op heel internet niet vinden..:( (heb ook niet originele stuurprogramma’s, gezien camera van een vriend is en hij deze niet meer had)
  Alvast bedankt!
  LV

  Antwoord
  • Hans Mestrum

   Hallo LV,
   nee heb daar toen ook flink naar gezocht, maar niet gevonden. Ik gebruik inmiddels weer ‘gewoon’ Windows XP.

   Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This