Select Page

Return on Blogging

Blogbenefits Nieuw model van ROI op corporate bloggen

Je zult je misschien afvragen: waar is die Hans nu eigenlijk? D’r komt hier zo weinig op die blog. Ja, dat komt dat ik me aan het verdiepen ben in het fenomeen ROI met betrekking tot weblogs. Return on Blogging eigenlijk dus. Want ik krijg natuurlijk ook de vraag: Hans hoeveel pepernoten verkopen we meer door jou geblog?
Die vraag is natuurlijk eigenlijk heel simpel te beantwoorden. Want ik heb geen on-line of offline winkel, dus ik verkoop niks. Maar natuurlijk kun je wel wat zeggen over de toegevoegde waarde van bloggen. Nou en daar ben ik dus even ingedoken. Kijk ook maar eens naar mijn del.icio.us links van gisteren of mijn ROI tag.
Daar zitten interessante zaken bij. De belangrijkste vind ik de bijdrage van Charlene Li: New ROI of blogging  report from Forrester.


Charlene Li is een vooraanstaand blogger, Vice President en Principal Analyst van Forrester. Dus die doet er toe. Ze heeft een model gemaakt dat je mooi kunt vertalen naar een spreadsheet. Daar ben ik dus mee bezig.

Benefits van blogs
Ze bouwt haar model verder op haar eerdere posting: Calculating the ROI of blogging. Daar stond ook een aardig lijstje in van de benefits van blogs.

 Benefit  Appropriate   measurement
 Consumer self-education  Higher conversion rate for blog visitors
 Greater visibility in search results  Increased traffic from search to blog
 Lower the cost of public relations  Generate the same level of awareness as PR
 Reach an enthusiast community  Lower cost communication tool
 Address criticisms on other blogs/news stories  Measure the slow down of bad news spreading
 More responsive to consumer concerns  Track customer satisfaction and retention
 Improve employee innovation and productivity  Track employee satisfaction and retention
 Improved stock price with greater visibility into the   organization  Connect improved investor sentiment to blog readership

Conversational, dialogue Index en Blogworth
Verder kwam ik de Conversational Index (comments+trackbacks/postings) en de Dialogue Index (comments+trackbakcs/visits) tegen. Die zijn ook interessant om in het kader van wat een blog op brengt mee te nemen. 
En natuurlijk kunnen we de uitkomst van Blogworth. Daarin staat deze blog op: $139.441. Eind 2005 was dat nog $73.954.

Metrics en values
Charlene Li gaat er in haar model van uit dat je alle traffic op je blog, je links etc. kunt vertalen naar ads, clicks en PR kosten. Bekijk daarvoor maar eens het plaatje hierboven. Dit zijn normaal gesproken kosten die je anders zou maken, maar die je met een blog dus niet hebt.
De metrics en value die ik op basis van de gegevens van Charlene Li gebruik zijn:
– visitors als pay-per-click (0,15 euro)
– free publicity in bladen als 1250 euro per pagina
– video’s met bedrijfslogo als een banner van 185 euro per maand (aantal maanden in Shared Video Services)
– links in blogrolls op belangrijke websites/weblogs als banner van 185 euro per maand (aantal maanden in blogroll)
– gemiddeld budget voor SEO per maand: 1500 euro (hoe vaak staan je zoekwoorden op de eerste 3 pagina’s in een zoekopdracht van Google)
– 0,1% van de Technorati inbound links als banner van 385 euro per maand (0,1% is een aanname)
– word of mouth: 2 minuten van een PR functionaris a 125 euro per uur per link in Technorati
– reacties op blog als kosten van een emailcampagne (10% response; aanname te hoog)
– gemiddeld budget market research is 15000 euro (opgenomen: 5000 euro)
– decrease in cost of sales: free software/hardware, gratis seminars/workshops, 1/2 uur per jaar minder tijd nodig per feedabonnee (als prospect/klant)

Costs
In de kosten neem ik mee:

– aanschaf hardware (podcasting- en screencasting gear)
– software (video conversietools, video editing)
– internet- en hostingkosten (adsl, domeinnamen, hosting)
– kosten FTE (mezelf als fulltime blogger opgevoerd)
– cursussen en congressen

Op basis van bovenstaande gegevens, waarbij enkele values te bescheiden zijn ingeschat, lijkt het erop dat mijn blog sinds dit jaar een positieve ROI oplevert. Wanneer ik het model klaar heb, kom ik daar op terug.
Natuurlijk is een dergelijk model nog voor verbetering vatbaar, maar het is een begin. Ik kan nu in ieder geval een ROI maken en doelstellingen voor dit jaar neerzetten (op basis van voorgaande jaren).

