Select Page

De kop is eraf bij Orion College

Vandaag was dan mijn eerste gastles bij Orion College over Nieuwe Media. Met groepje van 8 leerlingen ben ik twee uur bezig geweest.
Als inleiding hebben we het gehad over communicatie, communicatiemiddelen en hoe dat zich gedurende de tijd heeft ontwikkeld. Daarbij werd duidelijk dat we steeds meer communicatiemiddelen tot onze beschikking hebben gekregen. Natuurlijk hebben we het ook gehad over wat een weblog nu is en hebben ze de kenmerken op een rijtje gezet. Dat gaan ze in de tweede les verwerken in een posting op hun eigen weblog.
Het filmpje van de internet idols als voorbeeld van een video in een blogposting deed het goed, evenals de podcast die ik had gemaakt met de eerste opdracht.
De leerlingen hadden al snel in de gaten hoe ze op berichten (die ik op een speciale weblog had klaargezet) konden reageren. Jammer dat ze niet genoeg tijd meer hadden om zelf een weblog te maken. Dat gaan we dus in de volgende les doen. Ik gebruik daarvoor web-log.nl omdat dat eenvoudig is en ik de functionaliteit daarvan ken. Het is immers TypePad wat er onder de motorkap zit.
Het was weer heerlijk om zo bezig te zijn met jongeren. Ze waren erg leergierig en deden enthousiast mee. Maar wat wil je ook, als je een paar uur met zo’n onderwerp bezig mag zijn.
Minder was het dat mijn notebook het begaf (ja alweer) smile_angry Gelukkig kon ik ter plekke een andere notebook regelen om de voorbeelden van weblogs e.d. te laten zien.
In een volgende les gaan we ook praten over de ‘spelregels’, ofwel wat is netjes, wat moet/mag je wel en niet doen. Vandaag hadden we het al over het verschil in spreek- en schrijftaal. Het is denk ik goed om leerlingen van die leeftijd bewust te maken van wat internet is en wat de gevolgen kunnen zijn als mensen zich daar niet netjes gedragen.
Tijdens de afsluitende studium generale eind maart, waar allerlei mensen komen, gaan ze dan zelf vertellen en laten zien wat ze allemaal ontdekt hebben en laat ik de leerlingen met de ouders/oudere generatie samenwerken om bijvoorbeeld een weblog posting maken.
Jammer dat het volgende vakantie is op het Orion College. Ik moet nu 2 weken wachten smile_regular

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

12 Comments

 1. John Broeckaert

  Hallo Hans,
  Ook deze posting is er een! Ben benieuwd of je meer reacties krijgt.
  Groet.

  Antwoord
 2. Marusjka Lestrade-Brouwer

  Wat leuk! Deels je oude vak maar dan op een ander gebied. Ik wens je veel plezier volgende week. Zal je missen!!!!

  Antwoord
 3. Willem

  Leuk bericht Hans, en vast een goede “experience”
  Zie je hoe leuk onderwijs is!
  Wat betreft je notebook: er zijn heel mooie tablet pc’s in de handel…

  Antwoord
 4. Hans Mestrum

  Ha Willem, het onderwijs is zeker leuk. Ik heb er 10 jaar gewerk 🙂
  Het was een geweldige experience en smaakt naar meer!
  En die tablet pc zit in de pijplijn (hoop ik) 😉

  Antwoord
 5. Hans Mestrum

  hallo marusjka, ja het was zeker leuk. Bedankt voor je reactie. Je was trouwens vergeten om het woord ‘experience’ bij de ‘Publiceren’ knop in te vullen en nu zaten je reacties bij de spam 🙁
  Gelukkig kon ik ze er nog uitvissen.

  Antwoord
 6. Hans on Experience

  Studium Generale Orion College: wow!

  Gisteren had ik een afsluitende Studium Generale op het Orion College (die trouwens ook een weblog heeft) in het kader van de lessen nieuwe media waarin ik met de leerlingen aan het webloggen ben geweest. De leerlingen (klas 1 havo/atheneum) mocht…

  Antwoord
 7. Kaj Rietberg

  Lijkt me dat het leuke lessen moeten zijn geweest wat je hebt gedaan. Bij Pierre heb ik ook al gevraagd wat het doel van de lessenserie was. Maar ik doe het hier ook nog een keer. Ik ben er wel benieuwd naar.

  Antwoord
 8. Hans Mestrum

  Hi Kaj,
  de lessenserie Nieuwe Media viel onder het gebied Talen. Ik zie nl. deze middelen als nieuwe Communicatiemiddelen. Het is daarom goed als leerlingen zien wat je met deze middelen kunt. Daarnaast is het wellicht voor een aantal leerlingen een perfecte manier om hun passie ‘in beeld’ te brengen. Ze zijn daar nl. ook mee bezig.

  Antwoord
 9. Kaj Rietberg

  Hoi Hans,
  Bedankt voor je reactie. Zijn er dan ook al leerkrachten die het gebruiken als middel om een verslag te maken ipv het reguliere papieren verslag. Of is het daar geen middel voor?
  Weet jij ook hoe het weblog gebruikt wordt door leerkrachten?

  Antwoord
 10. Hans Mestrum

  Hoi Kaj,
  ik denk dat het zeker een middel zou kunnen zijn om verslag te leggen. Je zou dan de weblog op private kunnen zetten of met een password kunnen beveiligen.
  Ik ken nog geen leerkrachten die dat al doen.
  Het Orion College heeft zelf ook wel een weblog om te communiceren met ouders en andere belangstellenden: http://www.orioncollege.nl/nucleus

  Antwoord
 11. Kaj Rietberg

  Ik had voor mijn afdeling ook een weblog aangemaakt met het zelfde idee zoals zij dat doen. Maar het is er nog niet van gekomen om er wat mee te doen. Dat zal eerder volgend schooljaar worden.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This