Invloed corporate blogging op corporate repuatie
En deze ROI maakt inzichtelijk wat de waarde is die je op onderstaande aspecten boekt. Corporate blogs zijn immers van invloed op de corporate reputatie. Deze aspecten (in volgorder van relevantie) komen uit het onderzoek naar corporate blogs van Anke Huiskes van TU Twente.

– Het bedrijf kan laten zien dat ze innovatief is 
– Het bedrijf kan laten zien dat ze inspeelt op kansen in de markt
– Het bedrijf kan laten zien dat ze goede toekomstvisies heeft
– Het bedrijf kan laten zien dat ze expert is op haar vakgebied
– De lezer krijgt meer bewondering voor het bedrijf
– Het bedrijf kan laten zien dat ze hoge kwaliteit van service en producten aanbiedt
– De lezer krijgt meer respect voor het bedrijf
– De Lezer krijgt meer vertrouwen in het bedrijf
– De lezer krijgt een goed gevoel over het bedrijf
– Het bedrijf kan laten zien dat ze groeimogelijkheden heeft

Redenen van bezoek aan corporate blogs
Mensen bezoeken een corporate weblog niet zomaar. Daar hebben ze redenen voor. Dat heeft ook weer een waarde die je in een ROI getal uitdrukt. Kort gezegd zijn dit de redenen waarom mensen een corporate weblog bezoeken volgens het onderzoek van Anke Huiskes:

– omdat ze een goede beeldvorming willen krijgen over de werkwijze van het bedrijf
– omdat ze het interessant vinden om mee te kunnen praten over nieuwe ideeën en concepten van het bedrijf
– omdat ze op die manier op een persoonlijke manier met het bedrijf kunnen communiceren

Waarom heeft een bedrijf een corporate blog?
De respondenten van het onderzoek zijn van mening dat bedrijven een corporate blog bezitten omdat ze op een persoonlijke en eenvoudige manier willen communiceren met stakeholders en omdat ze hun reputatie willen verbeteren en kennis willen delen.

En dit laatste is precies wat ik doe met deze blog. Er is natuurlijk nog veel meer te zeggen over ROI of return on blogging. We zijn pas net begonnen om daar uberhaupt iets over te zeggen. Bloggen is veel meer dan verkopen van pepernoten. Zeker als je het gaat zien als volwassen communicatie-, marketing- en PR instrument. Maar dat vergt nog wel wat duw- en trekwerk. En een ROI model zoals dat van Charlene Li geeft die mensen die vastigheid willen en cijfertjes in ieder geval wat in handen. 

Heb jij nog gegevens, aanvullingen, verbeteringen of iets dergelijks op wat je hier leest? Laat het me weten.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

5 Comments

 1. Hans Mestrum

  Het wordt in ieder geval wat tastbaarder. Maar voor degenen die echt geld willen tellen in de kassa, blijft het natuurlijk lastig. Zij zitten met de vraag: hoe kan een blog direct geld opbrengen?
  En volgens mij is dat niet goed mogelijk. Er zijn maar een handjevol mensen die echt hun boterham verdienen met bloggen.
  We moeten bloggen meer zien als een PR/marketing instrument en dan is zo’n ROI wel handig. Maar het model bevat nog steeds aannames, zoals: het vertalen van de links en searches in Technorati naar ads.

  Antwoord
 2. eventplanner

  Voor mij is bloggen te plaatsen in dezelfde categorie als netwerken. Je bouwt een relatie op met een publiek. Je kan je zelf promoten en je in het beste geval profileren als een expert in je eigen vakgebied. Dat laatste is veel sterker dan de duurste advertentiecampagne.

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  @eventplanner: helemaal mee eens. Maar dan nog blijft de vraag voor de meer financieel en economisch ingestelde mensen onder ons: Wat levert het nu op in geld? Hoeveel pepernoten verkopen we er meer door? En kun je met bloggen, blogconsultancy, etc. geld verdienen?

  Antwoord
 4. Mark Clausing

  een blog is in mijn ogen een ‘freebie’. je creëert/versterkt een relatie met je klanten door ze een kijkje te laten nemen in je organisatie. en dat ook nog ‘s helemaal niets te pushen, veel mensen waarderen dat (logic of the gift).
  het is dus een ‘kans’ dat je iemand bereikt, en welke vriendelijk organisatie vindt die gedachte alleen al niet genoeg?
  helaas heeft een groep managers een slechts financiële visie op bedrijfsvoering, en daar hebben de blogs naar mijn mening nou juist ‘s helemaal niets mee te maken. dit is een een-tweetje voor marketeers en professionals 2.0 🙂

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This